събота, 31 август 2013 г.

Редено





От кога се каня да направя това вече често срещано  „редено”, макар и в друг вариант, няколко пъти купувам патладжан и тиквичка и все приготвям нещо друго!
Начина на подреждане е провокиран от Роси с нейното  Редено с патладжан   - http://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/10/blog-post.html
и по-специално  насоката ѝ за подреждане на рататуй.

Продукти
1 патладжан
1 тиквичка
2 – 3 домата
2 – 3 картофа
2 – 3 скилидки чесън
100 – 150 г сирене /извара/
50 г кашкавал
олио /зехтин/
сол
копър, магданоз

Приготвяне
Сиренето се намачква и смесва с пасираните скилидки чесън.
Патладжанът се обелва на ивици, нарязва се на кръгчета с дебелина 4 – 5 мм, които се посоляват  и се оставят за около половин час, за да се премахне горчивината. След това се изплакват обилно с вода.
С такава дебелина се нарязват тиквичката, доматите и картофите. Посоляват се.
Подреждат се керемидообразно в леко намаслена тавичка, като зеленчуците се редуват в ред по избор. При мен беше патладжан, домат, тиквичка, картоф. Между тях се слага по малко сирене. Отгоре се поръсва с копър, полива  се с тънка струя олио /зехтин/ и се прибавя 1 кафяна чашка вода.

Тавичката се завива с алуминиево фолио и се пече във фурна на 200 – 220 градуса С. Аз пекох 30 минути, но заради сорта картофи се наложи да продължа още около 20 минути. 


След това фолиото се маха и се допича още 15 – 20 минути, за да се зачерви. 

Поръсва се с настъргания кашкавал  


и се връща в горещата /изключена вече/ фурна, за да се разтопи.








При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 9 август 2013 г.

Моите отговори на предизвикателствата…


Моите отговори  са на една 74 годишна жена, с мото „Зависи от гледната точка” и понеже  станаха много предизвикателствата, ако съм пропуснала да отговоря на някой, моля да ме извини и да ме подсети! :):):) и с молба да няма повече предизвикателства, че станаха доста! :)

Въпроси от Геновева - http://genoveff.com/2013/07/13/leksikon/
1. Защо  създадохте блога си или различното описание на страницата “За мен/За блога”?
Това е моята „модерна” тетрадка с рецепти!  Исках да имам едно  лично местенце, където да записвам  рецептите на ястия, приготвени по мой начин и които да онагледявам със снимки. Исках и да запазя семейните рецепти, наследени от майка ми. Когато тя почина, едва тогава се усетихме, че много малко написани рецепти имаме останали от нея и има ястия и десерти, които не знаем как се приготвят. Не исках това да се повтори.
Доста се чудех дали да бъде личен,  с достъп само от най-близките ми, още повече, че повечето ми ястия са съвсем обикновени, но после реших, че може би някои от рецептите ще са интересни и за други хора. Коментарите доказаха че е така. Разбрах, че има какво да дам  на другите, така както и аз взимам.
2. Кое е любимото ви място за блогване?
Главно кулинарните сайтове и блогове, но има и други интересни места в интернетното пространство!
3. Какво бихте искали да промените в характера си?
Притеснителност; припряност; да съм по-голям оптимист ;
4. Кой е най-добрият урок, който сте научили?
Да не вярвам на приказките, а на действията
5. Какво ви прави щастливи?
Близките ми; И ако се изпълни някоя мечта, желание.
6. Какво за вас е Любовта?
Силно и красиво чувство
7. За какво мечтаете?
Да съм здрава, както и близките ми. 
Ако имам финансова възможност бих заменила сапунерката с що-годе  свестен фотоапарат, за да правя хубави снимки :)
За един добър миксер-пасатор.
8. Какво предпочитате: книга или филм?
Нямам предпочитания. Зависи в момента кое от тях ми е по-интересно.
9. Ранни утрини или късни вечери?
Харесвам и двете, всяко си има своето предимство, но  повече късните вечери, когато никой за нищо няма да ме безпокои и мога да се отдам на това, което правя в момента, независимо какво е - мога да осъмна до сутринта :)
10. Препоръките ви и/или мнението ви за блога ми?
Продължавай в същия дух!
„””””””””””””””””””””””””””””
Въпроси от Дани
1. Кои са думичките с които можете да опишете своя характер ?
Отговорна; взискателна; критична и самокритична; упорита /или  инат!/ ;  доброжелателна;  притеснителна; не съм много разговорлива; не съм по приказките, а по делата; нещо средно между песимист и оптимист, но реалист и още  други положителни и отрицателни качества.
Попитах дъщерята, тя се засмя и каза „чепата”! Така че съм чепата!  /не съм съгласна, но щом така казва! :) /
2. Обичате ли животни и цветя ?
Да, много! И всякакви!
От животните слабост са ми кучетата! Макар и много лоша снимка, но това е моят Чоки, който много ми липсва и когото не мога да прежаля вече толкова години!


