неделя, 30 септември 2012 г.

Зелен фасул с люти чушлета



Преди 2 години за пръв път направихме тази туршия и много ни хареса. Само намаляваме количеството на чушлетата, а увеличаваме количеството на зеления фасул, по нашия вкус. Общото количество на двата зеленчука трябва да е 6 кг. Ако искаме да направим по-малко количество, съответно разделяме всички съставки на 2, 3, 4  части.


Продукти
4 кг зелен фасул
2 кг люти чушлета
Чесън – на вкус
1 – 2 връзки пресен копър

Марината:
700 мл винен оцет
250 г захар
250 мл олио
100 г сол
1 л вода
          
Приготвяне
Зеленият фасул се измива добре, почиства се от двата края и се нарязва на парченца с големина по желание.


Лютите чушленца  леко се опичат.
Чесънът се разделя на скилидки, които се обелват и нарязват на филийки или по-малките се оставят цели.


Маринатата се слага в подходящ съд да кипне. Прибавя се зеленият фасул.


Разбърква се и ври 15 минути.   


Прибавят се чушлетата, чесъна и нарязания копър. Всичко ври още 5 минути, като от време на време се разбърква.  



Маха се от огъня и като поизстине се разпределя в буркани.  
Запечатва се с капачки и се стерилизира 30 минути.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 27 септември 2012 г.

Баница с грозде




Нещо нетрадиционно, но уверявам ви – много вкусно!
Тази рецепта ми е спомен от моята свекърва.  Омъжих се в края на септември преди много, много години :) и като млада снаха, това беше един от първите десерти, които опитах.  Отнесох  се с недоверие - в нашето семейство (както в повечето семейства) се правеше баница със сирене, щрудел с ябълки и тиквеник,  но след като я вкусих, толкова много ми хареса, че  редовно я правя щом есента узрее  гроздето!

Продукти
400 г кори за баница
600 - 800 г грозде
3/4 ч.ч. олио
300-350 г захар
70 г галета
100-150 г счукани или нарязани на едро орехи
1 ч.л. канела

         
Приготвяне
Гроздето предварително се измива много добре и се оставя да се изсуши.

Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора и също се ръси с олио. На около  1/4  разстояние от долния ръб  се нареждат в 2-3 реда зърна грозде . Поръсва се с  2 с.л. захар /използвах кафява/, 1 ч.л. галета, 1 с.л. орехи и щипка канела.
Гроздето се реди в ред, а не се разпръсква по цялата кора, както сместа при другите баници, защото по-трудно се навива кората.
Ако имате различно по цвят грозде - бяло, червено, черно - става още по интересно, когато готовата баница се нареже на парчета.




Прегъва се кората от долния край върху реда с грозде, навива се и се слага се в намазнена правоъгълна тава.



Така се приготвят всички кори, поръсват се с олио и  баницата се пече в предварително загрята умерена фурна, при  180 градуса С, до зачервяване.


В комбинация с отделни рула с плънка от сирене и яйце и плънка от ябълки, за които пиша по-надолу


След изпичане, още гореща, баницата се наръсва леко с вода и се завива с кърпа или хартия, за да омекне.
Поднася се изстинала.



Понякога поради различни причини, ми се налага да правя баница само за себе си  и в началото това ми беше голям проблем. Цял пакет кори са ми много. Сега изваждам от пакета 2, 4 или 6 кори  и с тях обикновено комбинирам, например както в случая – баница със сирене, щрудел с ябълки с подсладител и баница с грозде. Просто!


И трите вида баници


С ябълки за щрудел

С яйце и сирене

Споделям го, поради това, че може би имате близък, който живее сам, или член на вашето семейство, на който  се налага да спазва някаква диета или по други причини.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 16 септември 2012 г.

Сладкиш със сини сливи и крем от извара




За любителите на сините сливи и изварата предлагам този лесен, но ефектен сладкиш :)



Продукти

·         500 г сини сливи

За тестото:
·         100 г брашно
·         1 ч.л. бакпулвер
·         100 г омекнало масло
·         1 яйце
·         5 с.л. захар
·         2 с.л. сметана
·         8 г ванилена захар (1 пакетче)
о   олио  или масло за намазване на тавата / хартия за печене/
За крема:
·         400 г извара
·         100 г захар
·         1 яйце
·         2 с.л. нишесте
·         3 с.л. масло
·         1 равна ч.л. бакпулвер
·         8 г ванилена захар (1 пакетче)
·          
Пудра захар за поръсване на сладкиша

Приготвяне

Брашното и бакпулверът се пресяват. Прибавят се захарта и ванилената захар. Смесват се добре и се добавят яйцето, сметаната (в момента нямах и заместих  с  кисело мляко 4,5 %) и мекото масло. Тестото се разбърква с лъжица. Става много меко. Разстила се равномерно в намаслена (или върху хартия за печене)  правоъгълна тавичка 16 см/ 26 см или квадратна- около 20 / 20 см, която се увива в опъковачно фолио (ако нямате може и в найлонов плик) и се слага в хладилника за около 1 час.


След това се изпича в предварително загрята фурна  за 10 минути на 200 С, докато леко се зачерви. Поставя се на скара да се поохлади.


