неделя, 27 март 2016 г.

Ябълковата торта на бабата и 4 години блог




Пай, пирог, кростата, тарта,  – различни имена за сладкиш с хрупкав маслен блат и сочен, ароматен пълнеж. Само че за нас това е любимия сладкиш  на майка ми и у дома е  „ябълковата торта на бабата”.
С нея отбелязвам четвъртата годишнина от създаването на кулинарния ми блог. Годините се изнизаха неусетно. На приливи и отливи, къде по-сполучливо, къде не, но се надявам  че всеки е намерил нещо полезно в публикациите.
Благодаря на всички, които са посетили блога, на всички, които с коментарите си и с позитивната си енергия са ме подкрепяли и вдъхновили да продължа!
Поднасям  ви с любов по парченце от мамината торта!

Продукти
       За тестото
250 г брашно (2 ч. ч.)          
200 г масло   
2 бр. яйца
2 с. л. захар
щипка сол
      За плънката:
1 – 1,200  кг ябълки
100 г  захар или на вкус
1 ч.л. канела
100 г  орехови ядки, нарязани на едро
пудра захар за поръсване

* 1 ч. ч. = 200 мл
*  тортена форма с подвижно дъно  с диаметър 22 см

Приготвяне
Първо се приготвя плънката, като обелените и почистени ябълки се настъргват на едро ренде и се задушават до омекване със захарта. Ако ябълките са кисели може да се добави захар. Пробвайте по ваш вкус. Прибавя се канелата и орехите. Разбърква се. Оставя се да изстине напълно.

От пресятото брашно, захарта, солта, студеното и нарязано на парченца масло се оформя ронливо маслено тесто, да стане на трохи. Използвам нож за да надробя и смеся всичко и след това разтривам бързо с пръсти, за да не се затопли много маслото. Прибавят се леко разбитите яйца и се омесва бързо, по-скоро тестото се събира, за да се оформи на топка.  
Завива се  в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минути или повече минути, за да стегне.
2/3 от охладеното тесто се поставя в тортената форма, върху хартия за печене. Разпределя  се  равномерно по дъното, като се притиска  и задига  към стената на формата, за да се получи кант (борд) с височина около 1,5 см.
Ябълковата плънка  се разпределя равномерно върху тестото в тортената форма.
Останалата  1/3  от тестото се оформя  на фитил с дебелина около 1 см. Режат се парчета, които се редят върху пълнежа на разстояние около 2 см (или тестото се разточва и се изрязват ленти). Върху тези парчета кръстосано се редят други. Оформя се „решетка”. Ако от тестото останат парчета, от тях може да се изрежат някакви фигурки и допълнително да се украси.

Сладкишът  се пече в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С, до зачервяване. Охлажда се върху скара.

След като изстине,  решетката се намазва със сироп от сладко  или сладкишът частично или целия се поръсва с пудра захар.                                   




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 23 март 2016 г.

Полумесеци или сладкиш „Хризантема”



Спомняте ли си за тези полумесеци?  Отново от старата тетрадка. Лесен за приготвяне и вкусен десерт. Наричахме го още и „сладкиш „Хризантема”, заради  начина на оформяне при поднасяне.


Продукти 
5 яйца
1,5 ч. ч. захар
1,5 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
0,5 . ч. олио
50 г едро нарязани орехови ядки
по желание – ванилия; настъргана лимонова или портокалова кора или есенция
2-3 с.л. пудра захар за поръсване

*  1 ч. ч. от 200 мл

Приготвяне
С миксер се разбиват яйцата и захарта, докато сместа побелее, сгъсти се, удвои обема си и захарта се разтопи. Прибавя се олиото при непрекъснато разбиване. Като се усвои се добавя пресятото с бакпулвера и солта брашно. Разбърква се на ниска степен на миксера или с шпатула. Добавя се избраната миризма.
Сместа се  изсипва в намазана с олио и набрашнена (или застлана с хартия за печене)  тава с диаметър 28 см. Поръсва се с ореховите ядки.

Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, около 30 минути. Проверка по познатия начин – с дървено шишче, забодено в средата на сладкиша.

След като се опече и  изстине,  от блата се изрязват полумесеци с помощта на стъклена, тънкостенна чаша.

Може да се поръси с пудра захар, но е достатъчно сладък, а и на нас ни харесва да личат  и да се усещат ореховите ядки.
Препоръчително е блатът да се нареже преди поднасяне, защото бързо изсъхва. Това, което остане е най-добре да се покрие със стреч фолио или подносът да се сложи в найлонов плик.
Този сладкиш може да се нареже на квадратни или правоъгълни парчета, на ромбоиди.
Разрязвала съм блата на две и съм слагала пълнеж  от  мармалад или конфитюр.  Става по-сочен десерт. След това се нарязва на форми по желание.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 20 март 2016 г.

