петък, 30 септември 2016 г.

Чушки по панагюрски




Панагюрци дали знаят за такива чушки, но технологията на приготвянето е еднаква с тази на „яйца по панагюрски”, затова и така се наричат. Лесно за приготвяне ястие, малко продукти и много добро съчетание на млечно-чесновия сос със сладостта на печените чушки!


Продукти
8 печени  и обелени червени чушки
3 – 4 с. л. олио
400 г кисело мляко
чесън
копър
сол
1 ч. л. червен пипер (по желание)

Приготвяне
Чушките се нарязват на парчета или ивички. Посоляват се и се запържват  леко в сгорещеното олио. Изваждат се.
Киселото мляко се посолява и смесва с пасирани или смачкани скилидки чесън на вкус и ситно нарязан копър.
Сервира се като в чинията се поставят чушки и се заливат с овкусеното кисело мляко или се поставя киселото мляко и отгоре чушките.
Сервират се, като киселото мляко се полива с олио от запържените чушки. То се е оцветило червено. Но може и след като запържените чушки се извадят, в горещото олио да се прибави червен пипер, да се разбърка 10-тина секунди  и с него да се залее.




Адаптирано от тук

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 12 септември 2016 г.

Кокосови очички




За любителите на сладкото и за тези, които не се боят от калориите! :) Бързо се приготвят и не се пекат.
Рецептата я видях първо  тук. След това ме заинтригува и предложението на Вержи Диран .


Продукти
240 г пудра захар
4 твърдо сварени жълтъка
80 г масло
80 г кокос
1 ч.л. ром

кокосови стърготини за овалване

плънка - 30 г шоколад
или: дражета - цветни, шоколадови; шоколадови или цветни пръчици; парченца от сладко или конфитюр; стафиди или парченца от други сухи плодове; ядки - орех, бадем, лешник; зърна грозде; локум; и пр.)


Приготвяне
Жълтъците се настъргват на ситно ренде и се смесват с мекото масло, захарта, кокосовите стърготини и рома. Сместа се оставя покрита в хладилника поне за 1 час.
С помощта на чаена лъжичка се загребва от нея и се оформят топчета с големината на малък орех. Овалват се в кокосовите стърготини. Отгоре, с  леко притискане се прави вдлъбнатина, в която ще се сложи съответната плънка.
Предложението в оригиналната рецепта е да се запълни с разтопен на водна баня шоколад. Нямах в момента и използвах предложението на Вержи Диран за дражета. Сетих се и за изостанали шоколадови пръчици, сладки перли, конфитюр от вишни, зърна грозде (стафидите и ореховите ядки си останаха забравени на масата!)…


В зависимост от плънката се прави и големината на вдлъбнатината. За дражетата даже не е необходима, те леко се притискат, иначе се губят, ако е по-дълбока, както се получи при мен. Затова и пиша този съвет.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!