понеделник, 30 юни 2014 г.

Крамбъл с ягоди и ябълки




Лесен, бърз  и вкусен  десерт с възможност за използване на различни плодове. Приятна хрупкава коричка и същевременно сочен от плодовете.
С дъщерята гледахме предаване на Бон апети и много ни хареса рецептата за ягодов крамбъл. Да, но докато го направя, купените ягоди доста намаляха  :) и реших да добавя ябълки. Плодовете може да се смесят при нареждането, просто искахме да преценим  с кой от двата вида плодове ще ни допадне повече, затова ги разделих. На мен и дъщерята хареса повече с ябълките, внукът хареса с ягодите.
Продукти
250- 300 г ягоди
1 – 2 ябълки
1 ванилова захар на д-р Йоткер
125 г брашно /1 ч. ч. от 200 мл/
100 г захар
100 г масло
1 ч. ч. смес от кокосови стърготини, фини овесени ядки, едро нарязани орехови ядки
масло за намазване на тавичката

Приготвяне
Към смесеното със захарта брашно се добавя студеното масло и се стрива с ръка на трохи. Прибавя се сместа от кокосовите стърготини, овесените  и орехови ядки.  Всичко се смесва добре. Оставя се в хладилника, докато се приготвят плодовете.
Измитите и отцедени ягоди се разрязват на половинки и заедно с обелената и нарязана на парченца ябълка се нареждат в намаслена тавичка (използвах с размер 26/17 см). Поръсват се с ванилената захар.

Отгоре се разпределя сухата смес.


Пече се на умерена температура – 180 градуса С, в предварително загрята фурна.

Десертът се поднася изстинал, по желание със сладолед, заквасена сметана или изцедено кисело мляко.
Могат да се ползват и други плодове по тази рецепта.


 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 26 юни 2014 г.

Портокалова салата с банани и ябълка





Вкусна салата, която все още може да се приготви, докато тези продукти ги има по пазара. Въобще и не мислех да качвам рецептата в блога, но учудващо  тази плодова салата бе много добре посрещната от домочадието и затова си намери мястото! :)

Продукти
2  портокала
1  банан
1  ябълка
1  с. л. мед
1  ч. л. ром
0,5 ч.ч. счукани орехи
За украса – листо мента; маточина; индрише;

Приготвяне
Портокалите се разрязват в широката част на две половинки. Отрязва се малко от долната страна, за да стоят стабилно, след като се напълнят.
Вътрешността се изважда и почиства от семките.
Не очаквах, че тук ще срещна лека спънка - трудно се отделят парченцата портокал,  като е разрязан на половина. Стават на ситни парченца и се скашкват. Затова с остро ножче, прекарано плътно покрай кората и след това с чаена лъжичка си помогнах, за да извадя цялата половинка от вътрешността на портокала. Внимавайте да не пробиете дъното! След това пак с ножчето отделих ципите.
Всичкото това се извършва над купичка, тъй като се отделя доста портокалов сок. В този сок сложих рома и меда, за да се разтопи и след това добавих нарязаните банан и ябълка.
Плодовата салата се разпределя с решетъчна лъжица (ако има доста сок, както се получи при мен и който спокойно може да си го изпиете – няма да се напиете!) в издълбаните портокалови кори и се слага в хладилника леко да се охлади.
При поднасянето се поръсва със счуканите орехови ядки.
За деца – без рома!


  

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 23 юни 2014 г.

Пиле с мащерка и ябълки




Рецептата е подходяща за диабетно болни, по-специално сготвена с пилешки гърди, на които се премахва кожата.
Два пъти я приготвям,  в два варианта – с балсамов оцет, както е в оригинала и с портокалов сок. Харесват ми и двата варианта.
Докато преглеждах написаното се сетих - защо да не пробвам с бира или бяло вино? !...  
Продукти
400 – 500 г пилешки гърди /бутчета/
1- 2   зелени ябълки
1 глава кромид лук
1 с. л. пресни листа от мащерка или 1 ч. л. суха
сол
черен пипер смлян
¼ ч. ч. балсамов оцет /портокалов сок/
1 – 2  стръка прясна мащерка за украса


Приготвяне 
Първи вариант:
Измитите гърди /бутчета/ се подсушават. Поръсват се със сол и черен пипер /аз не ползвам/. Нареждат се в намаслена тавичка. Върху и около тях се подреждат тънки резени от обелените ябълки. Поръсват се със ситно нарязания или настърган кромид лук и листа от мащерка. Заливат се с балсамовия оцет.


