вторник, 31 март 2015 г.

Бисквитено руло с готов крем и кокосови стърготини








Рецептата е на Вили от "Къкрещо гърненце" . Още един интересен и вкусен вариант за бисквитено руло!

Продукти:
около 350 – 380 г обикновени, по-тънки бисквити 
84 г  ( 1 пакет) "Десертен крем *Creme Ole* с вкус на шоколад" без варене на Dr. Oetker
400 мл прясно мляко за разбиване на крема
кокосови стърготини за поръсване

Приготвяне:
Използвах 2 пакета по 135 г обикновени бисквити „Житен път” и 16 бр. бисквити Petit Beurre, като ги разделих по равно, за две рула.
Кремът (който може да бъде и друг - тук се използва шоколадов, заради вкуса и за да бъде в контраст с цвета на бисквитите) се приготвя според упътването на опаковката.
След това бисквитите се слепват с него, като най-удобно се работи върху пергаментова хартия. Всяка бисквита се маже с крем и се редят една до друга. Леко се притискат.


 След като е наредено едното руло, първо се измазва с крем горната му страна, поръсва се с кокосови стърготини (отива по около 1  ч. л. стърготини за всяка страна), рулото се претъркулва на съседната страна, отново се маже горната страна, отново се поръсва с кокосови стърготини и така до измазването му от всички страни.


 По този начин най-сполучливо и чисто се работи. Намазват се тънко с крем и се поръсват със стърготини първата и последната  бисквити.
Тук искам да добавя – между бисквитите може да се намаже с повече крем. Но за страните първо да се размаже този крем който излиза при притискането на бисквитите и след това, ако е необходимо да се добави още малко крем, но да е на тънък пласт, до толкова, доколкото по него да се захванат кокосовите стърготини. Иначе се получава малко „мацаница” и кокосовите стърготини се губят в крема.:) Поне при мен се получи така.
Когато и другото руло се обработи по същия начин, двете поотделно се завиват стегнато с хартията и се оставят в хладилника поне за няколко часа, но най-добре за една нощ. 

При сервиране рулото се реже по диагонал.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 26 март 2015 г.

Шоколадови сладки и 3 години блог







Днес отбелязвам 3 години от създаването на блога. Колко бързо и неусетно изминаха!
Благодаря на всички, които се отбиват тук, независимо дали оставят коментари или не, на всички, които ме подкрепят и стимулират да продължавам!
И както пиша в „Нещичко за мен” –Ще се радвам ако откриете нещо вкусно и интересно за вас и близките ви хора!” 
По този повод ви черпя с Шоколадови сладки по рецепта на майка ми. Това са линцерови сладки, но с добавка на какао. Когато ги правя без какао (както са на снимките с тестото и на някои от другите снимки) увеличавам брашното на 500 г.

Продукти
450 г брашно
250 г масло или маргарин
150 г пудра захар
3 с. л. тъмно какао
1 – 2 бр. яйце
1 ванилия
мармалад за слепване
по желание – пудра захар за поръсване

Записала съм я, както тя ми я е казала: „С продуктите (без мармалада) се измесва тесто. Разточва се на лист с дебелина  3-5 мм. Изрязват се сладки с кръгла форма. На половината от сладките в средата се изрязва малък кръгъл отвор. Пекат се в намазнена и набрашнена тава. Изстинали се слепват с мармалад - отдолу цяла сладка, отгоре - сладка с отвор.”
Да, ама сега така не се приема! Искат се доста подробности, така че ще се опитам да бъда малко по-подробна! :)
Брашното се пресява  заедно с пудрата захар, какаото и ванилията. В средата се прави кладенче, в него се счупват яйцата и се прибавя нарязаното на малки парченца масло. Претрива се с пръсти  до получаването на маслени трохи, които се събират на гладка топка, без да се притиска и меси много . 


Тестото се завива в прозрачно фолио, или се слага в найлонов плик.  Оставя се за 1 час в хладилник.
Ако в помещението е топло, най-добре е от престоялото в хладилника тесто да се вземе една част и да се работи с нея. Разточва се на кора с дебелина 3 – 5 мм. Изрязват се четен брой сладки с кръгла форма или форми по желание. На половината от тях в средата се изрязват малки кръгли отвори или други формички.
След като така се изрежат сладки от цялото тесто, остатъците от изрязването внимателно и без много притискане се събират на топка, отново разточват и изрязват нови сладки.

