четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Запечен зрял фасул





Запечен зрял фасул в гювече

В зависимост  от наличните в момента продукти и сезона, фасулът го готвя по различен начин. Ето един от тях.

Продукти
2 ч.ч. зрял фасул
2 - 3  гл. лук
1 морков
парче целина
2 – 3 пресни чушки
200 г домати от консерва
4 - 5 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
джоджен, чубрица, копър
5 - 6 с. л.олио
сол
2 – 3  сухи люти чушлета

по желание – колбас

Приготвяне
Изчистеният и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа . Измива се, залива се  със студена вода и  ври 5 -10 минути. Изхвърля се водата, изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне.
В част от сгорещеното олио се задушава ситно нарязания лук, настърганите морков и целина. Като омекнат се запържва за няколко секунди нарязания чесън, сухите подправки, по желание червен пипер  и се добавят намачканите или пасирани домати и лютите чушлета. След 3 – 4 минути  се отстранява от огъня.
Смесва се отцеденият фасул със задушените зеленчуците. нарязаният  на парченца колбас. Ако е необходимо са добавя от бобената вода. Посолява се на вкус.
Обикновено го правя постен, но сега имаше заявка и прибавих нарязан на парченца пресен салам :).
Сместа се прехвърля в тава. Отгоре се поръсва равномерно с останалото олио.


Пече се в силна фурна.


Поднася се според сезона с туршия или прясна салата.

 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 23 ноември 2012 г.

Четирилистни детелини




Снимка на това ефектно тестено изделие ми попадна случайно в интернет, в „Неподходящи изображения”, с още интересни идеи, но без рецепта.  След това  открих този блог.  Нищо не разбирам от сръбски, така че с помощта на преводача на чичко Гугъл /а превода там знаете какъв е !/мисля, че скалъпих някаква рецепта :)
Детелините направих още миналата седмица, но ме тръшна на легло за няколко дни нещо вирусно и въобще не ми беше до компютър, затова ги пускам сега. Снимките не станаха много качествени, но все пак дават някаква представа :)

Продукти
 600 г брашно
 1 чаена лъжичка сол
 1 чаена лъжичка  бакпулвер
 1 пакетче суха мая -  7 г
 100 г  кисело мляко
 1 яйце и 1 белтък
 100 мл олио
 200 мл прясно мляко

 -600 -700 г  колбас нарязан на тънки филийки
 За намазване -  жълтък, няколко капки олио или прясно мляко
 За поръсване – по желание -  сусам, ким, мак …


В оригиналната рецепта са посочени 2 ч. л. сол. Количеството се оказа много и детелините, в съчетание със соления салам „изпиха” след това порядъчно количество вода :). Затова промених солта на 1 ч. л.;
Количеството салам не е посочен, но при мен  отидоха 600 г.


Приготвяне
В подходящ съд се смесват 500 г брашно, солта и бакпулвера. Добавя се сухата мая и отново се смесват. Прави се кладенче в брашното, изсипва се разбитото кисело мляко , яйцето + белтъка, олиото,  налива се затопленото прясно мляко и се разбърква добре. Добавят се  останалите 100 г брашно и се омесва тесто. 
 Покрива се с кърпа и се оставя на топло около 1 час или докато удвои обема си. 
Половината от втасалото тесто се поставя върху набрашнен плот и се разточва на тънко – 3 -4  мм.
С кръгла форма се изрязват кръгове с големината на колбаса.


Върху едно кръгче се поставя филийка салам, покрива се с друго кръгче .
  


На 2/3 разстояние, от външния край към средата, се правят на еднакви разстояния 8 разреза, така че да се получат 8 триъгълничета. /за по-лесно- маркират се по посока на часовниковата стрелка на 12, 6, 3 и 9 часа, и след това между тях/


Всяко триъгълниче се завива на една страна, например наляво, съседното се завива надясно, като в средата се допират  и леко притискат, за да се оформи „листенце”.




 Продължават да се завиват и другите триъгълничета, така че да се получи  „четирилистна детелинка”. 
С другата половина от тестото се процедира по същия начин. Същото важи и за изрезките, които остават. 
Тавите  се покриват  с хартия за печене. /използвах  две  големи тави, които са към фурната, с размер  35/35 см.
Детелините се слагат  на малко разстояние една от друга, защото при печене се надуват.
Намазват се с разбития с малко прясно мляко или олио жълтък.
По желание се поръсват  със сусам или друго избрано семе. 


Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, около 15 – 20 минути.



Ето и няколко снимки, направени в началото на месеца. повече може да видите тук






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 11 ноември 2012 г.

Ловджийски резанки / Йегершниттен - Jager Schnitten/




Един от любимите ни сладкиши! Рецептата майка ми е донесла от родната ѝ Виена. Не знам защо се нарича така и докато беше жива не съм се и сетила да я попитам. Но това не е важно – сладкишът е много вкусен!

