вторник, 30 септември 2014 г.

Картофени зрази с кайма – моркови





Когато видях рецептата ме заинтригува това, че са оформени като моркови. Просто, оригинално, ефектно!
Това са обикновени картофени кюфтета , който както си ги приготвя, с месна плънка, която  може да бъде от кайма или малки късчета месо; може да се ползва всякакво месо. А защо пък не - една богата зеленчукова плънка!

Продукти
500 г картофи
100 - 125 г кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
1 лъжица масло
сол
брашно за овалване
олио
подправки за каймата - по избор –черен пипер; чубрица и пр.
за оцветяване на олиото - малко куркума
за украса - листа от морков или стръкчета къдрав магданоз

Приготвяне
За плънката - ситно нарязания лук задушавам в сгорещената мазнина. Прибавям каймата, овкусявам  със сол и подправки. Запържвам  няколко минути да стане пръхкава,  без течност.
Необелените, добре измити картофи  сварявам. За по-бързо използвам тенджерата под налягане, върху  решетката за пара. И в други публикации споменавам, че използвам най-малките картофчета, които имам и по-трудно се белят за други ястия с картофи.
Обелвам ги докато са още горещи и веднага ги смачквам с преса или с решетъчния прибор от кухненски набор.
След като малко поизстинат прибавям сол на вкус, маслото и яйцето. Омесвам  тесто. 
Тестото е меко и работя се с леко навлажнени ръце. Гребвам  с намокрена лъжица от тестото, правя /сплесквам/ на ръката малка питка, слагам в средата от плънката и завивам плътно картофената смес.

Оформям като морков. Овалвам в брашно. Потупвам, за да може брашното добре да се залепи и  оставям  около половин час да се поеме от влагата на картофите.

За оцветяване – в 1 с. л.  загрято олио поставям малко куркума, за да се оцвети. След 1 – 2 минути  махам от огъня. Можеше да сложа повече куркума, за по-наситен цвят, но това беше пръв опит!
В оригиналната рецепта зразите се изпържват, аз ги изпекох.
В тава  поставям  хартия за печене и леко намазнявам.  Зразите намазвам с четка, потопена  в оцветеното олио и  подреждам върху хартията.

Пекат се в  предварително загрята фурна, на умерена температура /180 градуса С/  до златисто.

Поднасят се украсени със стръкче от листата на моркова или къдрав магданоз.

- От тези продукти приготвих 7 зрази. Станаха малко големи и трудни за оформяне. Затова препоръчвам да се оформят 8 или още по-добре 12 броя.


Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 25 септември 2014 г.

Пълнени камби с пиле и царевица




Тази рецепта я видях в брошура на Кауфланд  от 28. 08. 2014 г. Използвах идеята и с някои изменения в продуктите и начина на готвене я приготвих.

Продукти
8 камби
400 - 500 г пилешко месо
ароматни корени за супа ( лук, морков, целина, корен магданоз)
Плънка:
1 глава лук
1 морков
стрък (или парче от корен) целина
1 домат
2 с. л. масло (зехтин, олио)
сол
по щипка риган, босилек  и настъргано индийско орехче
150 г царевица от консерва
галета
кашкавал

Приготвяне
Добре измитите камби се почистват от семето. Леко се посоляват от вътре.
Пилешкото месо се сварява в подсолена вода, заедно с ароматните корени за супа. Изважда се и след като се охлади, се почиства от кожата и костите. Нарязва се на дребни парчета.
Ситно нарязаните лук и стрък целина и рендосания морков се задушават в сгорещената мазнина. Прибавя се доматът, обелен, почистен от семето и сока и нарязан на дребни кубчета. След  3 – 4 минути, като се поизпари течността, се прибавят  царевицата, месото, подправките и сол на вкус.
С тази смес се пълнят камбите, като хубаво се запълват. Подреждат се в  тава, върху намаслена хартия за печене.
Върху плънката се поръсва с галета и настърган (или нарязан на парченца) кашкавал.
Пекат се в предварително загрята фурна, на умерена температура 180 – 190 градуса С, около 30 минути.

* В оригиналната рецепта е дадено камбите предварително да се бланшират, както и при печенето да се добави малко вода или от пилешкия бульон. Аз ги пекох сурови, не добавих течност  и станаха добре. Така че всеки да прецени за себе си как да постъпи.


 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 23 септември 2014 г.

Кокосови топчета с извара



 

Още щом ги видях при Ивана  реших че в най-скоро време ще ги направя.  Аз обичам извара, другите са фенове на кокосовите стърготини, бързо се приготвят, ефектни са, така че всички  са доволни!
Ив, благодаря за лесната и вкусна рецепта!


