понеделник, 10 октомври 2016 г.

Баница със сурови чушки




Тази рецепта , както и рецептата за Сиропирани локумени пурички с кори за баница , донесе приятелка на внука. Почерпила ги колежка и беше много впечатлена. Не бях срещала баница с такава плънка. Поразрових се в интернет и открих, само че с печени червени чушки или с праз лук и сухи чушки.
Нестандартно, но вкусно!


Продукти
1 пакет кори – 400-500 г
5 – 6 яйца
350 - 400 г сирене
2 с. л. кисело мляко
1 равна ч. л. сода за хляб
¾ ч. ч. олио
по 2 червени и зелени чушки  и по желание люто чушле


Приготвяне
Подготвя се плънката. Разбиват се леко яйцата, прибавя се натрошеното сирене, киселото мляко с разтворената в него сода и ситно нарязаните чушки. Ако има различни цветове чушки – червена, жълта, светло и тъмно зелена, става още по-шарено. :) Разбърква се сместа.
Дъното на тавата се намазва с олио или се постила с хартия за печене.
Намазва се една кора с мазнина, върху нея се слага втора, намазва се и тя и равномерно се разпределя  от плънката.

Завива се на руло. Рулата се нареждат в намазана тава. Ако се ползва кръгла тава се навиват  на охлюв, а ако е  правоъгълна тава  се нареждат  едно до друго. Може да се направи и като налагана баница.
Поръсва се с мазнина и ако е останало от плънката.

Пече  се в предварително загрята, умерена фурна 180 – 190 градуса, докато се зачерви.

Изпечената, още гореща баница, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна кърпа, за да се задуши и да стане мека.
Може да се сервира с чаша кисело мляко или айрян.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 3 октомври 2016 г.

Сиропирани локумени пурички с кори за баница




За любителите на сиропираните десерти!
Продукти
Пакет фини кори за баница – 400 – 500 г
2/3 ч. ч. олио
280 г  локум (2 кутии)
по желание – четвъртинки орехови ядки

За сиропа
2 ч. ч. захар
3 ч. ч. вода
2 ванилии
по желание - сокът на половин лимон

1 ч. ч. = 200 мл

Приготвяне
Локумите се нарязват по дължина на половинки.
С четка се намазва с олио 1 лист от корите и се срязва в средата.


Всяка половинка се прегъва на три. Горната страна също се намазва леко с олио.




В тесния край се поставя половин парче локум и по желание – четвъртинка орехова ядка.


Навива се на пуричка.


Така се процедира и с другите кори.  Подреждат се една до друга в намаслена тава. Отгоре се намазват с олио.


Пекат се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 градуса до златисто. Пекат се  бързо - около  20   минути.


В зависимост от броя на корите в пакета излизат между 24 – 32 броя.
Приготвя се  сироп от водата и захарта, който след като кипне, трябва да поври десетина минути, докато се посгъсти. Маха се от огъня и се ароматизира с ванилията и лимоновия сок.
С топлия сироп се заливат изстиналите пурички. Оставят се на хладно място поне за 12 часа.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!