вторник, 28 април 2015 г.

Кюфтенца от зеленийки и булгур




Тази рецепта на  Марта от "Горски мъх"  ме грабна веднага и още на другия ден я приготвих  с малки изменения.
Имам рецепта за  Кюфтета с булгур и тиквички  и не можех да пропусна възможността да съчетая булгура с някаква  пролетна зеленийка!
Марта, благодарности за вкусното предложение!

Продукти   (1 ч. ч. = 200 мл)
500 г смес от коприва и лапад (спанак)
1 глава лук или 3 – 4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
1 ч.ч. булгур
1 ч.ч. орехи (при мен смес от орехи и белено слънчогледово семе)
2 с.л. пресен магданоз
¼ ч.л. градински чай (салвия) или  1 – 2 листенца пресен
1 - 2) яйца, в зависимост от големината им
¼ ч.ч. натрошено сирене
сол и черен пипер на вкус
олио
Млечно-чеснов сос - кисело мляко, пресен чесън, копър, сол, зехтин.

Приготвяне
Ореховите ядки се нарязват на едро и се смесват със слънчогледовото семе.
Ситно нарязания лук и чесън се задушават в 3 с. л. олио. Прибавя се предварително почистената, измита, добре отцедена и  нарязана на тънки ивички зеленийка и се задушава докато спадне на обем.
Булгурът се залива с 2 - 2,5 ч.ч. вода или съгласно упътването на опаковката. След като заври се прибавя сол, похлупва се с капак и се оставя да ври на слаб огън, докато булгурът попие цялата течност. След като поизстине, се смесва със задушените зеленчуци, ядките, подправките и сиренето. Посолява се на вкус, след което се прибавят леко разбитите яйца. Разбърква се много добре.
От получената смес се  гребва с намокрена лъжица и с леко навлажнени ръце се оформят кюфтета. Поставят се едно до друго в тавичка, върху  намаслена хартия за печене. Отгоре се намазват добре с четка потопена в олио. 
Пекат се в умерена 180 – 190 градуса С , предварително затоплена фурна,  до златисто.
Поднасят се с млечно-чеснов сос.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 27 април 2015 г.

Пролетна чорба с рохко яйце и хляб




Рецептата първо ме заинтригува че е от манастир, където са се запазили простички, но вкусни и интересни рецепти, след това с добавката на хляб за сгъстяване  на чорбата, вместо ориз или фиде и рохкото яйце.

Продукти
500 г киселец, лапад, коприва или лобода
4 бр. моркови
1 парче или стрък целина
3- 4 стръка пресен лук
1 с.л. препечено брашно
3 с.л. олио
1 филия стар хляб
4 бр. рохки яйца
сол
За застройка:
1/3 ч.ч. кисело мляко
1-2 бр. яйца
магданоз, копър, джоджен

Морковите и целината се настъргват на ситно ренде. Лукът (и целината ако е  стрък) се нарязва на ситно.
Зеленчуците се задушават в олиото. Прибавя се ситно нарязаната зеленийка и след като и тя се задуши и спадне на обем, се добавя гореща вода. Посолява се и ври на умерен огън 10-тина минути, докато омекнат зеленчуците.
В дълбока чиния се изважда малко от супата и се накисва хляба. Аз предварително го препекох и стана по-вкусно. Като се разкисне се намачква добре и се връща в чорбата.
Прибавя се и размитото в малко студена вода препечено брашно. Ври още 5 минути и се отстранява от огъня.
Маха се капака от тенджерата и като леко поизстине, се застройва с предварително разбитите кисело мляко и яйца.
Яйцата не ги варих рохки, а ги направих забулени. Счупват  се от ниско в дълбок съд с вряща вода, подсолена с 0,5 ч. л. сол и подкиселена  с 1 с. л. оцет и се варят до побеляване на белтъка. (Тук искам да добавя – слагам яйцата едно по едно, като предварително с лъжица завихрям (завъртам) водата. Гледах това в „Мастър шеф” и реших да опитам. Наистина белтъкът не се разпръсква, а стои по-компактно около жълтъка). Врат от 2 – 5 минути, в зависимост колко твърди искаме да бъдат жълтъците. След като се забулят се изваждат с решетъчна лъжица.
При сервиране във всяка чиния с чорба се добавя по 1 яйце и се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.



Рецептата е от Троянския манастир „Св. Богородица”.
  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 23 април 2015 г.

Салата (топеница) с домати и коприва





Рано напролет, като се покаже копривата това е една от най-често приготвяните  салати у дома и то главно с домати от консерва. Наричаме я "топеница", защото внукът обикновено топи хляба в соса, с другите съставки не се замърсва! :)
С препечени филии, пържени или варени яйца; сирене; маслини; (за месоядните – останало парче месо или колбас) става една лека и вкусна вечеря.
Продукти
300 г прясна коприва
3 – 4 стръка пресен лук (или глава стар; водняк; праз)
1 стрък пресен чесън (или 1 – 2 скилидки стар)
3 – 4 бр. пресни домати или 800 г  консервирани домати
сол на вкус
зехтин (олио)
магданоз, копър, босилек
по желание – прясна червена или зелена чушка

Приготвяне:
Копривата се почиства, измива, изтръсква хубаво или леко се подсушава с чиста кърпа. Късат се листенцата, нарязват се на ситно и се претриват с малко сол. Прибавят се към нарязаните домати (тук може да се добавят и нарязана прясна червена или зелена чушка)


 или намачканите домати от консервата. Овкусява се със сол и зехтин и се поръсват със ситно нарязана зелена подправка на вкус.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 15 април 2015 г.