Курабии





Наскоро ми беше отправена сериозна критика от внука , че отдавна не съм приготвяла курабии, гъсенички, еклери, фунийки… Аз пък се сетих за още куп други стари рецепти.
И така, започнах!
Тези курабии имат различни наименования – бабини, обикновени, войнишки… Различни варианти в количествата на продуктите. Сега предлагам този.
Продукти
200 г мас
1,5  ч. ч. захар
4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1,5 ч. л. (0,5 пакетче) амонячна сода
850 - 900 г брашно
1 ванилия
1 лимонова есенция (настъргана лимонова кора)

* 1 ч. ч. от 200 мл

Приготвяне
Маста и захарта се разбиват до побеляване (с миксер; телена бъркалка или лъжица). Прибавят се едно по едно яйцата при постоянно бъркане. Бие се, докато бухне сместа и се разтопи захарта.
След това се прибавя киселото мляко, с разтворената в него сода бикарбонат и амонячната сода, разтворена в 1 ч. л. оцет. Разбърква се с лъжица или шпатула.
Прибавя се постепенно от  брашното и се бърка, докато се получи умерено твърдо тесто. За да станат сполучливи курабиите, тестото не се меси с ръка, а се бърка само с лъжицата или шпатулата. Прехвърля се на плота и без много  натискане и месене се оформя на топка. Завива се със стреч фолио или найлон  и се оставя за малко в хладилника или на студено. От него се взима на части и се оформят топчета с големината на яйце. Поръсват се с едра кристална захар. Аз имах 1 останал в хладилника белтък, леко го разбих, потопих ги в него и след това в захарта. Може да се намажат и с жълтък.
Нареждат се в тава, върху хартия за печене, на разстояние, защото доста се надуват при печене. При мен се получиха в тавата към печката 25 бр. (5 реда по 5 бр.). Общо 60 курабии.
Пекат се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С,  до леко златисто. Около 12 – 15 минути. Трябва да се внимава да не се препекат, защото ще станат твърди.
Като изстинат добре, могат да се съхраняват в добре затворен съд. /ако останат! :) /.
* Същата рецепта може да се изпълни с олио. В такъв случай приготвянето започва с разбиване на яйцата и захарта до побеляване, като постоянно се капва от олиото. Може да се използва масло, но най-сполучливи са с мас.
От същото тесто може да се приготви руло, което се пълни с мармалад или сладко.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 14 март 2016 г.

Критараки (арпа фиде) с кюфтенца (колбас)



Попадала  съм на рецепти с арпа фиде, но не и на пастата. Затова веднага си закупих един пакет, щом го видях в един от близките магазини. Добре, но се оказа гръцко производство, надписи на гръцки, няма никакво упътване на български език, само разбрах че се вари 12-14 минути.


 Естествено на помощ се търси Гугъл и случайно попаднах на долната рецепта.
Обикновено пастата се вари отделно и тогава се смесва или поднася с други продукти и сосове. А тук пастата се добавя и вари заедно с продуктите и това ме заинтригува.
Идеята в рецептата е да се приготви бърза вечеря с малки вкусни кюфтенца, като се ползва месото от наденица, от което да се оформят кюфтенцата. Да, но аз рядко купувам колбаси и купих неподходяща наденица, от която не можеше да се изстиска каймата и се наложи да сготвя колбас с критараки!
Ето оригиналната рецепта
Продукти
600 г италиански свински колбаси  (наденица)
2 с.л. зехтин
75 г нарязан бекон
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
400 г risoni или orzo тестени изделия
400 г  домати (ползвах от консерва)
1 с.л. доматено пюре
1 чаша (250 мл) червено вино
500 мл гореща вода

ситно нарязан магданоз
настърган пармезан,

Приготвяне
Изстисква се месото от наденицата и от него се оформят 20 топчета с големината на орех.
(Понеже при мен това не можеше да стане, поради избор на неподходяща наденица, нарязах колбаса на кръгчета с дебелина около 1,5 см, след това всяко кръгче на 4 и ги запържих. Може да се ползва и кайма, като съответно се приготви като за кюфтета – лук, яйце, подправки, хляб).
Загрява се олиото в дълбок тиган на средна температура и се пържат кюфтенцата, като се обръщат, в продължение на 3-4 минути, до златисто. Изваждат се и се оставят настрани.
В тигана се изпържват  парчетата бекон, да станат леко хрупкави, прибавят се лука и чесъна и се готви още 2 – 3 минути, докато леко омекнат.
Добавя се пастата, разбърква се, след това се прибавят нарязаните домати, доматеното пюре, виното и водата. След като заври се връщат кюфтенцата и се вари на много слаб огън докато пастата се свари и течността се поеме. 

При сервиране се поръсва с магданоз и пармезан.



 Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!