неделя, 1 април 2012 г.

Кифличките на леля


Продукти
500 г брашно
1 ч. ч. /200 г/ кисело мляко
1 ч. л. сол
1 . ч. олио
15 г прясна мая или 1 пакетче бакпулвер (използвах 1 пакетче суха мая)
1 белтък
Солена плънка:
250 г сирене /извара/
1 яйце
Сол, ким – за поръсване
Сладка плънка: от орехи и захар; мармалад и орехи; конфитюр и други.
За намазване - 1 жълтък

Приготвяне
Половината от кифличките направих със солена плънка, другата половина – със сладка плънка - конфитюр от круши и парче орехова ядка.


Със солена плънка
Със сладка плънка
В пресятото брашно направих кладенче, в което сложих сухата мая, солта, захарта, олиото, киселото мляко и месих около 10-15 минути. Разделих тестото на 6 топки. Всяка топка разточих на кръг, намаслих с олио и разрязах на 8 сектора /триъгълници/. В широкия край сложих от плънката и навих кифлички.
Кифличките поставих в тава постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. След като втасаха ги намазах с разбития с няколко капки олио жълтък. След като позасъхнаха повторих намазването /за по-голям блясък/. Изпекaх ги в предварително загрята фурна за 30-35 минути, на умерена температура, докато  се зачервиха.
Получиха се много меки и вкусни кифлички и соленки!
При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар