вторник, 30 април 2013 г.

Фалшив бит каймак



 
С мед от глухарче
Един много, много стар, забравен, но вкусен десерт, с  много варианти за поднасяне!

Продукти - за 1 порция – 1 ч. ч. = 200 мл

1 ч.ч. вода (или прясно мляко)
1/3 ч.ч. захар /или на вкус, или подсладител/
2 с.л. грис
1 ванилия
 Украса – по избор

Приготвяне
Възварява се водата (прясното мляко) със захарта. Прибавя се гриста на тънка струя и се бърка на слаб огън, докато омекне.
Снема се от огъня, добавя се ванилията и за да не хване кора, се бърка непрекъснато, докато изстине.
Разбива се с тел за яйца 15-20 минути, ( за по-малко време и по-бързо с миксер или с телта към пасатор) докато се превърне в гъста бяла пяна.
Разпределя се в чашки  или формички. Остава се да поотлежи, така става по-хубав.
Това е основата на десерта.

Варианти за разнообразно поднасяне има много:
- оцветява се с прахчета степ;
- смесва се с какао  или пасирани плодове – малини, къпини, ягоди и пр. и се редят на пластове в чашите;
- в една част се прибавя кората и малко сок от лимон и жълта боя;
- полива се  с плодов сироп, топинг, мед;
- украсява се с пресни плодове
- украсява се с плодове от сладко
- поръсва се с шоколадови или захарни пръчици, кокосови стърготини, дребни бонбони или други украси
Или се украсява по друг желан начин.






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 29 април 2013 г.

Картофени слънчогледи





Предполагам че всеки изпада понякога в някакво състояние, когато нещо все не върви както трябва! Е, и аз в момента съм така – или ястията не стават за снимка, или снимките не стават за показване, накрая се появиха и проблеми с очите /то като цяла зима  стоях по нощите на компютъра друго  не може и да се очаква!/, така че силно ограничих седенето пред компютъра и то през деня.
И с това лесно и ефектно предястие също имах проблеми. Правила съм го няколко пъти, но с домашни картофи. Сега купих някакви вносни, вкусни, но някак си воднисти и сместа стана по-рядка, макар че малко увеличих брашното. По-трудно се оформиха, леко се разляха, но това не повлия на вкуса, а само на визията ! :) Затова качвам и по-стари снимки, на които по-добре личат оформените слънчогледи. За съжаление и "блогера" ми прави сечено - половин час не мога да си кача снимките!!!
Въпреки проблемите, реших поне тази рецепта да види „бял свят”, снимките все ще дадат някаква представа за предястието. А то си заслужава да се направи,  като се ползват различни варианти за плънка!

Продукти
800 г картофи
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. масло / маргарин/
2 ч.л. брашно
сол
естрагон, индийско орехче
майонеза, кашкавал
листа от зелена салата /в зависимост от сезона – липови или лозови листа, от зеле и пр./

За намазване:
масло
1 жълтък

Пълнеж по желание:
- в оригиналната рецепта - 200 г гъби, 1 глава лук, 80 г сварен морков, 2 с.л. олио (зехтин), смлян черен пипер и сол
- ситно нарязани колбас и лук
- кайма, подготвена като за кюфтета
- пълнежа от  "Картофени оченца"
- ситно нарязано и подправено по желание пилешко месо
- пилешки дробчета, запържени с лук
- извара, ситно нарязан копър, яйце, сол
И пр.

Приготвяне
По оригиналната рецепта - Ситно нарязаните лук и гъби се запържват в олиото, добавят се рендосания на ситно ренде морков, черен пипер, сол и се пържи още няколко минути .

Аз  използвах  единият път задушен лук и нарязан колбас; на другите снимки - задушен пресен лук, ситно нарязана коприва и добавих накрая нарязан колбас;

Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и горещи се смачкват.
Добавят се яйцето, белтъка, маслото, брашното, по желание естрагон /тарос/ или индийско орехче  и всичко се смесва.



От картофената смес с намокрени  ръце се оформят 12 топки и се слагат в намаслена тава или върху хартия за печене, на разстояние едно от друго, за да могат да се оформят по-лесно. Леко се притискат.
В средата на всяка топка се прави малка вдлъбнатина, която ще се запълни с плънката.



