понеделник, 10 септември 2012 г.

Маслен сладкиш със сини сливи



Още един лесен десерт с маслено тесто и възможност за разнообразяване с различни плодове.

Продукти

За тестото:
200 г масло
1 с.л. захар
200 г брашно
    1 яйце
    1 с.л. настъргана лимонова кора

За плънката:
7 - 8  сини сливи
100 г захар
2 с.л. галета

За поръсване на сладкиша
1/3 ч.ч. пудра захар за поръсване

канела



Приготвяне
От омекналото масло, захарта, брашното, яйцето и лимоновата кора се замесва тесто. То става доста меко, особено ако яйцето е по-голямо. В такъв случай може да се добави още малко брашно, но не повече от 250 г.
2/3 от тестото се поставя в тортена форма с подвижно дъно върху хартия за печене и се разпределя равномерно по дъното. Притискат се крайщата към стената на формата, за да се получи кант, оформя се и се поръсва с галетата. 



Почистените сини сливи се нарязват на 2 или 4 парчета и се нареждат върху тестото. Поръсват се със захарта.
Ако пък се прибавят и орехи, става още по-вкусно!



От останалата 1/3 част от тестото се оформят фитили и се нареждат върху сливите като решетка.
Още една разновидност на сладкиша е вместо с  решетка да се украси със стъргано тесто. За целта в отделеното 1/3 тесто се добавя малко брашно, за да стане по-твърдо, оставя се във фризера за малко, докато се оформи блата и се наредят сливите и се настъргва на едро ренде /ако е меко по-трудно се настъргва /. 

Снимката е от по-предишно приготвяне

Комбинирах и двата начина на украса

Сладкишът се пече в умерена фурна.  Охлажда се върху скара.
Като изстине се поръсва с пудрата захар.



Лимоновата кора може да се замести с канела която да се смеси със захарта. 
Вместо да се сложи канела вътре, може да се прибави в захарта за поръсване на сливите,  или да се смеси с пудрата захар за поръсване на сладкишът, когато изстине.
Получава се невероятен аромат!

Тестото успешно може да се ползва и за сладкиш с плънка от други плодове или  конфитюр /мармалад, сладко/.
.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

11 коментара:

  1. Тилия, сладкишът е невероятен! Поредната хубава идея! Не мога да скрия, че винаги ме вдъхновяваш с публикациите си! Хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Дани! Радвам се когато идеите ми се харесат и мога да разнообразя менюто и на други кулинари :)
    Приятен ден и успешна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Просто не искам и да си помисля каква вкусотия е този сладкиш:)
    опасно вкусен!

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна, Дани, наистина е вкусен и ароматен!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. Тили,прекрасен сладкиш!Много добре ти се е получил,така ми се прияде,мммм,много ми харесва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Тили, толкова прецизно и красиво си оформила сладкиша!Рецептата е супер.Аз предпочитам с канела-идеално ми пасва аромата й със сливите.
    Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам сладкиши със сливи и този е един от тях! Страхотен е просто! И снимките са много апетитни! Поздрави, tillia и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Обожавам този тип сладкиши!
    Страхотно изглежда твоят, tillia!
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Тили,поздравления!
    Сладкишът е прекрасен.....сервирането му-също:))))))

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, Бети, Снежи, Ели, Милена,Fuat Gencal - благодаря ви сърдечно за топлите думи! Радвам се, че сладкишът и снимките ви допадат!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване