сряда, 23 декември 2015 г.

Печена тиква с компот от сини сливи в три варианта




Това е предложението ми за десерт за Бъдни вечер, включено в електронното  кулинарно блогосписание  SOintoFOOD





Продукти за тавичка с размери 27/17 см
700 – 800 г тиква
1 компот от сини сливи (800 мл)
канела; карамфил;
захар при необходимост
0,5 ч. ч. едро нарязани орехови ядки
2 с. л. олио

За варианта с ориз
2 с. л ориз (или 4 с. л. за цяла тавичка)

За варианта с плодове
500 г тиква
1 малка ябълка, 1 малка круша, парче дюля (общо около 200 – 300 г)
3 с. л. захар

Приготвяне
Тиквата се обелва, нарязва на малки кубчета и се  подрежда в тавата. Отгоре се поставят плодове от компота. Налива се сок от компота да покрие малко повече от половината на тиквата. В зависимост от сладостта на тиквата и компота може да се поръси със захар на вкус. Ако тиквата и компотът са сладки, захар не е необходима.
Поръсва се с канела и по желание може да се набодат няколко карамфилчета.
Орехите може да се добавят сега, но е по-добре да се поръсят след като тиквата се позапече.
Отгоре се полива с тънка струйка олио.

Пече се първоначално на 200 градуса С, докато течността заври, след това се намалява на 180-170 градуса С  (умерена фурна), докато тиквата омекне и течността се изпари  почти напълно .
Поднася се изстинала.



Това е основната рецепта. Към нея се добавят продуктите за другите два варианта.

За варианта с ориз


Оризът се добавя в едната половина на тавичката. Ако се приготвя цяла тавичка, количеството трябва да се удвои – 4 с. л. Върху ориза не се поръсва с орехи.



За варианта с плодове


Ябълката и крушата се обелват. Плодовете се нарязват на кубчета. Смесват се с тиквата и се подреждат в тавичката. Тук трябва да се поръси допълнително със захар, заради плодовете.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 18 декември 2015 г.

Пълнени сухи чушки с нахут и кисело зеле и новото електронно кулинарно списание SOintoFOOD





С благодарност за отправената ми от  Мария  покана, за гласуваното доверие и чест да участвам в първия брой на едно красиво и стилно списание - електронното  кулинарно блогосписание  SOintoFOOD,  с тематично подбрани рецепти за едни от най-светлите празници - Бъдни вечер, Коледа и Нова година.
Едва когато разлистих страниците на списанието, осъзнах каква тежест и отговорност е поела Мария , за да осъществи идеята си, колко желание, труд, всеотдайност, любов са вложени от нея и  Гери, като негов редактор!
Поздравления за прекрасната реализация на идеята! Вълнуващо и успешно начало !
Успех, момичета! И още мнооого издания, много участници и много читатели! :)
Facebook       
  
И моето предложение за Бъдни вечер - 

Пълнени сухи чушки с нахут и кисело зеле



Продукти
400 г нахут
0,5 кг кисело зеле
8 – 10 сухи червени чушки
2 – 3 глави кромид лук или 2 стръка праз лук
3/4 ч. ч. олио
сол
джоджен; чубрица; копър;

Приготвяне
Нахутът се накисва в студена вода за 10-12 часа, излива се тази вода, налива се нова студена вода, кипва се за десетина минути, отново се излива водата. Измива се. След това се сварява, отцежда и се смачква (с вилица или най-лесно с решетъчния пасатор от кухненските прибори) .
Сухите чушки се измиват  и  предварително се накисват в топла вода да омекнат. (С дебела игла или с острия връх на ножче правя дупки около дръжката на чушката. Така по-лесно навлиза от водата в чушката и тя омеква по-бързо).
След това  внимателно се почистват от семето, за да не се разкъсат.
Киселото зеле се отцежда много добре и се нарязва на ситно.
Лукът  също се нарязва на ситно и се задушава в 3 – 4 с. л. олио. Прибавя се зелето и под капак се задушават  около 15 минути, за да омекне зелето.
Добавя се намачкания нахут и желаната подправка. Разбърква се добре, захлупва се и на много слаб огън се оставя да ври поне 10 минути, за да може нахутът да поеме от солеността на зелето. Сместа е гъста, затова от време на време се разбърква, за да не загори. Пробва се на сол и ако е необходимо се досолява. Оставя се настрани, за да поизстине малко.
С тази смес се пълнят плътно чушките. Отворът им се потапя в брашно, за да се запечата.
Редят се  в тава. Ако остане от  сместа, тя се разпределя между чушките. Долива се 1 чаша течност – смес от зелев сок и вода, съотношение на вкус,  поливат се с тънка струйка олио и се пекат в умерена фурна – 180 градуса С, докато чушките  леко се запекат.
Поднасят се изстинали.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 13 декември 2015 г.

