неделя, 21 декември 2014 г.

Маслени соленки със сирене





Рецептата е на  Йоли   
Много лесни, бързи, с малко продукти, без набухвател. Единствения „недостатък” – тези вкусни крехки  хапки свършват на мига! И определено  количеството на продуктите трябва да се завиши най-малкото двойно!
Използвах само рецептата за тестото.
Продукти
100 г меко масло
100 г фино настъргано краве сирене
сол на вкус
170 г брашно

Приготвяне
Смесва се  маслото, сиренето и сол, ако е необходимо.
Но при мен не се наложи. Разбъркват се на крем. С брашното се омесва меко тесто.
От тестото се оформят соленките.
Аз разделих тестото на 3 части и оформих 3 вида – на топчета, на подкови /кравайчета/  и кифлички. Получават се 24 малки хапки.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Яхния от сушени сини сливи и дюли






След  Яхния с дюли;   Пиле с дюли   ; друго   Пилешко с дюли  и Яхния от сушени сини сливи  ,  реших да оползотворя последната останала дюля за една смесена яхния със сливи.
Едно предложение за постно ястие, с което да се обогати безмесното меню. Сладникавият вкус на сливите и  неповторимия аромат на дюлята много добре се съчетаха, допълнени от канелата.



Продукти
1 дюля
150 г сушени сини сливи
2 – 3 глави кромид лук
1 морков
1 с. л. доматено пюре
1/3 ч. ч. олио
1 ч. л. захар
1 с. л. препечено брашно
сол
щипка канела
по желание - магданоз

Приготвяне
Сините сливи се измиват и  накисват предварително в студена вода. Ако са с костилки им е необходимо повече време, поне 2 – 3 часа, ако са без костилки достатъчно е и около половин час.
Дюлята се измива добре, не се бели, а само се почиства от семенната част. Нарязва се на парчета.
Ситно нарязания лук и настъргания морков се задушават под капак  в сгорещеното олио. Прибавят се парчетата дюля и се заливат с гореща вода. Когато  поомекнат, се добавят сините сливи и се посолява. След като плодовете  омекнат, се прибавя доматеното пюре, размито заедно с брашното в  малко студена вода, захарта и канелата. Ври още 5 - 10 минути.
Сосът трябва да бъде  умерено гъст.
При сервиране може да се поръси  със ситно нарязан магданоз.






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 17 декември 2014 г.

Какаови напукани сладки




Тези сладки съм срещала под различни  имена – „Шоколадови трюфели”;” Шоколадови напукани снежни сладки”;” Бели бисквити Изненада”; Снежни коледни шоко-сладки” и пр.
Навсякъде са с шоколад и масло,с разтопяването им на водна баня, престои на тестото в хладилника.  
Преди време си записах рецептата на  Вили Конова . Хареса ми, защото ги е направила с какао и олио; тестото се разбърква с лъжица или шпатула;  веднага се оформят  и се пекат. 
А след невероятните снимки на   Люси  не можах да се сдържа и да не ги приготвя!
Моят вариант:
1 ч. ч. = 200 мл
Продукти
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. л. ром
1 ванилия
140 мл  олио
4 ч. ч. брашно (500 г)
50 г какао
10 г бакпулвер

пудра захар за овалване

Приготвяне
Захарта и яйцата се разбиват на пухкав крем. Прибавят се ванилията, рома и олиото. Разбърква се и след това се добавя  брашното, пресято с бакпулвера и какаото. С бъркане се замесва меко тесто.
С помощта на чаена лъжичка се откъсват малки парченца от тестото и се оформят топчета с големината на орех. Овалват се в пудра захар и се нареждат  на разстояние около 2,5 см едно от друго в тава, постлана с хартия за печене. 

Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, докато сладките се напукат. 


Това отнема около 8 – 10 минути (разбира се зависи от фурната). Аз ги държах около 12 минути и вътре не бяха влажни, а меки, но леко сухи. Идеални за чаша кафе, прясно мляко или айрян!

Като изстинат се съхраняват в затворен съд.
Излизат около 50 сладки.


*Пудрата захар след изпичането не личеше много, затова една част от сладките овалях отново в пудра захар, за сладокусниците. По-късно прецених, че е било по-добре да ги поръся отгоре, а не да ги овалвам;
Опитах се да направя дупки в средата на няколко, като идеята ми беше по предложението на Люси, след това да сложа череши от сладко. След изпичането нещо не ми се понравиха кратерчетата в притиснатите сладки – бяха се издули и докато да реша дали да отворя бурканче  със сладко и да сложа черешки или не, така си останаха!
На други сложих парченце орехова ядка.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 14 декември 2014 г.

Картофени кюфтета






Това е може би „най-мамината” рецепта и не знам как съм пропуснала да я включа в блога си!
Майка ми по този начин  приготвяше картофени кюфтета и това са любимите и най-често правените у дома. Рецептата е малко  необичайна, защото тук, в България, по-често  се правят със сварени картофи, за което много по-късно научих и понякога правим. Но у дома, спомене ли се за картофени кюфтета, означава именно  тези кюфтета  и те си останаха любимите ни!
 Продукти
1 кг картофи
2  яйца  (3 ако са по-малки)
3 - 4 с.л. брашно
черен пипер
сол
олио за пържене

Приготвяне
Добре измитите картофите се обелват, сурови се настъргват на едро ренде и се посоляват. Престояват 20 - 30 минути. Аз ги слагам в гевгир, за да се отцедят по-добре.

Колкото може се изстисква сокът им, 

прибавят се черен пипер на вкус, яйцата и брашното.



Сместа се разбърква добре преди всяко пържене. Гребе се от нея със супена лъжица и кюфтетата се пържат в  сгорещеното олио, като леко се притискат отгоре, за да се изтънят и оформят. Когато по краищата започнат да стават златисти, се обръщат на другата страна.
Поднасят се със салата по избор според сезона, но най-подходящи са туршиите. 


Добре вървят и с майонезено-чеснов сос.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!