Страници

петък, 21 декември 2012 г.

Бъдник от Чипровско

И една по-нова снимка от 24 декември 2015 г



За Бъдни вечер правим тази питка или содена. Намерих  рецептата във вестник преди доста години. Имаше описание на ритуални питки за Бъдни вечер от различни райони на страната. Тази питка е от Северозападна България.

Продукти
500 г  брашно
250 мл хладка вода
7 г суха мая /21 г жива мая/
1 ч. л. сол
олио

Приготвяне

Брашното се пресява заедно със солта. Прибавя се сухата мая, разбърква се добре и постепенно се прибавя водата.
Ако се работи с прясна мая, тя се размива с малко вода. В пресятото със солта брашно се прави кладенче. Сипва се размитата мая и с вода се замесва тестото. Прехвърля се върху набрашнен плот. Меси се докато стане гладко, еластично , средно меко.
За да се направи обредната украса върху хляба, се отделя малко от тестото.
Правят  се 4 фитила, от които се оформят 4 кръга. Леко се навлажняват и се поставят върху питката на четири края. Така символизират  кръста на Христос.
Освен това, кръговете изобразяват и къщата, обора с кравите, кошарата с овцете и птичарника. За целта се оформят съответно по-големи и по-малки топчета тесто, които се поставят в кръговете. Задължително до тях се слага малко парче тесто – кучето, което пази всичко. 


Намазва се тава с малко олио /или се ползва  хартия за печене/ и се поставя питката. Покрива се с кърпа и се оставя на топло място да втаса.


Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса С, за около 25 – 30 минути. Най-сигурно е да се пробва с дървено шишче.


Тавата с изпечената питка се поставя върху решетка. Намазва се с мокра ръка /или с олио/, покрива се с друга тава или кърпа  се оставя да поизстине и омекне.


24.12.2015 г
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 19 декември 2012 г.

Ванилени кифлички





Още една семейна рецепта.  Има я в много наименования и варианти. Аз  я записвам така, както я правеше майка ми.

Продукти
240 г брашно
120 г масло
100 г смлени орехи
60 пудра захар
2 яйца

За овалване – пудра захар и 2 ванилии

Приготвяне
Смесват се пресятото брашно, захарта и орехите. Прибавя се нарязаното на парченца масло и всичко се стрива на едри трохи. Накрая се добавят яйцата. След като се поемат от сместа, тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се оформя на топка /не се меси продължително време, само колкото да стане гладко/. Увива се в свежо фолио или найлон и се оставя в хладилника поне за 1 час.


Готовото тесто се оформя на руло, нарязва се на еднакво големи парчета, които се завиват на рогчета . 


Кифличките се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. При печене не се надуват много.


Пекат се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С, около 15 минути. Трябва да останат почти бели.


Още горещи се овалват в смесената с ванилиите пудра захар.



Хубаво е да се направят няколко дни преди поднасянето.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 16 декември 2012 г.

Зрял фасул с кисело зеле , запечен на фурна





Предпочитано ядене през зимата!  Това ни е едно от любимите ястия със зрял фасул. Скоро имахме неочакван гост и го почерпихме. Остана много доволен, но се оказа, че това ястие е непознато за неговото семейство и приятели, въпреки, че е от съседен окръг ! Много се учудихме, мислехме, че всички го знаят :)

Продукти

2 ч. ч. зрял боб
половин кисела зелка
2 глави кромид лук
¾ ч. ч. олио
1 ч. л. червен пипер
джоджен, чубрица
сол
по желание – чесън, препечена суха червена пиперка, люто чушле

Приготвяне:

Изчистеният и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа . Измива се, залива се  със студена вода и  ври 5 -10 минути. Изхвърля се водата, изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в част от  сгорещено олио. Прибавя се киселото зеле,  нарязано на тънки ивици или на ситно. Добавя се малко вода и се задушава, докато омекне.
 Когато е готово се прибавя червения пипер, джоджен или чубрица (аз слагам по една щипка и от двете) и отцедения зрял фасул. По желание -  няколко скилидки чесън, начупена препечена суха червена  пиперка и люто чушле.
Всичко се смесва, опитва се на сол и се прехвърля в тава, пръстен гювеч или гювечета за индивидуално сервиране. Ако е необходимо се долива малко от бобената вода. Отгоре се поръсва с останалото олио.
Запича се докато остане на мазнина и отгоре се получи златиста коричка.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

събота, 15 декември 2012 г.

Содена питка





За пръв път видях тази питка  при  Гоголина - "Слънце и слънчоглед" .
Първо ме грабна с прекрасното  оформяне, което е направила, след това с рецептата на Ева Тонева .


Днес я направих и съм много доволна. Мека и вкусна питка! Брашното ми не е много бяло, някаква смес, но това не оказа никакво влияние нито на вкуса, нито на вида !.

  
Продукти:
500-550 г брашно
300 – 350  мл  газирана вода
5 с. л. растителна мазнина /олио/
3 с. л. лимонов сок
1,5 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат

Приготвяне:
Пресява се 3 пъти 500 г брашно (4 ч. ч. от 200 мл)  и солта.
Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта.
В чаша се разтваря содата в лимоновия сок. Шупналата смес се изсипва в кладенчето.
Постепенно се прибавя 300 мл  леко затоплена газирана вода. Замесва се тесто . Ако е необходимо се прибавя още от газираната вода. При мен 300 мл бяха достатъчни. Поставя се върху леко набрашнен плот.  Омесва  гладко и меко тесто и се оформя на топка.
Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см. Разстила се равномерно и се намазва с олио (зехтин). Оформя се по желание. При мен беше традиционното при украса на содена питка – с вилица :)


Пече се в предварително загрята фурна, на 170 – 180 градуса С.
Изпечената питка , гореща, отново се намазва с мазнина (ползвах зехтин). Покрива се с кърпа и се оставя да поизстине върху решетка.

Питката от долната страна












При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!