Задушени зелени домати (пресни или от туршия) с моркови и чеснова паста




  Пробвала съм ги и със зеленчуци от туршии, приготвени с оцет. Знам колко са вкусни.
Рецептата е за пресни зелени домати, но в момента нямам такива и затова използвах  домати от туршиите, приготвени с фикс на Dr.Oetker. Чесновата паста е много добро допълнение.

Продукти
2 с.л. зехтин (олио)
450 г зелени домати (пресни или от туршия)
1 средна глава лук
2 големи моркова
¼ ч.ч. листа целина
¼ ч.ч. магданоз
¼ ч.ч. вода
3 скилидки чесън
сол
прясно смлян черен пипер

Приготвяне
В тиган се загрява мазнината. Добавят се  доматите, нарязани  на резени; лука, нарязан на ситно; морковите, нарязани на кръгчета, или рендосани на едро ренде и водата.
Покрива се тигана с капак и се задушава на слаб огън около 20-тина минути, като от време на време се разбърква. Пробва се на сол, ако са от туршия. Ако е необходимо се досолява. Прибавят се едро нарязаните листа целина и магданоз и се задушава още 10-тина минути.
Чесънът се счуква на паста с малко сол.
Когато зеленчуците омекнат, се махат от огъня, смесват се с чесновата паста и се поръсват с черен пипер.






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 10 декември 2015 г.

Кекс с готварска сметана




Преди време си харесах някаква рецепта за ястие, за което ми трябваше готварска сметана. Рецептата потъна в дълбоките дебри на папката „за направа”, прецених че скоро няма да сготвя с нея и докато не ѝ мине срока на годност, реших да опитам  приложението ѝ в един обикновен кекс. Опитът – сполучлив!
Продукти
3 яйца
1 ч. ч. захар  (200 г)
0,5 ч. ч. олио
1 ванилия
2 мл лимонова есенция (1 ампула)
2 ч. ч. брашно (250 г ) 
10 г бакпулвер
200 мл готварска сметана
1 к. ч. (3 пълни с. л.) стафиди
1 к. ч. (3 пълни с. л.) едро нарязани орехови ядки
1 пълна с. л. какао
Пудра захар за поръсване или глазура

Приготвяне
Брашното се пресява с бакпулвера.
Отделя се 0,5 ч. ч. и се смесва със стафидите и ореховите ядки.
Яйцата и захарта се разбиват на крем. На тънка струя, при непрекъснато разбиване се добавя олиото. Прибавя се ванилията, лимоновата есенция  и сметаната, разбърква се, добавя се на порции  1,5 ч. ч. брашно и се обърква добре да стане хомогенна смес.
Отделят се 3 с. л. от сместа и се смесват с какаото. За да се уеднакви консистенцията с тази на кексовата смес се прибавя съвсем малко вода (мляко).
Към кексовата смес се добавят набрашнените стафиди и ядки, разбърква се с шпатула. Половината се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма. Отгоре на тънка струйка се излива какаовата смес и след това останалата половина от кексовата смес. С нож, или дръжката на вилица(лъжица) забоден до дъното, се правят 2 – 3 кръга, за да се размесят смесите и нашари кекса.
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С.
Изпеченият кекс, изстинал, се поръсва с пудра захар или се залива с глазура.




1 ч. ч. = 200 мл
1 к. ч. =   80 мл
Кексова форма с d в основата - 12 см; горе - 21 см; височина – 9 см

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!