Оформят се *листенца* на всяка картофена питка, като с дръжката на намокрена лъжица или нож се натиска тестото и се разделят краищата на листенцата.


С намокрени  пръсти леко се притискат, за да се заострят.

Тези снимки са по-стари, но по-добре личи оформянето

Слънчогледите се намазват  с яйчен жълтък, а плънката по желание с майонеза или се поръсва с настърган кашкавал.



Поставят се в предварително загрята до 180 С фурна и се запичат до златисто.
Веднага се намазват с малко масло.



Докато са още горещи, внимателно се отделят от тавата, (особено ако не се ползва хартия за печене, защото са крехки и е възможно да се натрошат), като първоначално с нож се отлепват краищата на листата и след това с шпатула се отделя целия *слънчогледов цвят*.


Сервирани върху листа от липа



Леко поизстинали се сервират върху листа от зелена салата.

Кулинарки от „Веселият готвач” дадоха хубава идея -слънчогледите  могат да се изпекат и без плънка, а след това да се напълнят с  плънка по избор- например салатка от зеле, морков, пилешко филе, домат, майонеза; или - пушено пилешко, мариновани краставички, варено яйце, горчица и майонеза и пр.


 
Аз направих плънка от извара, овкусена със сол, ситно нарязана краставица, копър и пресен чесън.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 15 април 2013 г.

Пържен лук със сухи червени чушки или как свекърва ми ме научи да ям лук!





Това ястие не го предлагам като рецепта. То е спомен от младите ми години, от свекърва ми /лека ѝ пръст!/, с благодарност, че ме научи да ям лук в ястията!

Това простичко ястие е едно от трите, които бяха непознати за мен и  ме впечатлиха  като млада невеста. Другите две са  Пържена сурова туршия  и Баница с грозде.

Като малка бях много злояда /защо сега не съм!!! :)/ Много караници от страна на майка ми имах за това, че върху чинията с ядене винаги имаше огърлица от наредени парченца  чушки,  домати и лук! Въртях чинията и ги редях едно до друго! Ненавиждах лук!

При едно от поредните посещения  в селото на съпруга ми, свекърва ми накисна във вода сухи червени чушки. Наряза голямо количество кромид лук, задуши го за малко в сгорещено олио и след това прибави нарязаните на ситно чушки /даже непочистени от люспите !/ Опържи всичко хубаво и тигана се тропна в средата на софрата.
Аз да ям пържен лук! В никакъв случай! Не си спомням дали е имало и друго ядене, вероятно е имало. Но всички се надпреварват  да ядат от пърженото /най-малко 6 човека сме били/, ще опитам и аз. Започвам предпазливо, опитвайки с малко.
Люто, много! Вкусно,о,о! Много!

До тук беше! От тук натам лукът в ястията вече не ми е никакъв проблем! Напротив! Слагам повече, защото като се изпържи си гребвам малко, посолявам и ако има и препечена филийка хляб, елате ме вижте! :) Защо сега не съм злояда!!!


Това е. Ако ви харесват простичките селски ястия, ако харесвате пържен лук, опитайте! :)






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 11 април 2013 г.

Пърженки с извара





За тези, които харесват  извара :)

Продукти
300 г извара
300 г брашно
200 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
пудра захар
канела
олио за пържене

Приготвяне
В подходящ съд се смесват изварата, брашното, солта (ако изварата е безсолна) и постепенно се прибавя прясното мляко, докато се получи средно твърдо тесто. Меси се на плота само няколко пъти, колкото да се оформи топка.
Престоява покрито на хладно място 2-3 часа.
След това с лъжица се откъсват парченца тесто, които се оформят на топчета колкото голям орех, разточват се на пръчици, дълги около 15 см, оформят се кръгчета



и се пържат в сгорещено олио.
Поръсват се с пудра захар, смесена с канела.
Може да се сервират с мед или конфитюр (сладко).
Пърженките почти не се надуват при пържене и не поемат мазнина, не стават мазни.


Източник: Сп. Вкусотии в чинии бр. 4/2009 г


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!