четвъртък, 31 май 2012 г.

Стерилизирани листа от липа

 


Продукти

  • листа от липа
  • сол

Приготвяне

През месец май и началото на юни се берат  листа от издънките на липа - те са по-големи и крехки, отколкото тези на самото дърво. Избират се по-светлите листа от върховете на клонките.

Измиват се добре, накисват се във вода за 10-15 минути и след това се бланшират за 2-3 минути във вряща, подсолена вода.

След като изстинат, се навиват по няколко листа на стегнати рула и се нареждат плътно в бурканите. Слага се по 1/2 ч.л. сол на буркан от 500 мл и се долива гореща вода. Затварят се херметически и се варят 20 минути.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Консервиране на лобода


Това е  любимата ми зеленийка - лободата! Използвам я в предястия, супи, ястия без или с месо, тестени изделия; прясна или консервирана.
Продукти

Листа от лобода
сол

Листата на лободата се измиват добре в обилно количество вода. 

По етапно, в зависимост от количеството, се бланшират за секунди във вряща подсолена вода и

веднага се изстудяват в студена вода.

Отцеждат се добре, изстискват се и

се нарязват на едро.

Посоляват се и се разбърква сместа.
Пълнят се бурканчета, като се притиска добре, за да не остане въздух.
Стерилизират се 15 минути.
Изваждат се и се обръщат с капачките надолу. След като напълно изстинат се прибират.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Коприва /лобода/ с ориз и пролетни подправки

 С появяването на зеленийките често правя това ястие, като  използвам освен бял ориз, кафяв ориз или булгур. Така и вкусът всеки път е различен.


С бланширан ориз



Продукти



500 г коприва /лобода/

4 - 5 стръка зелен лук

1 връзка магданоз

1/2 връзка джоджен

4 - 5 с.л. олио

1 ч.ч. ориз

Сол



Приготвяне



Нарязаният лук се задушава 1-2 минути в сгорещеното олио, след което се прибавят изчистената, измита и нарязана коприва, магданоза и джоджена. Задушава се няколко минути, добавя се оризът и 2 и 1/2 - 3 ч.ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността.

Ястието може да се сервира и студено. По желание се гарнира с кисело мляко или заквасена сметана.

С овесени ядки и лобода


При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

сряда, 30 май 2012 г.

Зелен кекс

 

1 ч. ч. = 200 мл

Продукти
400 – 500 г лобода /спанак, коприва/
3 – 4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
0,5 ч. ч. олио
1 ч. ч. натрошено сирене
2,5 – 3 ч. ч. брашно

Приготвяне
Добре почистените и измити зелений се бланшират във вряща, подсолена вода, веднага се изстудяват със студена вода, изстискват се добре и се нарязват на ситно.
Яйцата се разбиват, прибавят се киселото мляко с предварително разтворената в него сода, олиото, сиренето, зелената маса и постепенно брашното. Много бързо и лесно се прави, разбърква се всичко с лъжица, на ръка.
Сместа се изсипва в намаслена  кексова форма или тавичка. Пече се в предварително загрята фурна, на 180 – 190 градуса С.
МЪФИНИ

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Постна баница с коприва и булгур

 


Продукти

  • 400 г кори за баница
  • 600 - 700 г коприва (спанак, лапад, лобода)
  • 1 ч.ч. булгур
  • лук – 2 - 3 глави стар или1- 2 стръка праз; или 1 връзка пресен
  • 3/4 ч.ч. олио
  • сол

Приготвяне

Булгурът се залива с 1 ч.ч. гореща вода, покрива се плътно и се оставя да набъбне.
Нарязаният лук се задушава в малко мазнина. Прибавят се ситно нарязаните зелений и се задушават 2-3 минути. Смесват се с булгура. Сместа се посолява на вкус.
Намаслява се 1 кора. Върху нея се слага втора, намаслява се и се поръсва от плънката. Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. Като се наредят всички кори се поръсват с останалата мазнина.
Пече се в предварително сгорещена фурна, на около 190 С. Опечената баница веднага се покрива плътно, за да омекне.
Поднася се с кисело мляко или айран.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Месо с лобода и картофи

 

Продукти
·                               600 г месо (агнешко, телешко, пилешко)
·                               4 – 5  с.л. олио
·                               2 глави лук (1 връзка пресен лук)
·                               1 морков
·                               3 - 4  картофи
·                               2 - 3 скилидки чесън (1 стрък пресен чесън)
·                               3 - 4 бр. домати от консерва
·                               300 - 400 г лобода
·                               сол, копър
Приготвяне
Месото се нарязва на порции и се запържва до леко зачервяване в сгорещеното олио. Прибавят се нарязания лук и рендосаните на едро моркови, задушава се под капак няколко минути и се залива с гореща вода да покрие месото. Посолява се. Ври до омекване на месото. Прибавят се нарязаните на кубчета картофи. След като омекнат, се добавят нарязаните чесън, домати и лобода. Опитва се на сол. Ври още десетина минути. Поръсва се със ситно нарязан копър.

