неделя, 16 август 2015 г.

Печен патладжан-бюрек




От семейните рецепти. Майка ми оформяше патладжана по този начин. Приготвен в повече порции, използвахме яйца за плънката  и панирахме с яйца. Само че го пържехме.
Когато аз започнах да готвя, нещо не ми се отдаваше с пърженето от към издутата част на патладжана. Все ми се струваше, че нещо не се доизпържва както трябва. И на помощ дойде варианта с печенето. По-лесно и също така вкусно.

Продукти за 2 порции
400 г патладжан
150 г извара (сирене)
1 голямо яйце (2 малки)
сол
брашно
галета
зехтин  (олио) за поръсване

За доматения сос
500 - 700 г домати
1 ч. л. захар
сол
2 – 3 скилидки чесън
1 ч. л. зехтин (олио)

босилек; магданоз;

Приготвяне
Патладжаните се обелват и разрязват по дължина на 2 половини.
Всяка половина също се разрязва на две – от широката страна към дръжката се изрязва лента с дебелина  около половин см, като не се разрязва до край.


От срещуположната, по-дебела и издута част, внимателно се издълбава сърцевината.


Патладжаните се посоляват и оставят за 20 – 30 минути да се отдели горчивия сок. Измиват се обилно с вода и се подсушават.
Белтъкът се разбива леко.
Жълтъкът се прибавя към предварително посолената на вкус извара или намачканото сирене.
Патладжанените половинки се пълнят със сместа.


Овалват се в брашно, след това в белтъка и накрая -  в галетата. Нареждат се върху хартия за печене и се поръсват с мазнината.


Пекат се в предварително загрята на 220 градуса С, с вентилатор до омекване и зачервяване.
Така изглеждат поръсен с мазнина патладжан (вдясно) и без мазнина (вляво). Няма някаква разлика във вкуса, както съм писала вече, без мазнина е малко по-жилав, но като се залее с доматения сос, не се усеща.

Доматите за соса се разрязват на 4 – 6 части и се рендосват на едро ренде, за да се отдели ципата. Врат докато се сгъстят. Овкусява се със сол, добавя се зехтинът (олиото) и намачканият (пасиран) чесън. След 2 – 3 минути  готовият сос се отстранява от огъня.
И тук, като баба, дето все дава съвети (макар и да не я питат!) :) – количеството на доматите варира във зависимост от сорта – ако са с по-малко месеста част, с повече сок, трябва да са в по-голямо количество, та като изври течността да остане нещо. Да не се наложи, като при мен, правенето на още сос! :).
Бюрекът се поднася залят с доматения сос и поръсен със ситно нарязан босилек или магданоз.


 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 13 август 2015 г.

Кекс с вода и конфитюр




Отново рецепта от старите тетрадки. Имам я от близка приятелка, после си записах варианти и от съседки - с повече или по-малко яйца и брашно; със сода бикарбонат; като кексчета в алуминиеви чашки и пр. Оказа се, че и без прясно  или кисело мляко, може да се получи вкусен кекс. Сочен, с мека и влажна структура.

Продукти   - 1 ч. ч.  = 200 мл
3 - 4 яйца
1 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. олио
1 ч. ч. гореща вода
1 ванилия (или друга миризма по избор)
2,5 ч. ч. брашно ( 320-350  г)
10 г бакпулвер
½ или 2/3 бурканче конфитюр  (от 400 мл)
по желание - 1 ч. ч. орехи

Приготвяне
Яйцата се разбиват на гъст крем заедно със захарта.
Олиото се смесва с горещата вода, за да се затопли. Към яйчената смес се прибавя по малко олио и по малко брашно, предварително пресято с бакпулвера и миризмата. Разбърква се с миксер на най-ниска степен или с шпатула.
Прибавя се конфитюра ( в случая от ябълки, круши и дюли) и отново леко се разбърква.
Ако се прибавят орехи,предварително се смесват с 1 пълна ч. л. брашно, за да не паднат на дъното на формата при печенето.
Кексовата смес се изсипва в предварително намаслена и набрашнена форма за кекс с диаметър 25  см.
Пече се в предварително  загрята на 180 градуса С фурна за 40 – 50 минути. Изпеченият кекс се оставя върху решетка да изстине, след което се изважда от формата. Поръсва се с пудра захар или се украсява по желание.


 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 9 август 2015 г.