 Дани, разбираш защо съм влюбена в твоя Роки!
3. Какво е блогът за вас?
Място, в което споделям моят начин на приготвяне на ястията
4. Какво обичате да правите в свободното си време? 
Имам ли такова?! Счита се че като съм пенсионер, цялото време ми е свободно ! Но аз все си намирам какво да правя!
5. Кое ви усмихва ?
Може много дребни неща
6. Кое ви натъжава ?
Нещастията; загубата на близки хора; лъжата;неуважението; грубостта; наглостта;
7. Обичате ли да планирате денят си ?
Определено да!  Това не значи че планът ще се изпълни на 100 %, защото и други имат планове или действат без план!
8. Мечтаете ли и за какво ?
Отговорила  съм
9. Вярвате ли в съдбата ?
Не съм сигурна. Мисля че човек може да промени  живота си.
10. Щастлив човек ли сте ?
Да. Като гледам какво става около мен и по света – жива съм, относително здрава съм, все още  помагам и не съм в тежест на близките си.
Да са ми здрави децата и внуците, всичко друго се оправя!
 „”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Въпроси от Катя
http://mycandykitchen.blogspot.com/2013/08/cream-cones.html
1. Как и защо избрахте името на блога си?
Доста време ми отне, имах различни варианти и накрая с помощта на дъщерята се спряхме на този. Защото това е моят кулинарен свят!
2. Защо създадохте вашият блог и какво означава той за вас?
Отговорила съм по-горе.
3. Комична случка в кухнята:)?
Не е една, но -
Дъщерята след завършване на образованието си работеше по разпределение в  Берковица, някой ѝ подарил и донесе едно малко бяло коте. Веднъж правех сладкиш и докато се обърнах да отворя вратата на фурната, за да го сложа да се пече, то скочи на масата и цопна в средата на тавата! Котето се върна в Берковица, десертът  отиде в кофата за боклук и получи  допълнително име -  „Сладкишът на котето”! :)
4. Мечтана дестинация? 
Виена – родния град на майка ми. За съжаление – неосъществима!
5. Любимо място, ястие и сезон?
Моят дом, град, България;
Не съм манджия, нямам ястие или десерт, което да ми е фаворит. Има неща, които повече ми харесват, други по-малко. А и с течение на годините предпочитанията се менят. 
Отговорила  съм - късна пролет, златна есен
6. Има ли черта в характера ви, която не харесвате?
Разбира се! Притеснителност, припряност, ниското самочувствие
7. Какво ви вдъхновява?
Някаква  емоция.
8. Какво мислите за виртуалното приятелство?
Защо не. Стига да е истинско.
9. Романтични ли сте?
Мина ми времето за романтичност, но ми харесва! :)
10. Какво правите в момента?:)))
Отговарям на въпросите ти :):):)
„”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
Въпроси от Лучия
1. Умееш ли да танцуваш?
Обичах да танцувам. Не всичко можех, но обичах. Най ми допадаше румбата и то бързата.
2. Кои качества цениш?
Искреност , Честност
3. Спортуваш ли?
Не
4. Ако имаш право на един вид храна до края на живота си, какво ще избереш?
Постна; зеленчуци;
5. Има ли нещо което не ядеш? Пример: лук, магданоз.
Гъби, кафе, прясно мляко,много сладки десерти. Много ги обичам, но организмът ми не ги понася.
6. Любимият ти десерт е?
Нямам.
7. Чашата е наполовина пълна или наполовина празна?
За голямо съжаление –  по-често наполовина празна!
8. Какво харесваш в себе си?
Отговорност, коректност, доброжелателност, вярност.
9. В какво не вярваш?
В многото приказки и малко дела
10. Какво е добре да знам за теб, но сега не се сещам да те питам?
И аз не се сещам. Като се сетя ще ти пиша! :)
„”””””””””””””””””””””””””
Въпроси от Миленка    
Отговорила  съм по-горе
2.Любим тип кухня?
Българската и рецептите на майка ми от австрийската кухня
3.Стих или роман?
И двете
4.Сезонът,който те кара да летиш?
Чак да летя…! Във всеки сезон намирам нещо хубаво, но може би харесвам повече късната пролет и  особено златната есен – богата с плодове, зеленчуци и най- вече  - багри
5.Несбъдната мечта?
Това, че поради здравословни причини след третата година не можах да завърша висше образование /право/, което започнах да уча  40-годишна!
И не можах да посетя Виена – родния град на майка ми.
6.Изпитвал(а) ли си гордост?От какво?
Задоволство от нещо направено или свършено, но гордост …
7.Импровизация или дословност?
Импровизация!  Дословност в десертите, но  и там импровизирам, ако е възможно
8.Стил музика,който ти допада?
Нямам определен стил. Харесвам всякаква музика – класическа, популярна, фолклорна.    За мен хубава е тази музика, от която настръхвам, която може да ме развесели или разплаче, да ме накара да запея с глас или да затананикам, да затанцувам!
9.Пътеводна звезда в твоя живот?
