понеделник, 30 септември 2013 г.

Кебап върху ориз





Кебап в различни варианти често се готви у дома. Най често е с гарнитура ориз, но ни харесва и с картофено пюре, понякога и с паста.
Предлагам рецепта за един най-обикновен, вкусен  и лесен кебап.
      Продукти
За кебапа
800 г месо
100 мл олио
2 глави лук
1 с. л. брашно
1 с. л. доматено пюре
сол
черен или червен пипер
магданоз

За гарнитурата
1 ч. ч. ориз
1 средно голяма глава лук
2 – 3 с. л. олио

Приготвяне
Месото се нарязва на малки кубчета и се изпържва  в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. Наръсва се брашното, след като се изпържи се  прибавя  доматеното пюре и се пържи около 1 минута. Слагат се подправките. Залива се с топъл бульон или вода да покрие месото.
Кебапът се задушава в плътно покрит съд на тих огън.( Понеже сме фенове на тенджерата под налягане, го приготвяме в нея)

Ситно нарязания лук за гарнитурата се задушава до леко златисто в сгорещеното олио. Прибавя се оризът и се запържва няколко минути. Залива се с горещ бульон или вода в съотношение 3:1  (ако в опаковката на оризът не е указано друго съотношение)  и се посолява. След като заври се оставя да ври на слаб огън, докато попие изцяло течността.

В купичка (чаша) се слагат няколко парчета от месото. Покриват се с пласт ориз, който се притиска, за да се получи формата на купата. Така приготвената порция се обръща в чиния. Залива се със сос от кебапа. Украсява се с клонче магданоз.




 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 29 септември 2013 г.

Публикация в BG Blogs на GoodFood





И тук да се похваля и споделя щастието си, че рецептата Щрудел с различни плодове  е публикувана в рубриката BG Blogs на GoodFood, бр. 96/ 26.09.2013 г!

За мен е чест възможността да споделя рецептата с читателите на списанието, още повече в обкръжението на такива две изявени кулинарки като Ивана от „Нож и виличка” с нейната  оригинална Бутер торта с тиквички и прошуто крудо 
и Катето от http://mycandykitchen.blogspot.com/, с невероятния й Кейк със смокини и ядки  .

Сърдечно благодаря на екипа на сп. '' GoodFood '' , че хареса и публикува рецептата ми !
Желая им здраве и още повече читатели !

 Сърдечни благодарности и на всички, които ме поздравиха във ФБ , "Веселият готвач" и на лични!

 




петък, 27 септември 2013 г.

Паста с кайма и доматен сос




За 3 порции
Продукти
300 г паста по избор
250 г кайма
1 – 2 глави лук
1 морков
2 – 3 скилидки чесън
2 – 3 домата
0,5 ч. л. захар
0,5 ч. л. риган
няколко листа босилек
черен пипер
клонче розмарин
2 - 3 с. л. олио /зехтин/
сол
кашкавал за настъргване

Приготвяне
В сгорещената мазнина се задушават ситно нарязания лук и настъргания на ренде морков. Когато са почти готови, се добавя ситно нарязания чесън.

За да не стане на гранули, каймата се размива със съвсем малко студена вода.


Прибавя се  към задушените зеленчуци и се пържи десетина минути, докато побелее. Добавят се рендосаните домати, захарта, ригана, черния пипер, сол, нарязания на ситно босилек и клончето розмарин. Сместа ври докато се сгъсти.

Пастата се сварява според упътването на опаковката. Аз използвах пълнозърнеста.
Отцежда се в гевгир и се разпределя в чинии. Отгоре се залива с горещия сос

и се сервира с настърган кашкавал.
 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 25 септември 2013 г.

Картофени кнедли със сини сливи




Не е възможно да има сини сливи  и да не се направят тези кнедли! Това си е семеен любим специалитет! Трябва да отбележа, че и капризът внук ги харесва :)
Тук само ще кача необходимите продукти и нови снимки, а най-подробно описание на начина на приготвяне може да се види тук -
Картофени кнедли с кайсии или сини сливи

Продукти   /1 ч. ч. = 200 мл/
1 кг картофи
1  яйце
2  ч.ч. брашно /250 г/
1 ч.л. сол
сини сливи
бучки захар
100 г галета
50 г масло или маргарин
пудра захар за поръсване



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 15 септември 2013 г.

Пикантен сливов сос





Тази рецепта прочетох наскоро във в-к „Лакомник” и направих соса преди другия сливов сос, по рецептата на Джема. Получи се вкусен и наистина  пикантен сос, но имам някои забележки, които ще напиша след рецептата. Смятам че ще са в полза на тези, които решат да го приготвят, защото си заслужава.
Ето дословно и нея:

Продукти
1 кг сини сливи
250 г захар
5 глави лук
1 бр. люта червена чушка
1 с.л. синапено семе
1 ч.л. канела
3-4 зърна карамфил
250 мл плодов оцет

Приготвяне
Нарежете сливите на четвъртинки, разбъркайте ги със захарта и загрявайте в широка тенджера, докато се карамелизират.


Нарежете лука и чушката на ситно и прибавете заедно с останалите подправки към сливите.


Варете, докато сместа стане гъста като мармалад и полейте с оцета.


 Насипете соса още горещ в предварително затоплени буркани, затворете ги веднага и обърнете върху капачките, докато изстинат.

”””””””””””””””””
По съвпадение, в този ден бях направила паниран кашкавал, печен на фурна, така че веднага пробвах като допълнение соса. Тъкмо по мой вкус – съчетание на сладко-кисело-солено!


„”””””””””””””””””””””””
Моите забележки:
Когато захарта се разтопи, прецених че не мога да чакам  сместа да се карамелизира. Течността е твърде малко. Като се прибави лукът и чушката, тя не е достатъчно, за да се сварят напълно. И точно така се получи – накрая сместа стана гъста като мармалад, но лукът не беше добре омекнал.
Така че препоръките ми са:
- още в началото , заедно със захарта, да се добави 1 ч. ч. вода /200 мл/;
- готовата смес обезателно да се пасира или смачка през решето /гевгир/, за да се получи гладка смес. Иначе има вид по-скоро на конфитюр, отколкото на сос;
- за мен оцетът е много. Аз намалих на 200 мл, но бих намалила още, не-повече от 150 мл.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!