Продукти
4 яйца
140 г пудра захар
1 ванилия
2 с.л. какао
20 г кафе
50 г брашно
бакпулвер на върха на ножа
1 с.л. оцет
140 г смлени бадеми или орехи
4 с.л. студена вода

За намазване - около 200 г шипков мармалад  

Приготвяне
Разбива се 1  жълтък с 1 с.л. захар. Прибавя се нов жълтък и 1 с.л. захар. Така се разбиват четирите жълтъка. Накрая се прибавя останалата захар, ванилията, какаото, кафето, брашното, бакпулверът, разтворен в оцета и студената вода.
С внимателно объркване се прибавят орехите и накрая - разбитите на твърд сняг белтъци. 
Тестото се изсипва в  намаслена и набрашнена тава с диаметър 24 см /или върху хартия за печене/. Разстила се равномерно.


Пече се в предварително загрята, умерена фурна  при 180 градуса С. Пробва се дали е изпечен с дървено шишче. 
Изпеченият и изстинал сладкиш се реже хоризонтално  на  два еднакви кръгли блата, като предварително правя белег  отстрани на блата, за да съвпаднат след това. 
 Долният блат се намазва обилно с мармалад./Шипковият мармалад е по оригиналната рецепта, но може да се замени с друг или с конфитюр/.


Похлупва се с горната половина.


Нарязва се на ромбчета.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 2 ноември 2012 г.

Постно тесто за сладък или солен пай


С круши

С круши


Това постно  тесто открих преди време първо в forum.say7.info, и докато се мотаех с превода :) и направата на първия галет , при labrex - bg. mama Много ми допадна и често го използвам, не само по време на пости.
Има много предимства –
-      малко продукти, които може да се намерят във всеки дом и по всяко време;
-      удобно за работа тесто;
-      богато разнообразие  на плънки;
-      подходящо за хора, които по една или друга причина не могат да ползват масло, яйца;

В зависимост от плънката, се получава солен пай или сладкиш. Освен това от нея зависи дали е постен или не  (например кайма за тези, за които това не е проблем).
Може да се оформи и на няколко по-малки по размер пайове, на руло, на кифлички.
Повечето от снимките ми са стари, но дават представа за различните плънки, с които съм ползвала това тесто.

Продукти
1 ч. ч. = 200 мл

За тестото:
2 – 2,5  ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
0,5  ч.ч. олио
0,5  ч.ч. гореща вода
щипка сол

Плънка: сладка или солена по желание. Някои предложения:
Сладки
- конфитюр, мармалад, сладко; шоколад; халва; локум; извара - подсладена или смесена с плод, конфитюр, мед; пресни или замразени плодове; пюре от ябълки; пюре от тиква и т. н.
Солени
- сирене; сирене и яйце; извара - солена; кашкавал; гъби с лук; зеленийки; овкусена кайма и т. н.;

Поръсване или намазване:
за сладкиши - бяла или кафява захар на кристали
Вместо предварително поръсване с кристална захар, може след изпичане и изстиване на сладкиша да се поръси с пудра захар; канела; какао; течен шоколад; топинг;
за солен пай - едра сол, предпочитани подправки

Приготвяне
Брашното се смесва с бакпулвера и солта.
Чашата се напълва до половината с олио и се допълва с горещата вода. Разбърква се, постепенно се налива в брашното и с лъжица се замесва тесто. Оставя се да почива покрито около половин час или докато се приготви плънката. 





Ако тестото стане по-твърдо (използват се 2,5 ч.ч. брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако се замеси по-меко, с по-малко брашно ( около 1,5 - 2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкишът от него става мек и нежен. Подходящо е за направата на руло.

При използване на пресни и по-сочни плодове  или замразени плодове, тестото се поръсва с галета, отгоре се поставят плодовете и се поръсва със захар.

Тестото се разточва на кръг с диаметър около 40 см /2 педи/. Най-добре е да се разточи върху хартия за печене, за да може след това по-лесно  да се прехвърли в тавичката за печене.

Плънката се слага в средата на тестото, на около 20 см в диаметър /1 педя/. Разпределя се равномерно. Свободните, ненамазани краища на тестото се загъват (загръщат) върху плънката (ориентировъчно се получава ширина около 8-9 см, т.е. четири пръста на ръката). Тази ширина не трябва да бъде по-малка, иначе след изпичане, при разрязване и поднасяне, плънката може по-лесно да изпадне. Загъва се свободно - получават се по-малки или по-големи гънки. В центъра остава непокрита плънка.



Горната, прегънатата част на тестото, се намазва леко с вода и се поръсва със захар (евентуално сол и подправки).
Пече се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 – 190 градуса С, около 30 минути.
Ако е необходимо се покрива с фолио – само плънката или целия пай.

Паят с круши явно се хареса на една досадна оса, от която трудно се отървах, докато снимах! :)))




Ето снимки на някои от пайовете, които съм правила: 

 С яйце и сирене



С тиква



С коприва и сирене и яйце


С течен шоколад


Със сини сливи


С праскови









При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!