четвъртък, 29 януари 2015 г.

Пържоли в зелев лист



С плънка



Чудесно зимно ястие,  лесно за приготвяне. С него може да се посрещнат и гости, а пък ако се добави плънка  става още по-разнообразно и богато.

Продукти
8  вратни пържоли
1 кисела зелка
1 ч. ч. вино
3 – 4 с. л. олио
зелев сок  0,5 ч. ч. ако не се солят пържолите
вода 0,5 ч. ч.
подправки на вкус – аз сложих кимион,  чесново брашно, къри,чубрица
сол  (без сол, ако се използва зелев сок)

червен пипер

Приготвяне
Подправките се смесват.
От зелето се отделят по възможност по-големи листа, за да се увие всяка пържола в отделен лист. Твърдите жилки се отстраняват.
Месото се нарязва на пържоли, които леко се начукват и поръсват с подправките.  Ако се използва зелев сок, пържолите не се солят. Ако не се използва се посоляват
Всяка пържола се увива  стегнато на сарма с листо кисело зеле.



Сармите се нареждат в тава (гювеч, съд от йена стъкло), заливат се със смес от вода и зелев сок (1:1), виното и отгоре олиото.



Покриват се с капак или фолио.
Ако се пекат в тава, тя се поставя в предварително загрята фурна. Ако се пекат в гювеч или съд от йена стъкло се поставят в студена фурна.
Пекат се на силна фурна – 220 С. Като заври течността, температурата се намалява на 180 градуса С и така се пекат около час, час и половина. На средата на печенето сармите може да се обърнат.
10-тина  минути преди да се извадят,  капакът или фолиото се махат, сармите се поръсват   с червен пипер и се запичат още малко. Или още по-добре - червения пипер да се сложи в сгорещено олио за секунди, само колкото да оцвети мазнината и с нея да се полеят сармите.



Може да се поднесат с картофено пюре или задушен ориз.


И вариант с
Плънка
1/3 ч.ч. ориз
300 г шарено свинско месо; или пилешки бутчета; кайма; шунка (колбас), или смес от тези меса, нарязани на парченца.
стрък праз лук или глава кромид лук
Всички съставки се смесват и се поставят върху пържолата. Увива се стегната сарма, като пържолата остава отгоре и се поставя в тавата. Става нещо подобно на капама. Продължава се по горната процедура.

Плънка може да се приготви и с други продукти.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 25 януари 2015 г.

Пастет от сирене и чесън. Яйчен пастет.





У дома има събитие – внукът прояде чесън! :) Дали ще прояде и други неща?!!!
Върлият противник на чесъна (независимо в какъв вид – пресен, стар, печен, маринован, в туршия), нападнат от настинка, поиска този пастет  с горещ билков чай с мед и лимон. 

И от тогава, за радост главно на майка му, тя пък  любител на чесъна (в почивните дни), този зеленчук вече по-често се консумира.
Варианти за приготвянето му има много. Това е най-елементарния и основен. От тук нататък – въпрос на развихряне на въображението за различни добавки, както и варианти за поднасяне.
Количествата са съвсем ориентировъчни.
Продукти
250 г сирене (извара)
2 – 3 скилидки чесън или на вкус
олио
червен пипер

Приготвяне
Сиренето се рендосва или се смачква с вилица. Ако е много солено предварително се накисва във вода, за да се обезсоли малко или се добавя извара.Може да се приготви и само с извара, която ако е безсолна се посолява на вкус. Прибавят се пасирания чесън и олио, докато стане смес, която да е подходяща по гъстота за намазване. Може да се поръси с червен пипер.


Казват че е добро мезе за ракия и вино. Не зная. У дома такива пиячи няма /младежът е по други пития!) :)
Тук вече има толкова разнообразие за добавки в съотношение на вкус:
майонеза; кисело мляко; орехи;  шунка; копър; черен пипер; лук…
При нас обикновено  се намазват препечени филии хляб  и се консумира с чай.

Но има много други начини за поднасяне:
- върху листа прясна салата; шприцован върху кръгчета прясна краставица: кръгчета гриловани тиквички;
- като плънка в  пресни домати; пресни чушки; сварени яйца; рула от гриловани тиквички; рула от шунка;
- украсен с копър;магданоз; маслини; лук – зелените листа на пресен, праз, червен кромид; чушки - печени или пресни…
Въобще развихряне на въображението!


Яйчен пастет
Към горната смес прибавям 2 – 3 твърдо сварени яйца, рендосани на ситно ренде.



При нас днес заваля едър, пухкав сняг. За час покри всичко с пелена, но беше за кратко време - като спря да вали, бързо се разтопи!



 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 21 януари 2015 г.

Какаов кекс с кокосово-изварен крем





 
Кексът е на  Вили от "Къкрещо гърненце"  . Правя го за втори път. Първият  път кремът се получи доста гъст, трудно се разпределяше. Затова го сложих  само на един пласт и дали затова или по друга причина, но трудно извадих кекса от формата, а и той се разцепи хоризонтално на две части. За снимка не беше, но пък затова толкова се услади на всички, че от тогава внукът все ме врънка пак да го направя. Е, с него почерпих за днешния Бабинден. Почерпете се и вие! И да ви е сладко!
Вили, благодаря за рецептата!

Продукти
125 г масло
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилова захар  Dr. Oetker
2 с.л. какао   Dr. Oetker
1 и 1/3 ч.ч. брашно
10 г бакпулвер Dr. Oetker

За крема
250 г безсолна извара
4 пълни с.л. пудра захар
1 яйце 
1 ванилия
3-4 с.л. кокосови стърготини
2 - 3 с. л. кисело мляко при необходимост


Приготовление
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем.  Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се бие с миксера до усвояването му. Добавят се ваниловата захар и пресятото с бакпулвера и какаото брашно. Размесва се с шпатула. Получава се тесто по-гъсто от обикновеното  кексово.
За крема първо се разбиват изварата и пресятата пудра захар, след което се добавят останалите съставки и отново се смесват с миксера.
При мен се получи много гъста смес, трудна за разнасяне, затова добавих 2 – 3 с. л. кисело мляко. Изварата може да  се замени с Крема сирене.
В намазнена и набрашнена форма за кекс ( при мен с диаметър - в основата 12 см, горе – 21 см)  се  редят пластове от кексово тесто и крем ( сипват се купчинки с лъжица, разпределят  се равномерно и всеки пласт се заглажда),  както следва: поставя се  1/3 от кексовото тесто, отгоре се поставя ½ от крема, върху него другата 1/3 от тестото и  т. н.

Кексът се пече  в предварително загрята умерена фурна, на 180 С, около 40 – 50 минути ,като готовността се проверява с клечка, по която не трябва да остава следа от тестото.

Формата с изпечения кекс се поставя върху решетка да изстине.
Изстиналият кекс  може да се поръси с пудра захар или да се залее с някаква глазура.




А тук е приготвен в правоъгълна форма за кекс с размери дължина/ширина/височина
24 / 9 / 8 см. Какаото ми беше малко по-светло.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!