Страници

неделя, 30 юни 2013 г.

Кюфтета по чирпански




Тези кюфтета се правят доста често у дома. В зависимост от сезона използвам пресни или стерилизирани зеленчуци. Приготвям ги в обикновена тенджера, в тенджера под налягане /най-често/ или запечени на фурна.
Продукти:
За кюфтетата
400 - 500 г  кайма
1 яйце 
1 филия  хляб / 1 с. л. галета/ 
1 глава кромид лук
магданоз
по щипка черен пипер, кимион, чубрица
брашно за овалване
сол /ако каймата е безсолна/
За соса
4 с.л. олио
2 глави кромид лук
1 морков; 
парче корен целина или стрък
1 – 2 чушки /пресни или стерилизирани/
4 - 5 картофа 
3 – 4 домата /или от консерва/ или 1 с. л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
сол
магданоз

Приготвяне
Каймата се омесва със ситно нарязаните лук и магданоз, прибавя се яйцето,  накиснатата и изстискана филия хляб /или галетата/ и подправките . Сместа се оставя в хладилник поне за половин час, завита във  фолио или найлон.

Сосът се приготвя, като в сгорещеното олио се задушават ситно нарязаните кромид лук, морков, целина и чушки.
Прибавят се настърганите на ренде домати / или размитото в малко вода доматено пюре/. Поръсва се червен пипер и веднага се разрежда с гореща вода.
Посолява се и след като заври, се прибавят нарязаните на средни кубчета картофи и оформените и оваляни в брашно кюфтета.
Ястието ври 20 – 30 минути / в тенджерата под налягане 10 – 15 минути/ или се пресипва в тавичка и се пече на фурна, докато картофите омекнат.
Печени на фурна


Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз.

 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 26 юни 2013 г.

Запечена риба в плик, със зеленчуци и сметана




Имах останала сметана, риба, тиквичка, моркови, добавих други зеленчуци и така се сътвори това ястие. То е за тези, които обичат задушени зеленчуци. :)
Продукти
600 г риба
девесил /подправка за риба/
сол
лимон
150 мл течна сметана за готвене
зеленчуци по избор: 1 малка глава лук; 1 - 2 скилидки чесън или  стрък пресен; картофи; моркови;царевица; тиквичка; грах; броколи; карфиол (или готов микс); прясно зеле; парченце пресен джинджифил;
плик за печене

Приготвяне
Рибата се овкусява със сол, лимонов сок и девисил. Правят се прорези и се пъхват половинки резени от лимон.

Лукът се нарязва на полумесеци; чесънът и джинджифилът – на ситно; картофите, морковите и тиквичката на ивици с дължина 3 - 4 см или на форма по желание; ако се ползват броколи или карфиол се накъсват на розички. Аз добавих грах и царевица.

Подготвените зеленчуци се посоляват и смесват със сметаната /може да се замести с майонеза/. 

Цялата смес се изсипва в плика за печене. Отгоре се поставят парчетата риба. Затваря се плика. Правят се няколко дупки с игла. Пликът се поставя в тавичка.


Пече се на силна температура, в предварително загрята фурна, докато започне да ври сместа. След това температурата се намалява на около 200 градуса С. Пече се около 40 минути, да омекнат зеленчуците.
Сервира се с резени пресен лимон.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 20 юни 2013 г.

ЧЕРЕШИ - компот , конфитюр традиционен и конфитюр с Let’s’ Fix и подсладител




Тази година черешата на село роди много череши и най-важното – успяха да се запазят. Не успях да снимам, защото започна да ръми от време на време и бързахме. Буквално часове преди последните дъждове успяхме да наберем добро количество и 4 дни си имахме занимавка с приготвянето на компоти и конфитюр  /на газов котлон не се вари като на село, но нямахме тази възможност/!
Ядохме до насита пресни плодове и почерпихме близки и познати :)

Компот от череши


Продукти
череши
захар
листа индрише - по желание

Приготвяне
Черешите се почистват от дръжките и се измиват обилно с вода.
Разпределят се в бурканите, добавят се по 5 – 6 с. л. захар и се заливат с гореща вода до гърлото на буркана. По желание във всеки буркан може да се прибави  листо индрише.
Затварят се херметически с капачки и се разклащат и обръщат до пълното разтваряне на захарта. 
Стерилизират  се 15 минути от завирането на водата.
Стерилизираните буркани се обръщат  надолу с капачките  и се оставят така докато напълно изстинат, след което се прибират за съхранение.



Конфитюр от череши по традиционен начин



Продукти
за 1 кг череши
500 г захар
0,5 ч. л. лимонена киселина
листа индрише – по желание

Приготвяне
Черешите се измиват обилно с вода. Почистват се от дръжките и костилките, като плодовете се запазват цели. Поставят се в подходяща тава и се поръсват равномерно със захарта. Оставят се на хладно място поне 7 – 8 часа, след което се варят. 

Периодично  с решетъчна лъжица се обира образувалата се при варенето пяна.  Готовността на конфитюра се определя като капка от сиропа поставена върху наклонена чинийка се задържа, без да потече надолу. Трябва да се внимава, да не стане много гъсто. Плодовете стават прозрачни.
3 – 4 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина,  по желание листа индрише /измити и подсушени/ и се разбърква.
Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити, подсушени и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически  и се обръщат с капачките надолу до пълно изстиване,  за да се запечатат, след което се прибират за съхранение.




Конфитюр  с  череши,  Let's’ Fix  и  подсладител
Продукти
1 кг череши
подсладител
25 г Let's’ Fix  Домашно консервиране

Приготвяне
Черешите се измиват, почистват от дръжките и костилките.
Съдържанието на пакетчето  Let's’ Fix  се смесва с 3 с. л. захар, добавя се към плодовете и се разбърква много добре.
Сместа се слага да заври, като от време на време се разбърква.
Ври  5 минути на средна температура, при непрекъснато разбъркване.
Маха се от огъня. С чиста и суха решетъчна лъжица се обира образувалата се пяна. Прибавя се подсладител на вкус или отговарящ на 500 г захар. Разбърква се много добре. Горещата смес се изсипва в предварително измити, подсушени и затоплени буркани. Веднага се затваря херметически и се обръща за 15 минути с капачките надолу.
След като напълно изстинат се съхраняват на хладно и тъмно място.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!