Страници

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз




За любителите на изварата едни лесни и вкусни кюфтенца.

Продукти
250 грама извара
1 пълна шепа ситно нарязан магданоз
1 яйце
1 - 2 стръка пресен лук или глава стар лук
1 см пресен джинджифил
черен пипер
1 кафена лъжичка смлян кимион
сол  
сусам по желание
олио  за пържене

Приготвяне
Изварата се посолява на вкус и се смесва с  яйцето, настъргания  джинджифил, черен пипер,кимиона и магданоза.
От сместа се оформят малки кюфтенца (с големина на орех).
По желание може да се овалят в сусам.
Пържат се в сгорещеното олио до златисто. Отцеждат се върху домакинска хартия.
Сервират се със сос по избор, прясна салата според сезона или туршия.


Могат да приготвят и печени. Малко са по-сухи, но са напълно приемлив вариант за тези, които избягват пърженето.



 
Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. Тили, много вкусно ми звучат. Правила съм подобни, но не съм слагала джинджифил. В комбинация с кимиона е интригуващо и апетитно! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вети, джинджифилът ми допада като подправка, а тук наистина много добре се съчетава с другите съставки.
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Ех, че вкусно, нареждам се на първа линия! И запазвам за проба. :) Току-виж със сусамче прилъжа неядящите извара. Тили, изглеждат страшно апетитни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тия не ядящи! :) И аз си патя, но взех да ги игнорирам - сготвя нещо в по-малко количество, пък ако искат да пробват. Понякога се пробива стената. Иначе трябва да съм на сандвичи, пържено или печено месо и мнооого сладки десерти! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много интересна идея, Тили! Харесва всякакви такива рецепти, които могат да бъдат и предястие и основно ястие! А пък изварата ще гарантира вкусно похапване, без усещане за тежест! Чудна рецепта! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Радвам се че ти харесват!
      Успешен ден!

      Изтриване
  4. Идвам за пържени, Ина :) Много примамливи, пък и като не пържим всеки ден, защо да не си хапне човек:)
    И много апетитно поднесени при теб!
    Поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, заповядай!
      Аз често предпочитам печения вариант на подобни ястия, но в случая и на мен ми харесват повече пържените.
      Благодаря ти и приятен ден!

      Изтриване
  5. И аз бих предпочела до скоро пържени и цял живот съм хапвала, но вече не - причинява ми киселини, затова за мен - печени! Много интересна комбинация с джинджифил, и то в солен вариант.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, познато състояние! Това ме научи да избягвам пърженето, замествам го, където е възможно, със задушаване или печене.
      Печените също не са лоши, по-хрупкави са, ако така може да се каже и ще вървят по-добре с някакъв сос или по-сочна салата.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Изглеждат страхотно, Ина! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Merhabalar, çok leziz ve güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, Инче, страшна си - и ти и кюфтенцата. Много добра идея за любителите на изварата като мен. Чудесна рецепта. Ще се възползвам от печения вариант! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още един любител на изварата :)
      Нели, благодаря за добрите думи Аз предлагам, всеки си избира вариант. :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  9. Тилия, аз за себе си открих тайната, при която не ми стават много сухи печените зеленчукови кюфтета- просто правя смес, която е по-сочна и трудно се оформя, но затова пък като поизстинат кюфтенцата, никак не са сухи. Непременно ще опитам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, благодаря ти че сподели! Аз първо направих печените кюфтенца, а след известно време - пържените. Пак ще опитам печени и то както ти предлагаш.
      Хубав следобед!

      Изтриване