четвъртък, 31 януари 2013 г.

Фото мигове януари 2013 г

През този месец направих няколко снимки. Нищо особено, но реших да ги запазя :)
И последна публикация за месец януари!








сряда, 30 януари 2013 г.

Риба с чесън и кашкавал




Продукти
600 – 800 г филе от риба
брашно за паниране
3-4 скилидки чесън
кашкавал (топено сирене или друг вид сирене)
олио за пържене
За марината:
1 голяма глава лук
2 с.л. соев сос
сол, черен пипер, копър (девисил или подправка за риба)
1 дафинов лист
сокът на 1/2 лимон
може малко бяло вино


Приготвяне
Рибата се нарязва на порции, лукът се нарязва на полумесеци. Всички съставки за маринатата се размесват. Рибата се маринова не по-малко от 1 час.


След това се отцежда добре, овалва се в брашно и се пържи от двете страни до златиста коричка. 2-3 минути преди да стане напълно готова, на всяка порция се слага пасиран чесън и веднага отгоре парче или настърган кашкавал (сирене). Огънят се намалява до минимум, покрива се тигана с капак и се изчаква сиренето да се разтопи.
Това е оригиналната рецепта.

Но аз правя и друг вариант – пека рибата.
Набрашнената риба се нарежда  в намаслена тавичка. Отгоре всяко парче се намазва с олио.


Пече се до зачервяване. Няколко  минути преди да се изключи фурната, рибата се намазва с пасирания чесън и отгоре се нарежда кашкавал на парчета или рендосан,  или друго сирене. Запича се.


Още един вариант – пасираният чесън се смесва с намачкано сирене и се нарежда върху парчетата риба. Запича се.




Източник: точен линк не мога да дам, отдавна имам рецептата преведена и записана, но е от  сайта на Ирина Кутова.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Баница с 12 фини кори



Това е баницата, която направих за Бабин ден.
 Стара рецепта, от времето когато си точехме  корите за баница. Нямаше готови, като сега. По едно време на пазара се  появиха софийски кори -  тънки,  нежни, особено подходящи за баклава. На пакета така и пишеше  - "Фини кори".
Рецептата беше известна под това име и затова го запазих.
     Баницата може да се направи навита или налагана.
     Замених содата с 1 ч. л. бакпулвер, който смесих с брашното. Стана много пухкава и вкусна баница.

Продукти
12 фини кори за баница
4 яйца
300 г сирене
1 непълна ч.ч. брашно (100 – 120 г)
1 ч.ч. кисело мляко
1 равна ч.л. сода бикарбонат /бакпулвер/
¾ ч. ч. олио
масло или маргарин

Приготвяне
Прави се смес от разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното и киселото мляко, с разтворената в него сода. Ако се използва бакпулвер, той се смесва с брашното. Ориентировъчно сместа се разделя на 7 части – 6 за плънка и 1 за намазване отгоре. Горе-долу по 3- 4 с. л. на кора
Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, която също се поръсва с олио и равномерно се разстила част от яйчената смес.  


Корите се навиват на руло и се поставят в намазана тава ( правоъгълна или кръгла – за  вита баница).





Отгоре се намазват  с останалата яйчена смес. Оставят се  около половин час да омекнат хубаво. Поръсват се останалото олио и се нареждат  парченца масло или маргарин.


Баницата се пече в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С.


Още гореща, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна кърпа, за да се задуши и да остане мека.
Или тавата внимателно се обръща с дъното нагоре и се закрепва на ръбовете на 3 купи или чаши. Покрива се с кърпа и  се оставя да поизстине.






А това е подаръка, който получих за Бабин ден. Случайно съвпадна със снимката на профила ми във Фейсбука :) 




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 25 януари 2013 г.

Плънка с ориз, стафиди и орехи


 
Тази плънка използвам главно за постни ястия. Харесвам леко сладникавият вкус. Често я нападаме преди да напълним съответните зеленчуци и определено намаляваме количеството й :)
Пълнените сухи чушки и зелеви сарми са задължителни на Бъдни вечер. Снимките са от тогава, но съм ги забутала по папките и чак сега им дойде времето !:)


Продукти
0,5 ч.ч. олио
2 - 3 глави лук
1 ч.ч. ориз
сол
черен пипер
по 50 г стафиди и орехи

Приготвяне
В сгорещеното олио се задушава ситно нарязаният  лук. Прибавя се оризът и се запържва / използвам  бланширан ориз ,той най се харесва у дома/. Добавят се стафидите и 1,5  ч.ч.  топла вода. Подправя се със сол и черен пипер.
Ври на тих огън, докато оризът поеме водата.
Прибавят се едро счуканите орехи и сместа се разбърква добре.


С нея се пълнят чушки (пресни, от туршия или сухи - предварително накиснати, за да поомекнат),  потопява се отвора в брашно, за да се запечата или се завиват сарми - от зелеви листа, лозови листа, листа от липа, листа от лобода -  в зависимост от сезона.


Подреждат се в тенджера, покриват се с чиния. Налива се  топла, подсолена вода /или смес от зелев сок и вода/. Ври до готовност на ориза.
Ястието може да се приготви и на фурна, като чушките или сармите се нареждат в тава, налива се подсолена вода /или смес от зелев сок и вода/ , отгоре се поръсват с олио и се пекат.


С тази плънка пълня и пиле. След това запичам във фурната.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 21 януари 2013 г.

Честит Бабин Ден !



На тези, които празнуват днес

ЧЕСТИТ  БАБИН  ДЕН !

Да бъдем вечно млади, здрави, щастливи, мили и нежни и още дълги години да се раздаваме и радваме  деца, внуци и правнуци!

И както подобава на празник, да се почерпим

С баница






И с един бърз сладкиш, приготвен от останалият ми блат от кекса "Изненада" и крем по подобие на крема от Ябълков десерт без печене   .


ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК!  Да ви е сладко!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!