неделя, 31 август 2014 г.

Морковени бонбони





Тази рецепта я имам от години, само че с масло. Станаха доста меки и нещо не ми допаднаха на вкус, затова ползвам този вариант. Даже и без пълнеж, без овалване в каквото и да е – пак са вкусни, макар и не толкова ефектни!
Ето ги вътре с черешка от конфитюр -

Продукти
500 г  моркови
около 150 г смлени обикновени бисквити 
3 с. л. пудра захар  (или на вкус) 
миризма по избор: 1  ч.л. коняк (ром);1 ванилия;  настъргана портокалова кора; канела;                        
орехови ядки  
 кокосови стърготини                                                               
 плодове – пресни череши, вишни  или от сладко (конфитюр)
                                                                                        
Приготвяне
Измитите морковите се остъргват от кората и се сваряват (за по-бързо може да се ползва тенджера под налягане и да се сварят на пара). Като изстинат се рендосват на ситно ренде.
Бисквитите се смилат и се смесват с пудрата захар и ванилията. Ако се ползва коняк или ром се добавят към рендосаните моркови
Морковите и  бисквитената смес се смесват (опитайте на вкус - ако обичате по-сладко, може да прибавите още пудра захар).  От тази смес  се оформят топчета с големина колкото орех. В средата на всяко топче се слага орехова ядка или плод (може и плод от сладко).
Подреждат се в поднос и се държат до сервирането на хладно.
Преди сервирането може да се овалят в пудра захар; какао;  шоколадови стърготини;кокосови стърготини; смлени орехи или предварително (преди да се поставят в хладилника)  да се потопят в шоколадова глазура. 

Може да се поднесат в малки хартиени формички (за бонбони) 


Друг лесен вариант е  кокосовите стърготини и орехите да се добавят към сухата бисквитена смес. При този вариант аз прибавих по 3 с. л. кокосови стърготини и нарязани на едро орехи.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 20 август 2014 г.

Капоната


 


Това ястие за първи път видях във ФБ, при  Веси Казакова .
 Привлече ми вниманието, защото обичам такива вкусни постни летни ястия. Правила съм ястие (произволна комбинация) с патладжан, тиквичка, чушки, домати и пр. , но тук има добавка на маслини, чесън, босилек, евентуално оцет. Като се поразрових за още данни, много ми допадна предложението на Ани /Вкуснотека/ патладжаните да се изпекат, вместо да се пържат. Така чувствително се намалява мазнината.

Продукти
2 патладжана
1 тиквичка
3 – 4 чушки
1 глава кромид лук
(1 малък морков)
3 домата
4 скилидки чесън
10 – 15 черни или зелени маслини без костилки
щипка захар
сол
3 – 4 с. олио /зехтин/
оцет на вкус - по желание
босилек (риган, мащерка или розмарин)


Приготвяне
Ако се ползва син патладжан, той се обелва, нарязва на кубчета, посолява и оставя за около 30 минути да пусне горчивината си. След това се измива обилно. Аз ползвах единия път бял патладжан, втория път – виолетов. При тях това не е необходимо.
Тиквичката се обелва и също нарязва на кубчета.
Двата нарязани и леко посолени зеленчука  се смесват с малко – 1 с. л. олио /зехтин/ и се поставят в тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се до омекване около 20 минути в предварително загрята фурна, на около 200 – 220 градуса.
Лукът се нарязва на полумесеци, чушките на кръгчета или ивички, чесънът на ситно. 
Доматите се обелват и се премахва семето и сокът им. Нарязват се на кубчета. Маслините са нарязват на кръгчета.
В останалата мазнина се задушават лука и чушките до като омекнат /вторият път прибавих и малко настърган на едро ренде морков).
Прибавят се доматите, чесъна, захарта, сол на вкус. Когато сместа заври, се добавят изпечените патладжан и тиквичка, маслините  и се оставя на тих огън да къкри още няколко минути,  колкото всичко да се овкуси.
По желание накрая може да се прибави оцет на вкус.
При поднасяне се поръсва със ситно нарязан босилек .
Най-вкусна е поднесена леко охладена, на стайна температура.
Може да се добави сирене и


естествено – домашен хляб! 




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 17 август 2014 г.

Миш-маш




Запържени лук, сурови чушки и домати. Добавка – сирене и яйца. Това е  миш-маша у дома.
И тук вкусът ни е различен! :) Внукът както винаги „такова” не яде, или евентуално ще топне някои залък в соса от моята порция; аз го обичам без сирене и яйца (сиренето отделно); дъщерята – пържено с яйца и сирене.
Приготвяме го и с печени чушки (консервирани), но главно през сезоните, когато няма пресни.
Продукти
1 – 2 глави лук
4 – 5 големи чушки
3 – 4 домата
5 с. л. олио
сол
щипка захар
”””””””””””””””
1 – 2 яйца
100 г сирене
”””””””””””””””
магданоз

Приготвяне
Под капак задушавам  за 3 – 4  минути в сгорещената мазнина ситно нарязания лук. Прибавям нарязаните на ивички чушки. След като и те се задушат и всичко леко се карамелизира, прибавям настърганите на едро ренде домати /или обелени и нарязани/ , захарта и сол, като имам в предвид, че след това ще се добави в едната част сирене. Пържа докато течността се изпари и ястието остане почти на мазнина.
Тук вече го разделям на две – половината част пресипвам в чиния и поръсвам със ситно нарязан магданоз. /това е моята порция :) /

Към останалата част добавям яйцата и начупеното сирене . Като стегнат яйцата, отстранявам от огъня  /това е порцията за дъщерята/.


При едно от ходенетата ни до село сготвих миш-маш с продукти от градината. Е, вкусът е съвсем различен  с набрани пресни зеленчуци (да оставим настрана умората от работата и чистия въздух)! Такава вкуснотия в града, с купени зеленчуци  не се постига!


  

И част от изсушените подправки и билки
Джоджен, копър и цвят от копър

Чубрица и жълт кантарион
  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!