Страници

понеделник, 28 юли 2014 г.

Палачинки с кисело мляко


За внука - намазани обилно с шоколад и то бял!


Палачинката – лакомство за всеки сезон, предизвиква представата за смес от брашно, яйца, прясно мляко. Поне така се приготвяше преди време.
Сега вместо прясно мляко може да се ползва кисело мляко, газирана или обикновена вода, срещала съм и с бира, вино; да не говорим че в сместа може да се добавя какво ли не – ябълки, тиквички, тиква, сирене …; яйцата може да се прибавят цели, или разделени, като белтъците се разбиват на сняг и се добавят последни в сместа; плънката също е разнообразна – освен традиционната сладка плънка, може със зеленчуци или плодове, сирене; поръсват се с пудра захар или се заливат с някакъв сироп /топинг/; пържат се или се пекат на фурна…
И аз ги правя по различен начин, в зависимост от продуктите, с които разполагам в момента. Този вариант е с кисело мляко и вода.
Продукти
2 яйца
400 г кисело мляко
400 мл вода
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 ч. л. сода за хляб
щипка сол
брашно

Приготвяне
В купа се смесва киселото мляко със содата. Прибавят се яйцата,  захарта, олиото,солта и  водата и с тел се разбърква добре. На части се прибавя брашно, докато се получи течна смес с гъстотата на боза. Палачинковата смес престоява покрита поне 30 минути.
Тиганът се нагорещява и се намаслява леко. В него с черпак се сипва от приготвената смес и се наклонява бързо на всички страни, за да се разнесе равномерно по цялото дъно. След като се изпече от едната страна, с помощта на лопатка се обръща да се изпече и от другата страна.
Покрити остават меки и на другия ден.
Намазани се завиват на рула, на пликчета, на фуниики.

*Използвам тиган с диаметър 22 см, черпак с вместимост 70 мл.


За мен - ненамазани, със сирене и нектар
 
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 23 юли 2014 г.

Гарнитура от пържено фиде и ориз




Бях забравила за тази рецепта. Преди доста години моя приятелка работеше известно време в сирийското посолство, от там  я научи и ме изненада с нея.
Просто и вкусно!

Продукти
1 ч. ч. ориз
¾ ч. ч. фиде
2 с. л. олио (зехтин)
2 с. л. масло
4 ч. ч. бульон по избор (за предпочитане НЕ от кубчета) или вода
сол

Приготвяне
Мазнината се загрява на средна температура. Начупеното фиде се запържва до златисто, като се разбърква непрекъснато и се внимава да не покафенее. Прибавя се ориза и се пържи още 1 – 2 минути, докато оризът добре се намасли.
Залива се с топла течност  в съотношение 3:1 ( в зависимост от ориза - аз използвам бланширан и това съотношение ме устройва). Посолява се на вкус. Захлупва се с капак. След като течността заври, огънят се намалява на минимум. Ври (къкри) докато оризът омекне (фидето става по-бързо) и поеме цялата течност.        
Разбърква се с вилица и се сервира.

Може да се поднесе като гарнитура към  печено месо, кебап, пък защо не и с прясна салата, както направих аз!


 *Като се разрових в Интернета, намерих  интересни  рецепти с добавка на лук, билки, черен пипер, куркума, ядки, зеленчуци – грах, моркови, броколи… Неочаквах, че на основата на тази гарнитура може да се приготвят толкова вкусни ястия!
Така че, надявам се да приготвя още варианти!
 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Нектар от джанки




За разлика от миналата година,  тази година на село няма много плодове. Това което набрахме от джанката отиде за прясна консумация, малко пресен сок, приготвен със сокоизстисквачката  и за нектар.
Рецептата, която имам е
Продукти
6 кг джанки, 5 л вода, около 1. 5 кг захар (или на вкус)
Аз приготвих с
4 кг плод
2 л. вода
около 600 г захар

Приготвяне
Джанките се измиват и се отстраняват дръжките.

Ако  са от сорт, при който костилките може да се отделят лесно, те се отстраняват преди плода да се сложи да се вари.

Добавя се водата и джанките се сваряват.

   
На порции се прехвърлят в гевгир и се пасират, за да се премахне кожичката.

Ако сортът е такъв, че костилките предварително не може да се премахнат, се изчаква сместа малко да поизстине, смачкват се с ръка, отделят се костилките и тогава се пасира през гевгира.
В плодовата смес се прибавя захар на вкус и се разбърква, докато захарта се стопи. Ако сместа е гъста, по желание може да се добави гореща вода и да се разреди. 

Нектарът се налива в бутилки или малки бурканчета и се стерилизира 10-15 минути.

  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 9 юли 2014 г.

Бъркани яйца със зелен лук и копър




След поредното ходене до село дъщерята сподели: „Така са ми се дояли  яйца с пресен лук и копър” и се закани – следващият път ще си опържим .
Е, не можахме на село да ги приготвим (друго си е да си набереш лук и копър от градината, комшийката  да ти даде пресни яйца, пък и на онзи въздух всичко е по-вкусно !),  та си ги сготвихме в града!

Продукти за 1 порция
2 – 3 яйца
1 стрък зелен лук
1 стрък пресен чесън (зелената част)
1 с. л. олио
1 с. л. масло
сол
пресен копър

Приготвяне
Почистения и измит лук се нарязва на ситно и се задушава в мазнината. Прибавят се яйцата (ако са повече, може предварително леко да се разбъркат в купа).
Разбъркват се с лука и се посоляват.
Пържат се до готовност.
Поднасят се обилно поръсени със ситно нарязан копър.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!