* Ястието може да се приготви с всякакъв вид месо (агнешко, телешко, пилешко, свинско), както и с пресен колбас.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Месо с пролетни зеленчуци

 

Продукти

  • 0,800 - 1 кг месо - агнешко, телешко, пилешко или свинско
  • 1 връзка пресен лук (или 3 глави стар)
  • 1 морков
  • 1 парче целина (или стрък)
  • 1- 2 стръка пресен чесън (или 5 скилидки стар)
  • 500 г домати (или 400 г от консерва)
  • няколко листа лобода или други зелений
  • 4 - 5 с.л. олио
  • 1 дафинов лист
  • 3 - 4 зърна бахар
  • сол, черен пипер
  • галета
  • 1 връзка магданоз

Приготвяне

Месото се нарязва на порции и се овкусява със сол и черен пипер.
Всички зеленчуци се нарязват на дребно . Зеленчуковата смес се поставя в тава (гювеч), прибавят се дафиновия лист, бахара и малко топла вода (по желание може и малко вино).


Отгоре се нареждат порциите месо, поръсва се с черния пипер, галетата и олиото. Захлупва се с капак (фолио) и се пече в средно силна фурна.
При сервиране се поръсва със ситно нарязания магданоз.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Яхния от агнешки бял дроб и лобода

 


Продукти

  • 600 г бял дроб
  • 1 кг лобода
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 стръка пресен чесън
  • 2 - 3 домати от консерва или 1 с.л. доматено пюре
  • 1 морков
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 ч.ч. олио
  • сол
  • джоджен

Начин на приготвяне

Белият дроб се сварява в подсолена вода. Отцежда се и като поизстине се нарязва на парченца с големина по желание.
В сгорещеното олио се задушават за кратко едро рендосаният морков и бялата част на кромида и чесъна. Прибавят се нарязаните зелени листа на кромида. След като и те се задушат, се поръсва с брашното и след 3-4 минути се добавят ситно нарязаните домати (или размитото в малко студена вода доматено пюре), дробът и нарязаната лобода.
Ястието се задушава 10-15 минути, маха се от огъня и се поръсва със ситно нарязан джоджен и зелените листа на чесъна.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Каша от коприва с орехови ядки и яйца

 

Продукти
700 – 800 г коприва
2 пълни с. л. брашно
¾ ч. ч. едро счукани орехи
2 – 4 твърдо сварени яйца
сол
60 – 70 г масло

Приготвяне

Правя тази каша в 2 варианта
Копривата се почиства и измива хубаво, сварява се в подсолена вода, отцежда се от водата и се нарязва на ситно.
Вариант 1 -
Брашното се запържва в маслото до леко зачервяване, прибавя се малко от копривената отвара, нарязаната коприва и се долива от  отварата до получаване гъстотата на каша. След като поври няколко минути се опитва на сол и се маха от огъня.
Вариант 2
Брашното предварително се запича в сух тиган до леко покафеняване. След като напълно изстине се разтваря на рядка кашица в малко студена вода. Прибавя се към копривата и малко от копривената отвара, долива се от  отварата  и се довършва като вариант 1.

Към готовата каша се прибавят ореховите ядки.
Кашата се поднася топла, с нарязаните на четвъртинки или осминки яйца.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Каша от коприва с яйца на очи

 
И с натрошено сирене


Продукти

  • 400 - 500 г коприва
  • 4 - 5 с.л. олио
  • 3 - 4 с.л. брашно
  • сол
  • чесън (стар или пресен)
  • 4 - 8 яйца
  • 50 - 60 г масло
  • 1 ч.л. червен пипер

Приготвяне

Копривата се почиства и измива хубаво, сварява се в подсолена вода, отцежда се от водата и се нарязва на ситно.
Брашното се запържва в олиото до леко зачервяване, прибавя се нарязаната коприва и се налива от копривената отвара до получаване гъстотата на каша. Опитва се на сол. След като поври няколко минути, се прибавя скълцания стар или ситно нарязания пресен чесън и се маха от огъня.
Яйцата се счупват от ниско в съд с вряща, леко подсолена вода и се варят до побеляване на белтъка. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят върху кашата в чиниите за сервиране (по 1 или 2 яйца на порция). Поливат се със сгорещеното масло, оцветено с червен пипер.
* Яйцата може и да се запържат на очи. След това в останалото в тигана масло леко се запържва червения пипер и се поливат.
* Кашата може да се направи и през зимата, с изсушена коприва.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 25 май 2012 г.