Нямам такава. Старала съм се и се старая  с действията и поведението си да не срамя името на родителите и децата си.
10.Приятелството?
Нещо много ценно и обезателно взаимно
 „”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
Въпроси от Наталия
- Как се разтоварвате?
Като се натоварвам с нещо друго /шегувам се!/.
- Споделете една своя мечта?
Отговорила  съм
- Няколко неща които ви описват?
Отговорила  съм
- Кои са храните без които не можете?
Няма такива. Впрочем - може би зеленчуци и плодове.
- Рецепта или ястие, което ви се опъва и не се получава!
И аз му се опъвам ! След време пак опитвам
- Любими автори, които са ви докоснали?
Много автори са ме докоснали с произведенията си. Но нямам фаворит.
- Филм или филми които няма да забравите?
Не се сещам за такъв.
- Море или планина?
Планина
- Здравословно или престъпно вкусно?
Здравословно
- Какво ново ви се ще да опитате? ( храна ,дейност)
Ако ми харесва някоя рецепта и имам възможност да се снабдя с продукти я опитвам.
 „””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
1. Какъв кулинар сте - педантичен ,подреден и последователен или когато готвите настава лек хаос,който разчиствате в последствие?А може да има и трети вариант,споделете!
Педантичен не, но се старая да има някаква подредба и последователност, а  хаос – лек или тежък винаги има! :)
2. Планирате ли предварително какво ще сготвите или действате според момента,настроението,наличностите?
Обикновено планирам, за да мога да набавя необходимите продукти, но понякога се налага планът да се измени и да се импровизира.
3. Какво питие харесвате ?
Ха сега де! Като не съм по питиетата!  Ама никак!  Вода!!! /но   не е питие!/
Може би ликьор – на младини харесвах „Шоколадов”, „Какао” .  Но от години не съм пила, не знам дали и съществуват!  Надявам се след някой месец да опитам собственото си произведение -  „Асорти”, който продължавам да допълвам с плодове  и захар! :)
4. С какво най-много обичате да си поглезите небцето,кое ви е много любимо ?
Нямам нещо определено. Зависи от сезона. Много обичам грозде.
5. Всички в дома ви ли харесвате еднакви неща или имате разногласия?Съобразявате ли се с тях и лишавате ли се от нещо само защото останалите не го обичат?
Големи разногласия, голяма мъка! :) Орел, риба и рак! ! 
Стараем се да има за всеки по нещо.
6. Ограничавате ли се в избора на продукти или рецепта от здравословна гледна точка ?
Старая се да избирам здравословни продукти и рецепти. Не винаги се получава :)
7. До колко сте фенове на еко  и био  кулинария?Има ли нещо,което преди сте приготвяли и обичали,но вече сте променили предпочитанията и възгледите си и не го консумирате?
 Фен не бих казала, но ми харесва. Друг е въпросът, до колко имам доверие на еко и био-продуктите, продавани у нас. Предпочитам, доколкото е възможно домашното производство или от познат производител.
8. Кой продукт или няколко изобщо не присъстват в кошницата ви?
Такива, които не са по джоба ми! :)
9. Коя е рецептата,която постоянно отлагате ?
Нямам определена, но имам много записани, които отлагам поради различни причини
10. Обхождате ли кулинарни блогове, пишете ли коментари или просто разглеждате?
Обхождам, най-често пиша, понякога само разглеждам. В някои блогове искам да коментирам, но като започнат тези проверки да се доказвам, че не съм робот, се отказвам! …
„””””””””””””””””””””””””
Въпроси от The witch – В кулата на вещицата
- Коя е книгата, оставила жив отпечатък у Вас?
Ще ви изненадам! „Егорка” /не ви е позната!/ Това е книжка  на „Детиздат”за премеждията на едно мече. Книга, която многократно съм чела  и чета в тежки моменти, книга, която ме зарежда, която ме усмихва!
А иначе има много книги, които ми харесват, които ми въздействат.
- В кой филм искате да сте главен герой?
Не искам да съм главен герой
- Какво Ви вдъхновява?
Отговорила  съм.
- Какво Ви разочарова?
Лъжата, наглостта, простотията
- Какво Ви разсмива?
Много неща!Звънкият  заразителен смях на дете; забавно предаване, филм, книга; смешна случка и пр.
- Колко е брашното в рецепта за кекс, описано като „на око”?
Да се получи гъстотата на кексово тесто
- Какво е измерението на израза „с една идея повече”?
Една щипка
- Възможно ли е оправданието „всички правят така”?
Щом повечето хора така се оправдават, значи е възможно! Лично за себе си не приемам това оправдание.
- Какво се вижда „през розови очила”?
Всичко е хубаво и розово
- Какво е да си „на кръстопът”?
Да се чудиш коя посока /правилно решение/ да избереш.
„”””””””””””””””””””””””””””””