Джинджифилово пиле с лапад и ориз




Идеята взех от  Мира - "Хляб и сол"  , естествено приготвено по мой начин.
Продукти
около 1 кг пилешки бутчета
1 ч. ч. ориз
300 г лапад
1 връзка пресен лук
1 – 2 стръка пресен чесън
1 пълна ч. л. настърган пресен джинджифил
1 ч. л. горчица
1 пълна ч. л. мед
3 – 4 с. л. олио
сол
джоджен

Приготвяне
Бутчетата се измиват, леко подсушават, посоляват и намазват със смес от джинджифила, горчицата и меда. Съдът се покрива и оставя в хладилника за час – два.
Лападът се измива, изрязват  се дебелите жилки на листата и се нарязва.
В сгорещеното олио за кратко се задушава ситно нарязания пресен лук и  чесън. Прибавя се лапада и се задушава малко, колкото да се намали обема му.  Добавя се ориза, 3 ч. ч. топла вода. Като заври се посолява на вкус и се прибавя ситно нарязан джоджен. Сместа се прехвърля в тавичка, отгоре се поставят пилешките бутчета, слага се капак или се покрива с фолио и се пече  първоначално в силна фурна (около 200 градуса), докато заври, след което се намалява на умерена фурна – 170 – 180 градуса С.  Когато стане готово се маха капака (фолиото) и се допича до златисто.
При поднасяне може да се поръси със ситно нарязан джоджен.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 7 април 2015 г.

Хляб с тиква и слънчогледово (тиквено) семе




Докато да кача тази рецепта зимата измина и тиквите се свършиха! Но искам да запазя рецептата и снимките за следващата реколта, защото определено ще се прави този хляб. Приготвям го вече 3 пъти, с различни брашна. Резултатът - мек,  с много приятна хрупкава коричка, жълт на цвят, вкусен хляб!
Тази година имахме много тикви, реших да пробвам какво ще се получи, ако прибавя тиква в хляба. Има картофен хляб, различни сладки питки и кифлички с  тиквено пюре, беше ми интересно какъв ще е вкусът на обикновен хляб с тиква! Щеше ми се да добавя тиквени семки, но в момента имах слънчогледови и тях ползвах.

Продукти    1ч. ч. = 200 мл
4 ч. ч. бяло брашно (= 500 г) + за доомесване)
(или както е в единия случай – смес от 2 ч. ч. бяло брашно; 1 ч. ч. царевично брашно; 1 ч. ч. типово брашно; 1 пълна с. л. ленено)
7 г суха мая
1 ч. ч. пюре от тиква (около 180 г)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
3 с. л. олио
150 мл топла вода 
2  пълни с. л. обелени слънчогледови (тиквени) семки

Приготвяне
За тиквеното пюре – тиквата се измива добре. Нарязват се парчета (без да се белят). На дъното на тенджера под налягане се  налива 1 ч. ч. вода и се поставят  решетката за пара. Отгоре се нареждат парчетата тиква.

Тенджерата се затваря с капака и се слага на силен огън. Щом започне да съска, огънят се намалява и след около 8 минути  тенджерата се сваля. След десетина минути се изпуска парата, капакът се маха.
След като тиквата изстине, обелва се кората и останалата част се смачква на пюре. При всички положения ще останат парчета тиква, с които може да се направи някакъв бърз десерт – да се поръсят с мед, канела, едро счукани орехи или ако тиквата е достатъчно сладка, да се изядат без никаква добавка! :)
Едната чаша с бяло брашно се отделя.
Другите 3 чаши  брашно се  пресяват 3 пъти със солта и сухата мая. Прави се кладенче в средата на брашното и се добавят олиото, захарта, тиквеното пюре и водата. Меси се няколко минути с миксер (с приставките за тесто) или с лъжица. Постепенно се прибавя и останалата чаша бяло брашно. Ако е необходимо се добавя още малко, за да се получи меко, но не лепнещо тесто. Поставя се в намаслен съд, отгоре се намазва с малко олио, покрива се и се оставя на топло да втаса и удвои обема си.
Втасалото тесто съвсем леко се оформя върху плота в исканата форма (кръгла, продълговата или на топчета) и се поставя в тава, постлана с хартия за печене. Покрива се и се оставя на топло да втаса.

Пече се в предварително загрята фурна, на 170 – 180 градуса С.
Изпеченият хляб се изважда от тавата, може да се намаже със смес от олио, вода и щипка захар  и се поставя върху скара до пълното му изстиване.

 
Със смес от брашна



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!