четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Месо със зеленчуци в плик за печене





Отдавна ползвам пликове за печене. Удобни са ми  поради това, че слагам всички продукти  едновременно вътре, без предварителна топлинна обработка, заради вкуса и аромата, които се получават при задушаването и печенето на продуктите, пък и намаляват миенето на тавите след това :).
Зеленчуците са пресни - според сезона; замразени или смес. Каквото имам под ръка, това слагам.
Продукти за 2 порции
300 – 400 г месо (свинско, пилешко); риба; колбас;
микс от зеленчуци – моркови; царевица; грах; броколи; карфиол; зелен боб; тиквички; и пр.
1 – 2 бр. картофи
1 чушка
парче от корен целина, или стрък
1 глава лук
1 – 2 скилидки чесън
сол
1 – 2 с. л. олио
подправки по желание
пресен магданоз

Приготвяне
Месото се нарязва на хапки; лукът на ситно, чесънът и чушката нарязани на кръгчета; целината – на ситни кубчета, ако е корен или на ситно, ако е стрък; картофите – на кубчета.
Всички съставки си смесват. Сместа се подправя на вкус със сол и подправки  и накрая се добавя малко олио. Обикновено, особено ако ползвам замразени зеленчуци, не добавям течност , но ако се пече свинско или пилешко месо, се добавят 2 – 3 с. л. вода, вино или бира.

Овкусената смес се прехвърля в плик за печене и се завързва добре. Правят се няколко дупки с игла.  Поставя се в тавичка. 

Пече се на силна температура 220 градуса С, в предварително загрята фурна( ако се използва керамичен или стъклен съд, фурната трябва да е студена), докато започне да ври сместа. След това температурата се намалява на 180  градуса С. Пече се докато омекне месото и зеленчуците (при свинското месо повече време, при риба и колбас – по-малко).

При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз




За любителите на изварата едни лесни и вкусни кюфтенца.

Продукти
250 грама извара
1 пълна шепа ситно нарязан магданоз
1 яйце
1 - 2 стръка пресен лук или глава стар лук
1 см пресен джинджифил
черен пипер
1 кафена лъжичка смлян кимион
сол  
сусам по желание
олио  за пържене

Приготвяне
Изварата се посолява на вкус и се смесва с  яйцето, настъргания  джинджифил, черен пипер,кимиона и магданоза.
От сместа се оформят малки кюфтенца (с големина на орех).
По желание може да се овалят в сусам.
Пържат се в сгорещеното олио до златисто. Отцеждат се върху домакинска хартия.
Сервират се със сос по избор, прясна салата според сезона или туршия.


Могат да приготвят и печени. Малко са по-сухи, но са напълно приемлив вариант за тези, които избягват пърженето.



 
Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 18 октомври 2015 г.

Сплескани картофи




Още една разновидност на печени, необелени картофи. Всички ги одобриха и май ще се отървем от пърженето! Или почти  :)
Продукти
картофи – средна големина, с еднакъв размер
сол
подправки по избор - черен пипер; червен пипер; чубрица; естрагон; розмарин; шарена сол или друго  
масло, олио или зехтин
по желание – кашкавал; сирене; чесън с оцет;


Приготвяне
Картофите се измиват  и много добре изчистват и изтъркват с чиста четка или гъба. Не се белят. Сваряват се, без да се разварят. (Ползвам тенджерата под налягане и варя на пара. Който както намери за добре).
Нареждат се в тава, върху хартия за печене, след което се натискат отгоре да се сплескат леко - могат да се натиснат с ръка, ако са изстинали или с  дъното на супена лъжица. Не трябва да се разтрошават изцяло, а само да се спукат и да останат цели.
Картофите се поръсват с израните подправки (при мен сол, естрагон, червен пипер ). На всеки картоф  се поставя по парче масло или малко олио/зехтин (по около 1/2 - 1 ч.л. според големината на картофите и вкуса). Отгоре може да се сложи парченце или настърган кашкавал, сирене или смес от пасиран чесън и оцет.
 Пекат се в силна фурна , на 200 градуса С, до зачервяване.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Риба с ароматни треви и маслини




Рецептата е на  Ивана . Много лесна за приготвяне,  рибата и сосчето са превъзходни! Ив, благодаря за споделената рецепта.
Направих някои промени, съобразно  вкуса ни и наличните продукти.

Продукти  за 2 порции
300 – 400 г риба (при мен хек Путасу)
2 скилидки чесън
няколко иглички пресен розмарин
десетина стръкчета пресен магданоз
½ ч. л. сушен естрагон
10- 15 черни маслини
сокът на 1 лимон
100 – 150 мл вода
галета
3 – 4 с. л. зехтин
сол

Приготвяне
Чесънът се пресова и се смесва със ситно нарязаните треви и щипка сол. С тази смес се намазва рибата отвън и от вътре.
Лимоновият сок се смесва със зехтина, щипка сол и вода -  да се получи приятна на вкуса ви смес.
Тавичката се застила с хартия за печене и отгоре се подрежда рибата, предварително поръсена или оваляна в галета. Залива се с лимоновия дресинг.
Пече се на 200 градуса С, в предварително загрята фурна, около 30 минути. Добавят се маслините и се изключва фурната.
Рибата се сервира с получения при печенето сос и маслини.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 12 октомври 2015 г.

Бухти с извара




Скоро търсех една рецепта в старите си тетрадки. Припомних си толкова лесни и забравени рецепти! Една от тях е тази.

Продукти  1 ч. ч. = 200 мл
3 яйца
200 г безсолна извара
1 ч. л сода
1 ч. ч. брашно  (130 – 150 г)
1 равна к. л. сол

Приготвяне
Към изварата се прибавят яйцата и  сместа се разбива с тел.
Част от брашното се пресява със солта и содата и се добавя. Разбърква се и постепенно се прибавя останалото количество брашно. Трябва да се получи тесто, по-гъсто от кексовото.


Количеството на брашното варира в зависимост от големината на яйцата. Покрито престоява 15 – 30 минути.
От тестото се загребва с намазнена чаена лъжичка и в по-дълбок съд със сгорещено олио бухтите се изпържват първо от едната, след това - от другата страна.
Котлона не трябва да е силен, защото отвън ще се препържат, а вътре ще останат сурови. Затова - между слаб и умерен котлон.


Поднасят се поръсени с пудра захар; полети с мед; със сладко;  
Може горещи да се потопят в изстинал захарен сироп.




А това е вариант с печени бухти. Направих ги с шприц, но може и с лъжица. Тавата застлана с хартия за печене и на малко разстояние, едно от друго, защото бухват. Излязоха 25 броя. 

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!