Печени панирани патладжанени пръчици с пикантен доматен сос




Можех да ги приготвя като  печените панирани тиквички . Но имах 2 белтъка в хладилника и  реших да пробвам  тази рецепта, по отношение панирането на патладжана.   
Продукти
2 патладжана
100 г галета
по желание - 60 г сирене „Пармезан“
2 белтъка
сол
зехтин (олио) за поръсване

За доматения сос
500 г домати
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1-2 с. л. зехтин (олио)
по щипка риган и мащерка
1 ч. л. захар
1 дафинов лист
зърно бахар
3 – 4 зърна черен пипер
сол
босилек; магданоз

Приготвяне
Патладжаните се обелват, нарязват на пръчици 

и посоляват. Оставят се за 20 – 30 минути, за да се отцеди горчивият сок, изплакват се обилно с вода и се подсушават.
В купа се смесват галетата и настъргания пармезан.
Белтъците се разбиват леко.
Патладжаните се потапят в белтъка и след това се овалват в галетата.
Подреждат се в тава върху силиконов килим или хартия за печене и се пекат в загрята на 220 градуса с вентилатор докато омекнат.
Тук искам да отбележа – в оригиналната рецепта няма мазнина за поръсване на патладжаните преди печене (нито в продуктите, нито в начина на приготвяне). Доста се зачудих – така ли трябва да е, или е пропуск? Реших да рискувам и да не ползвам мазнина. При следващо приготвяне на патладжан като бюрек, един патладжан нарязах по тази рецепта, половината оставих без мазнина, другата половина поръсих с олио, за да сравня. Резултатът: има разлика във външния вид – с мазнина са с по-златист цвят; На вкус – няма разлика. С мазнина са по-хрупкави, без мазнина – по-бързо омекват и са малко по-жилести, което изчезва, като се залеят с доматения сос. Така че изборът е ваш.
За доматеният сос се загрява зехтинът (олиото) и в него се задушава ситно нарязания лук, като накрая се прибавят цели или нарязани скилидките чесън. След това се добавят настърганите домати, дафиновият лист, бахарът и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до сгъстяване. Овкусява се с ригана, мащерката, сол и захар. Ври още 2 – 3 минути.
Дафиновият лист, бахарът и черния пипер се отстраняват. Сосът може да се пасира.
Патладжанените пръчици  се поднасят със соса и се поръсват със ситно нарязан босилек или магданоз.


 За да запълня тавата, добавих един картоф, приготвен по същия начин, като патладжана. Стана вкусен!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 5 август 2015 г.

Печени патладжани със зеленчуков пълнеж



За съжаление у дома патладжана само аз го харесвам и не мисля да се лишавам от вкуса му! Така че рецептите ще са за по-малко порции.

Продукти  за 2 порции
300 г патладжан
100 г тиквичка
1 глава кромид лук
1 чушка
2 – 3 скилидки чесън
парче или стрък целина
4 – 5 пълни супени лъжици замразен микс - грах, морков, царевица (или 1 пресен морков, грах и царевица от консерва)
2 с. л олио /зехтин/ + за намазване
подправки по избор – магданоз; копър; босилек; риган; черен пипер
сол
пресен домат, галета
кашкавал

Приготвяне
Патладжаните се измиват и се разрязват по дължина на половинки. С лъжичка се издълбава сърцевината. 

Патладжаните и сърцевината се посоляват и се оставят около 30 минути, за да излезе горчивината им, след което се измиват обилно с вода и се отцеждат.
Патладжаните се намазват  с олио /зехтин/  и се слагат да се запекат  във фурна, загрята до 180 - 200° С, докато леко омекнат.
През това време се приготвя плънката.
В мазнината се задушават последователно нарязаните на ситно или на кубчета лук, морков (ако не е в микса), целина, чушка и издълбаната вътрешност на патладжаните,  докато омекнат. Накрая се прибавя нарязания или смачкан чесън и замразения микс зеленчуци (или грах и царевица от консерва). Задушаването продължава, докато се изпари течността и сместа остане на мазнина. Посолява се на вкус и се добавят избраните подправки.
С така приготвената плънка се пълнят патладжаните.
Нареждат се в тава със съвсем малко вода. Ако има останала плънка, тя се разпределя между патладжаните.
Вариант  1 – върху плънката се нарязват кръгчета домат и се поръсват с галета.
Вариант 2 – след като се позапекат патладжаните,  отгоре се поръсва с едро настърган или нарязан на филийки кашкавал и се допича още 5 минути.


Пекат се на фурна, предварително загрята на 180 – 200 градуса С.

При сервиране се поръсва със ситно нарязана прясна подправка.




По същият начин може да се приготвят и тиквички.
 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!