сряда, 31 юли 2013 г.

Печени картофи, поръсени с чесън и оцет




Това постно ястие  /или гарнитура/обикновено се прави с пържени картофи, но на нас ни по-харесва с печени.
Продукти
1 кг картофи
5 – 6 скилидки чесън
2 – 3 с. л. оцет
копър
сол
3 – 4 с. л. олио

Приготвяне
Картофите се измиват добре, обелват и нарязват с къдрав нож на резени.
Посоляват се и се поливат с олиото. Разбъркват се добре. Разпределят се равномерно в тавичка.



Покриват се с алуминиево фолио и се пекат на 200 градуса С докато поомекнат. 


Маха се фолиото и се запичат до златисто.
Обелените скилидки чесън се пасират и смесват с оцета, ситно нарязан копър  и сол на вкус. От тази смес се поръсват изпечените картофи, покриват се отново с фолиото и се оставят в изключената гореща фурна още 10 – 15 минути, за да се задушат и поемат вкуса и аромата на поръската.

Могат да се ползват като гарнитура или постно основно ястие.


И един студен таратор!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 29 юли 2013 г.

Печени тиквички (патладжани, картофи) с доматен сос




Това не е точна рецепта, а просто една идея за оползотворяване на по-големи, дебели, с повече семена, тиквички.
Донесоха ми такава - прясна, сочна, но вече със семе. Не става да я режа на кръгчета или да я пълня. Издълбах семенната част и  нарязах  плътната част на тиквичката с къдрав нож на парченца. 


За разнообразие, в последния момент се сетих и прибавих 2 – 3 картофчета, също така нарязани. Поръсих със сол и олио, обърках всичко добре и сложих в намаслена тавичка да се изпече.
В това време приготвих доматения сос по рецептата  Печени пълнени чушки със сирене и доматен сос, залях  и допекох още 10 – 15 минути.

Следващият път, когато пак направих това ястие, прибавих и един малък патладжан, само че предварително обелен, нарязан на кубчета, посолен, предстоял около 30 минути, обилно измит.Получи се  вкусно съчетание на трите зеленчука с доматения сос.
Това е!




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 23 юли 2013 г.

Печени пълнени чушки със сирене и доматен сос




Едва ли има семейство, в което пълнените със сирене чушки да не се харесват. И всяка домакиня си има свой вариант за приготвяне.
Това е единият от моите начини, с който избягвам  пърженето.


Продукти
12 – 16 чушки
400-500 г сирене (извара) или смес от двете
2 – 3  яйца
500 г домати
3 – 4 скилидки чесън
сол
магданоз, копър
галета /хлебни трохи/
олио

Приготвяне
Настърганото /намачкано/ сирене се смесва със яйцата и малко ситно нарязан магданоз и копър. Ако се употребява безсолна извара се овкусява със сол.
Често пъти сместа е малко рядка и след това изтича от чушките. В такъв случай уплътнявам с малко галета или хлебни трохи.
Чушките се изтърбушват от семето, измиват и напълват със сместа. (ако остане от нея, се прибавя към доматения сос, преди да се сложи да се пече) . Нареждат се в намаслена тава. Отгоре се поръсват с олио. Пекат се в умерена фурна. След като се зачервят отгоре и от долу, ги обръщам, за да се изпекат и отстрани.

Доматите се настъргват на едро ренде. Ако харесвате повече доматен сос, количеството им се увеличава. Слага се да ври /без мазнина/, докато се посгъсти. Посолява се и се добавят ситно нарязаните  или пасирани скилидки чесън  и от плънката на чушките, ако е останала. С тази смес се заливат чушките, поръсва се малко олио и се пече още 10 – 15 минути.



При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз и копър.
През зимата това ястие също се приготвя у дома, като използвам консервирани печени чушки и домати.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 22 юли 2013 г.

Кайсии – компот, конфитюр и конфитюр с гел фикс




Компот от кайсии


Продукти:
кайсии
по 90 г – 120 г захар на компот от 800 мл

Добре узрелите и здрави кайсии се измиват, разрязват на половинки, отстраняват се костилките и се нареждат плътно в буркани.
Захарта се насипва върху плодовете. Количеството ѝ варира в зависимост от сладостта на плода и предпочитанията  за сладост. Заливат се с гореща /топла/ вода до гърлото на буркана. Затварят се херметически с капачки и се разклащат и обръщат до пълното разтваряне на захарта. 
Стерилизират се 15 минути от завирането на водата.
Стерилизираните буркани се обръщат  надолу с капачките  и се оставят така докато напълно изстинат, след което се прибират за съхранение.


Конфитюр от кайсии

Продукти
1 кг кайсии
500 г  - 800 г захар
1 ч. л. лимонена киселина


Приготвяне
Изберат се здрави и зрели кайсии. Измиват се добре, разрязват се на половина и се отстраняват костилките. Поставят се в подходяща тава и се поръсват равномерно със захарта. Оставят се на хладно място поне 7 – 8 часа, след което се варят, като се прибавя 1 ч. ч. вода /200 мл/. 

/ Има и друг вариант – след като се поставят на огъня, врат 10 – 15 минути. Престояват още 3 – 4 часа и се доваряват до необходимата гъстота. /
 Периодично  с решетъчна лъжица се обира образувалата се при варенето пяна.  Готовността на конфитюра се определя като капка от сиропа поставена върху наклонена чинийка се задържа, без да потече надолу. Плодовете стават прозрачни.
3 – 4 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.
Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити, подсушени и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически  и се обръщат с капачките надолу до пълно изстиване,  за да се запечатат, след което се прибират за съхранение.

*  Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от предпочитанията.  Аз слагам по-малко захар – 500 г, затова стерилизирам бурканите 5 минути, за по-голяма сигурност.


Конфитюр от кайсии с Gelfix Extra 2:1 на „Д-р Йоткер”


Продукти
1 кг кайсии
500 г захар
25 г Gelfix Extra 2:1 на „Д-р Йоткер”

Приготвяне
1. Измитите и подсушени плодове се нарязват на ситно.
2. Съдържанието на пакетчето Gelfix Extra се смесва с 2 с. л. захар и се прибавя към плодовете, като се разбърква добре. Цялата смес се слага да заври на средна температура при непрекъснато бъркане.


3. След като заври се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Сместа се оставя да ври 3 – 5 минути при непрекъснато бъркане. Ако се е образувала пяна, в този момент се отстранява.



4. Сместа се отстранява от огъня и се изсипва в предварително измитите и подсушени буркани. След това бурканите се затварят херметически с капачки, обръщат се с капачката надолу и се оставят да престоят така около 5 минути.

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!