вторник, 29 септември 2015 г.

Рулца от патладжани /тиквички/ с плънка и пресни домати




Предястието ми хареса това, че е с минимална топлинна обработка.
Продукти
патладжан (500-600 г)
1 – 2 домата
плънка по избор - извара; сирене; крема сирене; (и към трите може да се прибави сварено яйце, ситно нарязано);майонеза; риба тон;
1 – 2 скилидки чесън
зелена подправка по избор – босилек; магданоз; копър; мащерка; риган и пр.
2 – 3 с. л. олио (зехтин)
сол

Приготвяне
По възможност се избират по-тесни и по-дълги патладжани.  Нарязват  се на дълги, тънки ленти, с дебелина около 5 мм, поръсват се със сол, може да се прибави и малко вода да ги покрие  и се оставят да престоят 30 минути. Изплакват се обилно с вода, отцеждат се и се подсушават с кухненска хартия.
Пържат се в олиото от двете страни, или се пекат на грил-тиган, на скара или във фурна, върху хартия за печене (ако се пекат, предварително леко се намасляват  от двете страни). Оставят се да се изстинат.
Доматите се нарязват на кръгчета. Доматите не трябва да са големи, за да може кръгчето лесно да се увие в патладжана и да са по-месести, с по-малко сок.
Изварата, ако е безсолна, се овкусява със сол. Към избраната плънка се прибавят  ситно нарязаните зелени подправки и пасираните или смачкани  скилидки чесън. Всичко се смесва добре. Количеството на продукта зависи колко ленти имаме приготвени. На лента се слага по 1 пълна (с връх) чаена лъжичка плънка.
Всяка лента от патладжана се намазва със сместа (или се слага на купчинка в широката част) и отгоре се поставя парче домат, което се поръсва с малко сол. Патладжанената лента  се навива на руло от широката към тясната страна. 

Готовите рулца се поставят в платото за поднасяне и се украсяват със зелена подправка.




По същият начин може да се приготвят и с тиквички.



 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Риба плакия




Продукти  - За 2 порции
0,5 кг риба
1 голяма глава лук
1 морков
парче глава (или стрък) целина
2 скилидки чесън
2- 3 с. л. олио
1 – 2 домата
0,5 лимон
сол
1 дафинов лист
1 – 2 зърна бахар
4- 5 зърна черен пипер
девисил
брашно
галета

Приготвяне
В сгорещеното олио се задушава нарязания на дребно лук, заедно с нарязаните на кубчета или настъргани морков и целина. Накрая се прибавя нарязания на филийки чесън.  Задушените зеленчуци се овкусяват със сол и се прибавят подправките – дафинов лист, бахар и черен пипер.
Изчистената, измита и подсушена риба се овкусява със сол и се поръсва с девисил (ако е голяма се нарязва на шайби). Овалва се в брашно.
В тавичка се поставя половината от задушените зеленчуци, отгоре се нарежда рибата и се покрива с останалата половина от зеленчуците.
Върху ястието се нареждат  последователно филийки домати и лимон. 


Отгоре се поръсва с галета, покрива се плътно с фолио, така че да се задуши и се пече около 20 минути в умерена фурна (180 градуса С). След това фолиото се отстранява и се пече още 10-тина минути.


Плакията се поднася изстинала, на стайна температура.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 18 септември 2015 г.

Булгур със зеленчуци „Есен”





Много харесвам това ястие, защото в него се съчетава богатството от ароматите и вкусовете на есенните зеленчуци.  И това, което винаги ми допада и използвам в ястията си – импровизация на видове и количества!
Въпреки че носи името „Есен”, защото сега има най-голямо разнообразие от зеленчуци,  може да се приготви през цялата година, като се използват пресни и/или замразени  или консервирани зеленчуци.

Продукти
1 ч.ч. булгур (елда)
1 глава лук  (или праз лук, или смес от двата вида)
2 чушки
2 домата
1 морков
парче корен от целина или стрък
1 малка тиквичка
1 малък патладжан
200 г зеленчуци по избор на количество и вид – зеле; гъби; грах; царевица; карфиол; броколи; зелен фасул;
4- 5 скилидки чесън
4 с.л. олио
сол
листа от целина или магданоз 

Приготвяне
Патладжанът се обелва, нарязва на кубчета, посолява и се оставя настрана за около половин час. Изплаква се много добре, за да се премахне горчивината и поетата сол.
Останалите зеленчуци се нарязват по желание - на кръгчета; ивички; кубчета или рендосват на едро ренде.
В олиото се задушават ситно нарязания лук, морков и целина (ако се ползват дръжки – ситно нарязани),  след това се прибавят останалите избрани зеленчуци.
Като се задушат, се добавят нарязаните или настъргани на ренде домати, счуканият чесън, булгурът, 2.5-3 чаши топла вода и сол на вкус.
Ястието ври на тих огън, докато водата се изпари и булгурът набъбне. Може да остане с повече сос, като яхния 

или да се прехвърли в тава и  пече в умерена фурна на 180 градуса С.

При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз или целина.
Булгурът може да се замести с бял ориз; кафяв ориз; елда; 


И една доста стара снимка с елда

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Постна морковена крем-супа




Лека, лесна, диетична – дойде ми точно на време за диетата! :)

Продукти
700 г моркови
1 глава лук
100 г корен от целина
1 ч.л. джинджифил на прах (или пресен)
3 - 4 с.л. растително масло (зехтин, ленено олио, слънчогледово олио)
черен пипер (или лют червен пипер)
сол

Приготвяне
Зеленчуците се нарязват на едро и се сваряват в 1 л. вода. Пасират се.
Овкусява се със сол и избраните подправки и се добавя мазнината. Връща се на огъня само да кипне и се поднася.
Не употребявам смлян черен пипер и заместих върху една от порциите  с лют червен пипер. Допадна ми.
Опитах и с джинджифил на прах, и с пресен. И двата варианта ми харесаха.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 11 септември 2015 г.

Стерилизирано прясно зеле




Идеята сподели приятелка и ми дойде тъкмо навреме, защото и зеле много не се яде от другите членове на семейството, освен от време на време на салата. Особено ако зелката е голяма, остатъкът след някой ден се хвърля. Прясното зеле го обичам постно и така запазено ще ми е много удобно след това за готвене. Кисело стерилизирам  http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2012/03/blog-post_6574.html
, както и листа за сарми - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2012/03/blog-post_8027.html

Продукти
прясно зеле
сол
По желание – домати; моркови; магданоз, целина; чушки;

Приготвяне
Зелето се почиства, измива, нарязва на 4 части и се изрязва кочана. Нарязва се на ивички или кубчета, като за готвене и се претрива със сол (не слагам много сол, предпочитам да добавя при готвенето). Разбърква се добре. Престоява 10 – 15 минути, за да се овкуси и леко да слегне. Плътно се натъпква в бурканите, за да не остане въздух .

 Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират 30 минути. Още горещи се обръщат с капачките надолу. След като изстинат се прибират на хладно за съхранение.
Може да се добавят нарязани обелени домати или настъргани; моркови – на кръгчета или рендосани на едро ренде; нарязани чушки; магданоз или целина;




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!