вторник, 29 април 2014 г.

Хумус




Най-после дойде време да кача и моя хумус. Приготвям го вече няколко пъти и определено му станах фен, за разлика от останалите членове на домакинството,  надявам че е само за сега! Чудесно предястие, както и за закуска, с някаква поръска отгоре – маслини; домати; печени или сурови чушки; краставички; репички, лук и пр.


Продукти
100 г сух нахут
2 с. л. сусамов тахан
зехтин
скилидка чесън
лимонов сок
сол
червен пипер

Приготвяне
Нахутът се измива и накисва за 12 часа в студена вода. Изплаква се и се сварява. Аз го варя в тенджера под налягане за 40 минути.
Свареният нахут се отцежда от водата и като поизстине  се претрива с ръце, за да паднат люспите от зрънцата нахут . Доизчиства се от люспите и се пасира. Понеже моят пасатор е слаб, първо го пасирах с ръчния пасатор.


След това се прибавят тахана и постепенно зехтин, докато стане гъста паста. Овкусява се със сол, чесън и лимонов сок на вкус. Може да се добави и съвсем малко вода от сварения нахут. Пасира се до гладка, хомогенна смес. Опитва се на вкус и ако е необходимо се добавя от съответната подправка.


Хумусът се поставя в чиния, поръсва се с червен пипер  и се полива със струйка зехтин.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 6 април 2014 г.

Печена палачинка



Обичаме палачинките, но не толкова стоенето покрай тигана, колкото миризмата ме отказват да ги правя :) Скоро се сетих за този вариант, който съм правила преди.
Приготвяне
2 яйца
125 г брашно /1 ч. ч. от 200 мл/
300 мл прясно мляко /1,5  ч.ч./
щипка сол
щипка сода (може и без нея)
50-60 г масло /2 – 3 с. л. олио/
плънка по избор – сладка или солена

Приготвяне
Разбиват се яйцата, прибавя се брашното, солта и по малко от прясното мляко. Получената смес се оставя покрита за около половин час. Прибавя се содата, разбърква се добре.

В тавата (използвам тази към фурната на печката, с размер 35/35 см ) се слага олиото (маслото) и се сгорещява във фурната. Палачинковата смес се изсипва върху сгорещената мазнина.Сместа веднага се стяга от долната страна.

Пече се на 200 – 220 градуса С докато се зачерви.
Изпечената палачинка се намазва с желаната сладка или солена плънка

и се навива на руло. Може  на половината от палачинката да се сложи сладка плънка, а на другата половина – солена плънка. Ако крайщата на палачинката са по-тънки и препечени, аз ги отрязвам с остър нож. Така по-лесно  и равномерно се навива след това.

Нарязва се на парчета с форма и големина по желание и се поднася. 


Ако е със сладка плънка може да се поръси с пудра захар; топинг; разтопен бял или черен шоколад и пр.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 3 април 2014 г.

Коприва с кисело мляко на фурна




Едно вкусно пролетно ястие с коприва.
Продукти
500 – 600 г  коприва
2 с. л. брашно
3 с. л. олио (зехтин)
4 – 5 скилидки чесън ( 1- 2 стръка пресен)
300 – 400 г кисело мляко
1 яйце
2 с. л. масло
1 ч. л. червен пипер
сол

Приготвяне
Почистената и измита коприва се сварява в 2 чаши подсолена вода. Сварената коприва се отцежда добре от водата и като се поохлади се нарязва на ситно или се пасира.
Брашното се запържва в мазнината, прибавя се копривата и се налива толкова от водата, в която е вряла, че да се получи умерена по гъстота каша. Посолява се. Подправя се със счуканите скилидки чесън или ситно нарязан пресен.
Изсипва се в тавичка и се залива с разбитото с яйцето кисело мляко и 1 кафена лъжичка сол.


Пече се в на 200 градуса С докато се зачерви. Поръсва се с червения пипер и се намазва с маслото. Допича се още 5  минути.







При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 1 април 2014 г.

Пиле с ябълки и лимонов (портокалов) сос




Едно леко ястие, по предложение на диетоложката Енджи Касабие. Оригиналът  е  тук .
Рецептата  веднага ме грабна, но нещо не ми се понрави от здравословна гледна точка употребата на кубчето бульон, пък и не ми се връзваше лимона и доматите като гарнитура. Въпрос на вкус!
Приготвих го по рецептата. В общи линии ми хареса, но лимоновият сок ми беше много и  съчетанието с домати наистина не ми хареса.
Реших да повторя, но вместо с лимон – с портокал и вместо кубчето бульон - сол и растителни подправки. Така вече ми допадна!
Ето и моето виждане за рецептата – с лимон или портокал, сол и подправки на вкус:
Продукти (за 1 порция)
170 г пилешко филе
1 ябълка
зехтин
сол
подправки на вкус (черен пипер; кимион; розмарин; риган; мащерка; босилек; естрагон; джинджифил; къри; майорана;)
150 мл обезмаслено прясно мляко
настъргана кора от  лимон (портокал)
сок от  лимон (портокал)
1 жълтък
мента

Приготвяне
 Пилешкото филе се разрязва на 2 парчета. Овкусяват се с сол и подправки на вкус. Аз използвах  смес от сухи риган, мащерка и босилек. Намазват се с малко зехтин и  се оставят на студено да престоят поне 30 минути .
Ябълката се обелва, по желание може да се изреже  семенника, нарязва се на шайби  с дебелина около  6 – 8 мм, които  се намазват със зехтин.
Пилешкото, заедно с шайбите ябълка се поставят в намазана със зехтин тавичка.


 Пекат се в предварително загрята на 180°С фурна  докато станат крехки, а ябълката придобие златист цвят.
В малка касерола  се загрява прясното мляко и се добавя леко разбития жълтък, лимонена кора, сол и лимонов (портокалов) сок на вкус. Касеролата се слага на слаб огън и сосът се вари докато се сгъсти,  като непрекъснато се бърка.
Пилешкото и ябълката  се поставят в сервизна чиния.
С лимон

С портокал
Ястието се залива със соса и се декорира с прясна мента и резени лимон (портокал).


Сервира се докато е топло.
 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!