Измитите и подсушени сини сливи се нарязват на половинки по дължина и се почистват от костилките.
Подготвя се кремът - отделя се белтъкът на яйцето и се разбива на сняг. Останалите продукти за крема се разбиват с миксер, добавя се разбитият белтък и внимателно се разбърква с шпатула в посока отдолу- нагоре. 
В зависимост от гъстотата на изварата, ако се налага, кремът може да се разреди с малко кисело мляко.
Върху изпеченото тесто се нареждат сините сливи с отвора нагоре и върху тях равномерно се разпределя  кремът.
Е, тук този път направих гаф! :) Намазах блата с крема, започнах да го заглаждам и тогава се сетих, че не съм сложила отдолу сините сливи!!! Бързо започнах да събирам крема, но част от него вече беше се съединил с блата! Както и да е, оправих някак си грешката и продължих :)



Пече се в предварително загрята  фурна,  на 180 градуса С, около 45 минути. Понеже блатът предварително е поизпечен, в зависимост от фурната, трябва да се сложи на по-високо или да се намали долната температура.


Изстиналият сладкиш се украсява със сини сливи - половинка слива се разрязва от единия край на три места (другият край е неразрязан) и четирите получени резенчета леко са разтварят -  като ветрилце. Слагат се на разстояние едно от друго, така че като се разреже след това сладкишът, върху всяко парченце да има и слива.


Поръсва се с пудра захар,  по желание смесена с канела.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 13 септември 2012 г.

Конфитюр от сини сливи с подсладител




Тези дни направих няколко буркана компот от сливи с подсладител, но ми се искаше да направя и малко сладко /конфитюр/. Попаднах на  ТАЗИ  рецепта и реших да рискувам и ползвам гелфикс /имам несполучлив опит преди време и повече не повторих ! J/ Е, този път нямаше неприятни изненади и опитът си заслужаваше!
 Направих  малки изменения и следвах упътванията от пакетчето.



Продукти

 1 кг сливи
 100 мл вода
 1 пакетче  Gelfix Extra 2:1 на Dr. Oetker /25 г/
 2 с.л. захар
 течен подсладител  отговарящ на 0,500 кг захар) –  сложих  1 с. л. „Суитли ултра”, по-малко, но по мой вкус
кора от канела

Приготвяне

Сините сливи подготвих предварително, като ги почистих, измих и оставих да изсъхнат напълно. След това ги нарязах на парченца, добавих водата и кората от канелата и ги варих няколко минути да поомекнат.


Смесих пакетчето  гелфикс  с 2 с.л. захар и изсипах при сливите. Разбърках добре. След като сместа завря, добавих подсладителя, отново разбърках добре и при непрекъснато разбъркване  варих 5 минути.


Горещият конфитюр насипах в предварително измитите и подсушени бурканчета, затворих и обърнах с капачките надолу. Оставих ги така докато поизстинат.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 10 септември 2012 г.

Маслен сладкиш със сини сливи



Още един лесен десерт с маслено тесто и възможност за разнообразяване с различни плодове.

Продукти

За тестото:
200 г масло
1 с.л. захар
200 г брашно
    1 яйце
    1 с.л. настъргана лимонова кора

За плънката:
7 - 8  сини сливи
100 г захар
2 с.л. галета

За поръсване на сладкиша
1/3 ч.ч. пудра захар за поръсване

канела



Приготвяне
От омекналото масло, захарта, брашното, яйцето и лимоновата кора се замесва тесто. То става доста меко, особено ако яйцето е по-голямо. В такъв случай може да се добави още малко брашно, но не повече от 250 г.
2/3 от тестото се поставя в тортена форма с подвижно дъно върху хартия за печене и се разпределя равномерно по дъното. Притискат се крайщата към стената на формата, за да се получи кант, оформя се и се поръсва с галетата. 



Почистените сини сливи се нарязват на 2 или 4 парчета и се нареждат върху тестото. Поръсват се със захарта.
Ако пък се прибавят и орехи, става още по-вкусно!



От останалата 1/3 част от тестото се оформят фитили и се нареждат върху сливите като решетка.
Още една разновидност на сладкиша е вместо с  решетка да се украси със стъргано тесто. За целта в отделеното 1/3 тесто се добавя малко брашно, за да стане по-твърдо, оставя се във фризера за малко, докато се оформи блата и се наредят сливите и се настъргва на едро ренде /ако е меко по-трудно се настъргва /. 

Снимката е от по-предишно приготвяне

Комбинирах и двата начина на украса

Сладкишът се пече в умерена фурна.  Охлажда се върху скара.
Като изстине се поръсва с пудрата захар.



Лимоновата кора може да се замести с канела която да се смеси със захарта. 
Вместо да се сложи канела вътре, може да се прибави в захарта за поръсване на сливите,  или да се смеси с пудрата захар за поръсване на сладкишът, когато изстине.
Получава се невероятен аромат!

Тестото успешно може да се ползва и за сладкиш с плънка от други плодове или  конфитюр /мармалад, сладко/.
.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 9 септември 2012 г.

Сладко от моркови

Преди 2 - 3 години  произведохме много моркови и се чудехме какво да ги правим. Тогава за пръв път приготвих сладко /конфитюр/ от тях и много ни хареса. По цвят, вкус и хрупкавост ни заприлича на така обичания от всички у дома рачел от тиква.



Продукти
1 кг моркови
1 кг захар
1 л вода
1 ч. л. лимонена киселина
4 – 5 карамфилчета
пръчка канела
4 – 5 листа от индрише


Приготвяне
Морковите се почистват,  измиват и се остъргва кората им. Настъргват се на едро ренде.


 Пускат се във вряща вода и се оставят да врят десетина  минути, за да се отстрани миризмата им.



Отцеждат  се добре. Използвам гевгир  и марля, понеже при настъргването има и малки парченца. Изстудяват се с течаща студена вода.


От водата и захарта се приготвя сироп. След като кипне, се прибавят отцедените моркови. Ври на силен огън.След около 20-тина минути са прибавят карамфилчетата и канелата. Ври до готовност.
Около 5-6 минути преди свалянето на конфитюра от огъня  му се добавя лимонената киселина и индришето.







При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!