Сладките се нареждат на малко разстояние една от друга (не се надуват много, но все пак трябва да има малко разстояние между тях) в застлана с хартия за печене тава.

Тестото за тези сладки е ронливо и изисква да се пекат в предварително загрята, умерена фурна 180 градуса С. Ако се сложат в слаба фурна, те ще се разпуснат и променят формата си; ако се сложат в много силно загрята фурна, отгоре и отдолу ще прегорят, а вътре ще останат клисави. В зависимост от фурната се изпичат между 8 – 12 минути (ориентировъчно).
Много бързо се опичат, особено ако тесто е разточено по-тънко, затова трябва да се наблюдават внимателно. Пекат се до леко бежов цвят (за линцеровите сладки, за шоколадовите трябва да се внимава много повече, защото по-трудно се разбира, кога са се опекли).

Изпечените сладки се оставят да изстинат напълно. Като изстинат те стават твърди, в първите 1–2  дни - леко хрупкави, но после стават меки.
С мармалад равномерно се намазват  сладките без отвор, като в средата се поставя малко повече мармалад. Отгоре се поставя сладка с отвор и леко се притиска.
Съхраняват се в затворен съд, на стайна температура.
По желание, при поднасянето може да се поръсят с пудра захар.


Да ви е сладко!

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 24 март 2015 г.

Картофени кюфтета с праз лук




Рецептата е за печени на фурна картофени кюфтета. Но ми останаха няколко и ги изпържих. И в двата варианта са вкусни.
Продукти
1 кг картофи
2 стръка праз лук
1 щипка копър
1 щипка чубрица
1 щипка джоджен
смлян черен пипер на вкус
100 г краве сирене
200 г извара
2 яйца

За паниране:
3-4 с.л. брашно
1 яйце
3 – 4 с.-л. галета
 
2 с.л. олио за намазване

Приготвяне
Добре измитите необелени картофи се сваряват (
които ме следят в блога знаят – дребни картофчета, на пара в тенджерата под налягане). Горещи се обелват и  смачкват с преса.
Празът се нарязва на ситно и се претрива с малко сол.
Към картофите се добавят подправките,  намачканата извара и сирене. Сместа се обърква се добре и се опитва на сол. След това се прибавя праза и леко разбитите яйца. Отново се разбърква добре и се оформят кюфтета.
Овалват  се последователно в брашно, яйце и галета.  Престояват малко, за да може галетата да попие яйцето.
Тава се застила с хартия за печене, която се намаслява  и кюфтета се подреждат върху нея.  Намазват се  равномерно с олио с помощта на четка.   
Пекат се  в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса  докато се зачервят.
Може и да се изпържат.

Поднасят се според сезона със салата, туршия, млечно-майонезено-чеснов сос.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 22 март 2015 г.

Мандраджийска салата (мезе)





Салата представи певицата Еми Стамболова в предаването „На кафе”.
Продукти
1 кг сварени и обелени картофи
200 г кашкавал
4 яйца
150 г сирене
1 кофичка кисело мляко
100 г извара
200 г майонеза
4 – 5 скилидки чесън (или на вкус)
кисели краставички
200 г шунка
копър
черен пипер

Приготвяне
Смесват се киселото мляко, изварата, майонезата, пасираните скилидки чесън, черен пипер на вкус и ситно нарязания копър.;
Шунката се нарязва на кубчета, киселите краставички – на кръгчета.
Останалите продукти се рендосват на едрото ренде.
В по-голяма купа се настъргват на пластове: половината от картофите; след това отгоре - половината от сиренето; половината от кашкавала; 2 яйца; нареждат се половината от киселите краставички; половината от шунката и се полива с половината от соса.
След това пластовете се подреждат по обратен ред: шунка; кисели краставички; 2 яйца; сирене,; картофи; кашкавал и всичко се залива с останалата половина от соса.

Сол в салатата не се слага, защото продуктите достатъчно я осоляват.
Салата може веднага да се консумира, както и да престои.
Върви с всичко- за мезе с вино, ракия, бира. Или да се намаже върху препечени филии хляб; или с брускети.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!