Баница със зелении


С настъпването на пролетта, щом „се хванем за зелено” често правя такава баница.  С коприва, лапад, лобода, киселец, /или най-често смес/ с добавка на пресен лук, последният път с добавка на левурда; налагана или навита на рула в правоъгълна или кръгла тава. Различни комбинации и винаги се получава вкусна баница.
Впрочем, това си е обикновена баница със сирене, която всяка домакиня прави, но с добавка на зелено :).
С коприва

Продукти

400 г готови точени кори /1 пакет/
4 – 5 яйца
250 – 300 г сирене /извара/
200 – 300 г зелении
¾ ч. ч. олио
½ ч. ч. брашно
½ ч. ч. кисело мляко
1 к. л. сода бикарбонат
масло

Приготвяне

Прави се смес от разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното, киселото мляко, с разтворената в него сода и ситно нарязаните сурови зелении  /ако използвам лобода, левурда или първата коприва. Ако ползвам лапад или по-стара коприва, тогава бланширам за 2 – 3 минути в подсолена вода и като поизстине, нарязвам и прибавям/.

Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, която също се поръсва с олио и равномерно се разстила от сместа.

Корите се навиват на руло и се поставят в намазана тава (може правоъгълна, може кръгла - тогава ще се получи вита баница). След като се навият всички кори, се поръсват с олио или се слагат малки парченца масло.
Може да се направи и като налагана баница.
Пече се в умерена фурна,  180 – 190 градуса.

Изпечената баница, още гореща, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна кърпа, за да се задуши и да остане мека.
С коприва

С лобода


С лобода и левурда

Като добавка - една чаша айрян – и да ви е сладко!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Бързи, шеметни картофки


Тези лесни и вкусни картофки се правят много често у дома, независимо дали като гарнитура или като самостоятелно ястие. Рецептата е на говорителката от отдавна несъществуващият Ефир 2 на телевизията – Таня Сотирова.

Продукти

1 кг картофи
1 – 2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 щипки естрагон /тарос/
щипка червен пипер /може лют/
1 с. л. масло /маргарин/
2 с. л. копър

Приготвяне


Добре измитите картофи се обелват и нарязват на кубчета. Слагат се в тефлонова тенджера и се заливат с вода да ги покрие. Прибавят се останалите продукти, без маслото и копъра, слага се капака на тенджерата и ври на тих огън.
Когато водата се изпари, картофите се сотират с маслото и копъра.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Зелени кюфтета с овесени ядки

Пържени кюфтета

Продукти

  • 500 г зеленийки по избор
  • 2 - 3 стръка джоджен
  • 1 глава кромид лук (2 - 3 стръка пресен)
  • 4 - 5 скилидки чесън (1 - 2 стръка пресен)
  • 1 ч. ч. фини овесени ядки
  • 1/2 ч. ч. орехови ядки
  • 2 яйца
  • сол
  • брашно
  • галета
  • олио
  • кисело мляко, чесън, копър

Приготвяне

Овесените ядки се заливат с малко гореща вода. Съда се захлупва и се оставят 10-15 минути да поомекнат.
Добре почистените и измити зеленийки се попарват с вряща вода, отцеждат се хубаво и след като поизстинат, се нарязват на ситно.
Прибавят се овесените и едро счуканите орехови ядки, ситно нарязаните листа от джоджена, ситно нарязаните кромид и чесън, сол на вкус и яйцата. Сместа хубаво се разбърква.

Оформят се кюфтета, които се овалват в смес от брашно и галета (1:1). Нареждат се едно до друго в подходящ съд и за около 15 минути се слагат във фризер.
Пържат се в сгорещеното олио или се пекат в намаслена тава, поръсени отгоре с олио.
Поднасят се с млечно-чеснов сос.
Печени кюфтета



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Пълнени яйца с коприва, спанак или лобода

 

Продукти

  • 4 яйца
  • 50 г масло или маргарин
  • 200 г коприва, спанак, лобода
  • сол
  • черен пипер
  • галета

Приготвяне

Копривата се сварява в малко подсолена вода. Отцежда се хубаво и се оставя да се охлади.