Продукти
200 г рикота (извара)
50 г пудра захар (или на вкус)
300 г кокосови стърготини
миризма – ванилия, ром, ликьор, есенция (по избор)
/в оригинала е 50 мл. портокалов ликьор ''Grand Marnier''. Аз използвах 1 непълна ч. л. ром/

Приготвяне
Смесват се изварата, захарта и миризмата. Разбърква се добре, за да може изварата да се овкуси равномерно. Добавят се 200 г кокосови стърготини и сместа отново се разбърква.
С ръце се оформят еднакви топчета с големина на малък орех и се овалват в останалите кокосови стърготини.
Прибират се в хладилника за час или докато се поднесат.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 14 септември 2014 г.

Панирани цветове от тиква /тиквички/




Много се забавих с тази публикация! Ще дойде новия сезон на тиквите и тиквичките! :)
Напълнила съм папки със снимки и рецепти. Къде снимките ми не харесват, къде рецептата не съм я написала добре или съм забравила какви и колко продукти съм сложила…
Тази година тиквички нямаме. Ама нито една не поникна! Както и бостан. Два пъти садим и – нищо!  Но пък за разлика от миналата година – тикви колкото щеш и то доста големи. Ще се прави пак рачел по изричната поръка на дъщерята! :).
Така че тази рецепта е с цветове от тиква.
Продукти
12 цвята от тиква
1 яйце
3 – 4 с. л. брашно
сол
лимонада (вода; бира; прясно мляко;газирана напитка;)
олио за пържене

за сладък вариант – пудра захар

Приготвяне
Използвам мъжки цветове. Те са с тънки, дълги дръжки и не образуват плод (тиква или тиквичка).
 Бера ги сутринта, когато е по-хладно и са хубаво разтворени. Измивам, изтръсквам внимателно, потопявам дръжките във вода и оставям на хладно място.


Това го правя, защото тиквите са на село, прибираме се късно вечерта и  пърженето става най-рано на другия ден. Преди тръгване ги прехвърлям в найлонов плик, като внимателно ги подреждам едно върху друго. Докато дойде време за пържене ги съхранявам в хладилника.
Преди да се панират, внимателно се разлиства всеки цвят и се отстранява тичинката. Отрязват се и дръжките или се оставя съвсем малко - 1-2см. Специално за цветовете от тиква леко ги притискам в основата, за да се сплескат. За цвета от тиквичка предполагам, че това не е необходимо.
От разбитото яйце, брашното, щипка сол и избраната течност се приготвя смес  малко по-гъста от боза. Панировката трябва да се задържа върху цвета.
Всеки цвят се потапя в панировката и се пържи в сгорещеното олио. Тук използвам ценната препоръка на Пепа Стоева - силата на котлона трябва да е на 2/3 от мощността. Нареждат се върху кухненска хартия, за да се поеме излишната мазнина.
Могат да се поднесат със млечно-чеснов сос; със сирене; със сирене, смесено с пресована скилидка чесън; с домати.



Или в сладък вариант – поръсени с пудра захар.


Накрая в панировката сложих и дръжки от цветовете, да опитам какво ще стане. Ами добре се получи, щом тях веднага изядох и остана само една за снимка! :)


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Лятна салата




Аз я наричам „Салатата на  Лети и Роси  ”. При тях я видях, записах и сега - приготвих.
Наистина разкошна, много вкусна и бързо става.
Продукти
3 - 4 месести чушки, по възможност разноцветни (червена, зелена, жълта)
1 – 2 скилидки чесън
1 глава кромид лук /бял или червен/
2 – 3 с. л. зехтин
3 – 4 домата
босилек
магданоз
около 150 г сирене
сол
маслини

Приготвяне
Измитите и почистени от семето чушки се нарязват на лентички или кръгчета. Заедно с обелените скилидки чесън се слагат в затопления зехтин (слагам в затоплена, а не сгорещена мазнина, за да не пръска). След като зехтинът се сгорещи, при непрекъснато разбъркване се сотира няколко минути, докато чушките малко омекнат, но останат леко хрупкави. Посоляват се. 
Тиганът се отстранява от огъня, чушките се поръсват с малко оцет и се похлупват с капак.
Доматите се обелват, маха се семенната част и сока и се нарязват на кубчета с големина по желание. Поръсват се с обеления и нарязан на полумесеци лук. Посоляват се, като се има предвид че маслините са солени, както и сиренето. Добавят се нарязаните на кръгчета маслини, натрошеното сирене и ситно нарязаните подправки. 
Отгоре се разпределят сотираните чушки и всичко се залива с оцветения и овкусен зехтин.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!