Това е! Бях искрена и дано не съм ви отегчила! :)



събота, 3 август 2013 г.

Печени пълнени чушки с кайма и ориз, залети с доматен сос



Пълнените чушки с кайма и ориз са традиционно ястие от българската национална кухня. Но най-често се срещат със  заливка от млечен сос.
Предлагам ви залети с доматен сос. Уверявам ви -  не са по-малко вкусни! :)

Продукти   1 ч. ч. = 200 мл.
12 – 16 чушки
500 г кайма
1/2  - ¾  ч. ч. ориз
1 – 2 глави лук
2 – 3 скилидки чесън /по желание/
1 морков
млян черен пипер,кимион, индийско орехче – по щипка
1 равна ч. л. чубрица
олио
сол

За соса
4 – 5  домати
сол
1 равна ч. л.  захар
олио
магданоз (босилек)

Приготвяне
И тук имам два варианта на приготвяне.
Първи вариант
В  2 – 3 с. л. сгорещено олио  се задушава ситно нарязания лук и настъргания на ситно ренде морков. Като омекнат  се прибавя ситно нарязания или пасиран чесън.  След  1 минута сместа се отстранява от огъня, прибавя се  каймата и 1 ч. ч. вода. С вилица  се размесва, за да не стане каймата на гранули. Връща се на огъня и след 2 – 3 минути  се прибавя оризът и предпочитаните подправки. Похлупва се с капак и като заври,  се оставя на слаб огън, докато оризът поеме течността.
Чушките се избушват, измиват и леко посоляват. С помощта на малка лъжичка се пълнят  с поизстиналата смес. Отвора се потопява в брашно. Нареждат се в тава.

Доматите се разрязват  и настъргват на едро ренде, за да се отстрани ципата. Овкусява се със сол и захар. Заливат се чушките и отгоре се поръсва с малко олио. Доматеният сос трябва да е около половината на чушките.

Пече се  първоначално в силна фурна и като сместа заври, се намалява на умерена температура.
По време на печенето чушките се обръщат, за да се изпекат  и от долната страна.

При сервиране се поръсват със ситно нарязан магданоз или босилек.

Втори вариант
Смесват се много добре каймата, подправките, ориза и нарязаните или рендосани лук, морков и чесън. С тази смес се пълнят  чушките. Заливат се с овкусения  доматен сос и 1 ч. ч. вода. Течността трябва  да покрие  около 2/3 от чушките. И се продължава печенето по горния вариант.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!