неделя, 29 ноември 2015 г.

Кокосови сладки (с белтъци)





Чудех се какво да приготвя с 5 белтъка. Това предложение ми се стори най-лесно. Кокосовите стърготини бяха доста едро смлени, но напълно подходящи за тези сладки.
Докато са топли са меки, като изстинат стават твърди, а като престоят напълно изстинали в найлонов плик стават перфектни!

Продукти 
5 белтъка
щипка сол
1 ч. ч. захар
200 г кокосови стърготини
3 с. л. нишесте
1 ванилия

Приготвяне
Дъното на тавата се покрива с хартия за печене.
В подходящ съд се смесват кокосовите стърготини, нишестето и ванилията.
Белтъците заедно с щипката сол се разбиват на пухкава пяна.
Постепенно се прибавя захарта, като разбиването продължава.
Добавя се сухата смес и внимателно се разбърква с шпатула, докато стане еднородна смес.
С чаена лъжичка се загребва от сместа и се оформя на купчинки, на малко разстояние една от друга, върху хартията за печене.
Може и да се шприцоват с накрайник с форма на звездичка (някаква съществена разлика във външния вид няма, след като се изпекат).
Докато взема фотоапарата, някой зад гърба ми се почерпи! :)

Фурната предварително се загрява на 150 градуса С. Пекат се около 30 минути, докато леко се зачервят.


* От това количество продукти се получиха към 50 сладки.
* Използвах тавата към печката, с размери 35/35 см.
* Една част от сместа оцветих с малко какао и придобиха много приятен кремав цвят.

* По моя вкус бих намалила захарта, но на другите се хареса!

1. ч. ч. = 200 мл




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 24 ноември 2015 г.

Печена тиква по селски и Постна печена тиква с ориз








Медено-тиквени курабийки
Рачел от тиква

Двама души(третият рядко харесва нещо!) в къщи обичаме тиквата (пък е и собствено производство:). Най-често варена на пара в тенджерата под налягане и ако се налага, след това овкусена с мед или захар; пасирана и с различни добавки става вкусен крем; и още много варианти,  които се надявам, че ще мога да кача.
А сега две предложения за постите.

Печена тиква по селски

Продукти за тавичка с размери  27 см./17 см
700 – 800 г тиква
4 – 5 с. л. захар
3 с. л. олио
0,5 ч. ч. вода
1 ч. л. канела
по желание – орехови ядки

Приготвяне
Тиквата се нарязва на малки кубчета, обелва се ( не е грешка – първо се нарязва и после се обелва – по-лесно е!) и се  подрежда в тавата. Поръсва се със захар (количеството зависи от сладостта на тиквата, случвало ми се е въобще да не добавям захар, толкова са ни сладки тиквите), канелата и олиото и се добавя водата.
Пече се първоначално  на 200 – 220 градуса С и като заври течността се намалява на 180 градуса С.



Постна печена тиква с ориз

По принцип този вариант се приготвя с прясно мляко. 
 
Една стара снимка
Но за постите спокойно може да се замести с вода или сок от компот (тогава захарта ще се намали).
Към горните продукти се прибавят 4 с. л. ориз и течността се увеличава на 1 ч. ч.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 22 ноември 2015 г.

Яхния с маслини и праз лук




Постно не значи безвкусно! Опитайте тази много лесна и бърза за приготвяне яхнийка.

Продукти за 2 порции
1 – 2 стръка праз лук
15 – 20 маслини
1 морковче
2 с. л. олио
1 ч. л. брашно
1 ч. л. доматено пюре
1 равна ч. л.  лют червен пипер
сол

Приготвяне
Нарязания праз лук и рендосаното на едро ренде морковче се задушават в сгорещеното олио.
Прибавя се брашното и като леко се запържи, се поръсва с червения пипер. Разбърква се и веднага се налива малко гореща вода.
След като кипне, се прибавят маслините, доматеното пюре, предварително размито в малко вода и сол. (Да се внимава със солта, защото обикновено маслините са доста солени. Лесно може да се досоли).
Къкри десетина минути на тих огън. 
Топнете залъчето хляб и ѝ се насладете! 



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Печена риба със сос от оцет и чесън




Отново стара рецепта. По принцип с такъв сос сме заливали пържена риба. Но не ми се пържи – най вече заради миризмата :). Реших да опитам как ще стане с печена. По-скоро, как ще се приготви сосът, като не се пържи.
Така приготвена я харесахме и с удоволствие  споделям.

Продукти  за 2 порции
300 – 400 г риба
сол
девесил  или готова подправка за риба
олио

За соса
2 с. л. оцет
0,5 глава чесън
½ връзка магданоз

Приготвяне
Почистената риба се посолява и поръсва с избраната подправка. Оставя се на хладно място за половин час.
Нарежда се в тавичка, добавят се 3 с. л. вода и отгоре се полива с тънка струя  олио. 

Пече се на умерена температура – 180 градуса С.
Обелените скилидки чесън се скълцват в хаванче с щипка сол. Прибавя се оцета и ситно нарязания магданоз. Разбърква се и се пробва на вкус. Ако оцетът е много кисел, се добавя малко вода.
С тази смес се полива горещата изпечена риба и се покрива за десетина минути с капак или фолио, за да се овкуси по-добре. Освен това сосът се смесва с мазнината от печенето.
Поднася се с гарнитура от варени картофи, като върху всичко се поръсва със ново получения сос от тавичката.


 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!