Твърдо сварените яйца се разрязват по дължина. Изваждат се жълтъците, стриват се и се смесват със ситно нарязаната коприва. Опитва се на сол. Върху всяка белтъчна лодка се слага по малко масло, напълват се със зелената смес, отгоре се слага пак малко масло, поръсва се с черен пипер и галета.
Леко се запичат. Сервират се топли.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

"Зелени" соленки

 

Продукти

  • 3 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. натрошено сирене
  • 6 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. бланширана лобода (спанак, коприва)

Приготвяне

Добре почистената и измита лобода /300 - 400 г/ се бланшира 1-2 минути в подсолена вода, изцежда се, изстудява се със студена вода, отцежда се, изстисква се добре и се нарязва на ситно / трябва да се получи около 1 ч.ч. бланширана лобода (спанак, коприва)/.
В киселото мляко се разтваря содата. Прибавят се яйцето, сиренето, олиото, солта и лободата. Към сместа се прибавят 3 чаши брашно, бърка се с лъжица. Постепенно се добавя и от останалото брашно. Става доста меко тесто.
Върху набрашнен плот се оформя топка, след това руло, което се нарязва на 16 парчета. Всяко парче се оформя с леко набрашнени (или намаслени) ръце на топка или кифличка.

Поставят се на малко разстояние в намаслена тава и се оставят покрити около 1 час да починат.
Пекат в предварително затоплена фурна на 180 С.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Пангасиус върху канапе от лобода

Продукти

  • 800 г - 1 кг филе пангасиус (или друга риба)
  • 500 г зеленийки - коприва, спанак, лобода, лапад
  • 1 скилидка чесън (стрък пресен чесън)
  • 1 ч.ч. течна сметана
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • сок от лимон
  • зехтин или олио
  • сол, подправки на вкус – подправка за риба, девисил и др.

Приготвяне

Филетата се размразяват (не напълно, да не омекнат много), подсушават се, напръскват се с лимон, поръсват се със сол и подправки по избор.
Зеленийките се измиват добре и се бланшират за 1-2 минути във вряща подсолена вода (аз използвах лобода). Изцеждат се, заливат се със студена вода, отново се изцеждат, изстискват се добре и се нарязват на ситно
.

В сгорещения зехтин се задушава за няколко секунди ситно нарязания чесън и се добавят зеленишите. След 3-4 минути се подправя със сол и по желание с черен пипер и се отстранява от огъня.
Сметаната се смесва с настърганата лимонова кора.

В тавичка се поставя като канапе сместа от зеленийките, отгоре са нареждат рибните филета и се заливат с овкусената сметана.
Може и други варианти - риба > зелена смес > сметана; риба > сметана > зелена смес.
Пече се в предварително загрята фурна на 180-190 градуса С, около 20-25 минути.

 Идеята е  от Бяла риба и коприва - Източник
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 24 май 2012 г.

Постно руло

 

Продукти

  • 1 кг картофи
  • 3 - 4 стръка пресен кромид лук (праз лук, глава стар лук)
  • 1 - 2 стръка пресен чесън (2 - 3 скилидки стар чесън)
  • 2 - 3 шепи зелениши по избор
  • 1 морков
  • 1 печена червена чушка
  • 2 - 3 гъби
  • няколко розички карфиол
  • 3 - 4 маслини
  • 2 - 3 с.л. царевица от консерва
  • листенца джоджен
  • 4 - 5 с.л. олио
  • сол, черен пипер, щипка индийско орехче
  • галета

Приготвяне

Добре измитите необелени картофи и почистения морков се сваряват.
Докато картофите са още горещи се обелват и смачкват с преса за картофи. Овкусяват се със сол и индийско орехче.
Нарязаните на филийки гъби се задушават в част от сгорещеното олио. Прибавят се нарязаните  лук, чесън и зеленийките (ползвах  листа лапад, киселец и връхчета коприва). Задушават се под капак за няколко минути, само колкото да омекнат и намалят обема си. Готовата смес от зеленийки е 1 - 1 и 1/2 ч.ч.  
Отстранява се от огъня и след като сместа се поохлади, се овкусява със сол, ситно нарязани листенца джоджен и по желание с черен пипер. Смесва се с картофите.

В продълговата форма за кекс се застила хартия за печене, намазнява се и се поръсва обилно с галета. Поставя се половината от приготвената смес, нареждат се останалите продукти – нарязаните морков, червена чушка, маслини, карфиол и царевица и се закрива с втората половина от сместа. Изравнява се, намазва се с олио и се поръсва с галета.  
Пече се в предварително загрята силна фурна – около 250 С. След петнадесетина минути се намалява на 200 С.
Нарязва се на филии след като изстине.

* Ползвах карфиол от консерва. Ако се ползва пресен, трябва предварително да се бланшира.
* Кексовата форма е с размер 25 х 12 см. Височина на готовото руло е 3.5 - 4 см.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!