Ястието се пече  в предварително загрята фурна, първоначално по-силна и като започне леко да се зачервява – на умерена температура – 180 градуса С.


Какво ме накара да пробвам с портокалов сок – още като залях с балсамовия оцет, всичко се оцвети в тъмно. Като се изпече изглеждаше като препечено, въпреки че не беше.

Въпреки не много угледния вид, беше много вкусно. Сетих се за друга рецепта, която съм правила и много ни допадна: Пиле с ябълки и лимонов (портокалов) сос  
Така заместих балсамовия оцет с портокалов сок и малко промених подреждането на съставките. Стори ми се по-удачно резените ябълки да са върху овкусеното с  всички подправки пилешко месо. Увеличих и количеството на ябълките – първо се изядоха ябълките, после месото!

И така ето:
Втори вариант
Подсушеното месо се овкусява със солта, мащерката и нарязания на дребно или настърган на ренде кромид лук. Престоява поне половин час на хладно, за да се овкуси. Подрежда се в намазнената тавичка. 


Отгоре се разпределят резените ябълка (колкото повече, толкова по-добре! ) и се залива с портокаловия сок.


Пече се както при първия вариант.

При поднасяне се гарнира с пресни клончета мащерка.


Окончателното ми предложение е – месото овкусено и подредено по втория вариант, залято по избор с балсамов оцет или портокалов сок.
 А ето и саксийката с мащерка, която тази година си отглеждам на балкона, заедно с още други подобни билки.

 Адаптирано от
http://diabetnews.bg/13529/items/itemId/10882/categoryId/1900



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 4 юни 2014 г.

Торта с готови кремове на „Dr Oetker”




Днес по-малкия ми внук става на 23 години! Кога мина това време?!
Пожелавам му крепко здраве, много любов, успехи и да сбъдва мечтите си!
Почерпете се за негово здраве с домашна торта с продукти на Dr Oetker


Продукти    /1 ч. ч. = 200 мл/
150 г масло
1. ч. ч. захар
3 яйца и 1 белтък (останал в хладилника)
1 ч. ч. брашно (130 г)
5 г бакпулвер (0,5 пакетче) Dr Oetker
20 г какао на „Dr Oetker
3 пълни с. л. смлени орехови ядки
1 мл. лимонова есенция на „Dr Oetker
50 г „Крем за сладкиши с вкус на ванилия” на „Dr Oetker
48 г „Сладкарски крем с аромат на сметана” на „Dr Oetker
400 мл прясно мляко
масло за намазване на формата

Приготвяне
Блат
Омекналото на стайна температура масло се разбива със захарта на крем. Едно по едно се прибавят яйцата, белтъка и есенцията и се разбиват докато захарта се разтопи и се получи пухкав крем.
Брашното се пресява с бакпулвера и какаото. Заедно със смлените орехови ядки се прибавя постепенно  към крема, като се разбърква с шпатула. Сместа се изсипва в намазана с масло форма с падащи страни, с диаметър 22 см. Заглажда се и се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса С.
Крем за пълнеж – използвах „Крем за сладкиши с вкус на ванилия”, приготвен съгласно упътването с 250 г студено мляко;
Крем за украса - „Сладкарски крем с аромат на сметана”, приготвен със 150 мл мляко.
Изпеченият блат се оставя върху решетка до пълното му изстиване. Маха се падащата страна и се разрязва на две части.
Върху долната част се разстила равномерно крема за пълнеж, като малко количество се оставя за намазване на тортата отстрани. Отгоре се поставя горната половина. Намазва се с крема за украса и се украсява.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!