петък, 30 март 2012 г.

СОЛЕНКИ С ЛОБОДА

Много харесвам лободата, особено по-светлата! Предпочитам я пред всички други зеленийки – спанак, коприва, лапад. Използвам я за  супи, салати, сарми, ястия без месо или с месо. И когато попаднах на тази рецепта, веднага я направих. Соленките стават много крехки, като приготвени с бутер тесто!


Продукти
1 ч. ч = 200 мл
За тестото:
500 г брашно (4 ч.ч.)
7 г суха мая (1 пакетче)
1 ч.л. сол
150 мл олио (12-13 с.л.)
1/2 ч.л. захар
1 ч.ч. кисело мляко
белтъка на яйцето
разтопено масло за намазване
За плънката:
300-400 г лобода
2-3 стръка пресен лук
150-200 г сирене
сол и черен пипер
олио
пресен копър
За намазване:
1 бр. жълтък
1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио
семена за поръсване (ленено семе, мак, слънчоглед, сусам и пр.)
Приготвяне
В пресятото брашно направете кладенче, в което сложете сухата мая, солта, захарта, олиото, киселото мляко и месете около 10-15 минути (за да се получи добър резултат, тестото трябва да се меси много добре), докато не получите тесто, което няма да лепне по ръцете. Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло да втаса.
Ситно нарязаният лук задушете в малко олио. След това се добавете нарязаната (предварително изчистена и измита) лобода и дозадушете, докато леко омекне. Отстранете от огъня. Като поизстине добавете размачканото сирене, ситно нарязания копър, разбъркайте и ако е необходимо, овкусете със сол и черен пипер.
Изсипете тестото върху набрашнен плот. Навийте на руло и нарежете на 12 (16) парчета. 



Всяко парче разточете на дълъг правоъгълен лист и намажете с разтопено масло (ширината на разточения лист трябва да се нанесе 3 пъти на дължината му). В единия край сложете 1 ч.л. от сместа. Първата третина на листа прегънете по диагонал, така че да се получи триъгълник. Притиснете отворените крайща, за да не излезе плънката. Продължавайте да прегъвате листа на триъгълници. Прегъва се общо 5 пъти. 

Поставете ги в тава постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Оставете ги да втасат. Намажете с разбития с прясно мляко (олио) жълтък. Като позасъхне, повторете намазването. Поръсете ги със семената, а след това ги печете в предварително загрята фурна за 30-35 минути, на умерена температура, докато приятно се зачервят.
Могат да се консумират както топли, така и студени. Запазват се 2-3 дни в найлонов плик.

* Дозата е за 1 квадратна тава от ел. печка.
* От опита - за да определя дължината на разточения лист, при приготвянето на 12 соленки, ширината се получи около 5 пръста (ширината на дланта). Това ми беше ориентир, дължината да бъде 15 пръста (3 пъти дланта).
* С това тесто може да се ползва и друга плънка – солена или сладка.
* Тестото може да се разточи на кръг, да се намаже с разтопено масло, да се раздели на 12 /16/ сектора, да се постави плънката на широката страна на триъгълника и да се навият кифлички.
* Трикът с повторно намазване с жълтък научих от някъде - Интернет или телевизионно кулинарно предаване, не помня точно. Така се получава по-голяма лъскавина на тестеното изделие – кифлички, соленки, питки и пр.


Източник
 
При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

понеделник, 26 март 2012 г.

Мързеливи сарми с кайма и кисело зеле


Тази „мързелива” рецепта научих преди години от съседка, докато разхождахме домашните любимци по поляната пред блока. И когато бързам и не ми се навиват сарми я използвам :).


Продукти:
500 г кайма
2 глави лук
кисело зеле
1 ч.ч. ориз
4-5 с.л. олио или мас
1 с.л. доматено пюре
подправки по избор
сол

Приготвяне:
 В сгорещеното олио се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се оризът, каймата, размитото в малко вода доматено пюре, подправките и ситно нарязаното кисело зеле (количеството е по желание). Добавят се 3 ч.ч. вода и сол (или зелев сок). Ври на тих огън до готовност на продуктите.
Друг вариант - на дъното на съда се слагат листа от киселото зеле, върху тях се поставя сместа от лука, каймата, ориза, доматеното пюре и подправките и отгоре се завива с нов пласт зелеви листа.
Ястието може да се приготви и в тенджера под налягане, както и да се запече във фурната.

При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

БУЛГУР СЪС СИНИ СЛИВИ

Харесвам ориз със сини сливи, но откакто открих, че ястията с булгур са не по-малко  вкусни, реших да разнообразя. В съчетание с трите вида лук се получи много вкусно ястие.


Продукти:
1 ч.ч. булгур
1 глава лук, 1 глава воден лук, 1 стрък праз лук
20-24 бр. сушени сини сливи
4-5 с.л. олио
чубрица, сол
по желание – 1 с.л. доматено пюре или 1 ч.л. червен пипер

Приготвяне:
Булгурът се накисва в студена вода за 1 час. Добре измитите сушени сини сливи се накисват също в студена вода (ако са с костилки - за 3-4 часа, ако са без костилки – за по-малко време), за да омекнат.
Главата лук се нарязва на ситно, воднякът - на полумесеци, празът - на кръгчета с големина по желание.
Първо се задушава кромидът, докато леко се карамелизира, след това се добавя останалият лук и се пържи само за минута, колкото малко да омекне. Прибавят се отцедения булгур, сините сливи и топла вода в съотношение булгур - вода, съгласно
указанието върху опаковката. Овкусява се с чубрица, сол и по желание - с доматено пюре или червен пипер. Ври на тих огън, докато набъбне булгурът. Още по-вкусно става, ако се запече.


При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

Стерилизирани листа от кисело зеле


Продукти:
листа от кисело зеле
сок от зелето

Приготвяне:

Подбират се хубави кисели зелки и се разделят на листа. Листата се правят на рула или се оформят сарми и се нареждат в буркани. Заливат се със сок от зелето и се затварят. Стерилизират се 25-30 минути.
Използват се за приготвянето на сарми.
източник: Домашни консерви - Петров, Малчев

Стерилизирано нарязано кисело зеле


Продукти:
Кисело зеле

Останало ви е вкусно кисело зеле, времето се затопля и се опасявате, че ще се наложи да го изхвърлите? Недейте!
По-големите листа стерилизирайте, за да приготвите вкусни сарми, а останалото зеле нарежете на ситно, напълнете плътно бурканите (да се покрие със зелев сок), затворете  херметически и  стерилизирайте 10 – 15 минути.