петък, 30 декември 2016 г.

Кекс с гореща вода




Всеки има записани рецепти с името на човека, който му ги е дал. Тази рецепта ми е от близка приятелка и е много сполучлива.
Имам подобни, които често правя, но с конфитюр, особено ако имам  някои отворен буркан в хладилника.

Продукти  (1 ч. ч. = 200 мл)
4 – 5 яйца
2 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. олио
1 ч. ч. гореща вода
3 ч. ч. брашно (380–400 г)
1 бакпулвер

Допълнително – по избор
- миризма – ванилия; настъргана лимонова или портокалова кора; ром и пр.
- може да се използва какао – за да стане шоколадов кекс или да се ползва в част от тестото, за нашарване на кекса;
- едро нарязани орехови или други ядки;
- сухи плодове;
- кокосови стърготини;
- напълно изстинал да се поръси с пудра захар или да се залее с глазура;

Приготвяне
Брашното се пресява. 2 чаши от него се смесват с бакпулвера и отново се пресяват.
Яйцата и захарта се разбиват добре, докато сместа побелее и увеличи обема си. Добавя се миризма по желание.
Горещата вода се смесва с олиото, за да се затопли и то. Прибавя се  по малко към яйчената смес и се разбърква. След това се прибавят 2-те  чаши брашно с бакпулвера и постепенно третата чаша, докато се получи необходимата  гъстота за кексово тесто. Така правя, защото брашното е различно и понякога ми се налага да добавя или по-малко, или повече.
Разбърква се за кратко на ниска скорост с миксера или с лъжица (шпатула).

- Ако се добавят ядки или сухи плодове, това става на този етап от приготвянето на кекса, като за да не паднат на дъното на формата, предварително се смесват с 1 ч. л. брашно, слагат се в цедка и се изтърсва излишното брашно.
- кокосовите стърготини или какаото (ако се ползва за оцветяване на целия кекс и пресято с малко от брашното, за да не се образуват бучици) се прибавят преди  добавянето на третата чаша брашно, защото в такъв случай, ще се добави съответно по-малко брашно.
- ако какаото се ползва за шарка, отделя се малко от готовото вече кексовото тесто и се смесва с какаото. Ако стане много гъста смес, се добавя по малко хладка вода, за да стане с гъстотата на кексовата смес.

Формата за кекс  е с диаметър 25 – 26 см. В зависимост каква е, ако не е тефлонова или силиконова, се намазнява леко и поръсва с брашно или се застила с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята умерена фурна, на 170-180 градуса С.
Фурната не се отваря 30-40 минути. Проба за готовност на кекса по познатия начин – с дървено шишче (клечка). Ако излезе сухо, значи кексът е изпечен
Изпеченият кекс се оставя  да поизстине, след което се изважда от формата. Напълно изстинал се поръсва  с пудра захар или се украсява по друг начин.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 28 декември 2016 г.

Пълнени чушки с булгур, стафиди и орехови ядки





Едно от традиционните ястия за Бъдни вечер са пълнените с ориз сухи червени чушки или сарми.
От доста години използвам тази плънка , тя ни е любима. Тази година по настояване на дъщерята, която в последно време се запали по булгура, замених ориза с булгур. Станаха невероятно вкусни!

Продукти
8  бр. чушки (сушени, пресни или от туршия)
0,5 ч.ч. олио
2 - 3 глави кромид лук (или праз лук)
1 ч.ч. булгур (150/160 г)
сол
черен пипер или друга подправка
по 50 г стафиди и орехи

Приготвяне
В сгорещеното олио се задушава ситно нарязаният  лук. Прибавя се добре измитият  и изцеден булгур, стафидите и в зависимост от това дали след това чушките ще се варят или пекат, съответно 1 ч. ч. или 2 ч.ч.  топла вода Подправя се със сол и избраната подправка. Ври на тих огън, в похлупен съд, докато булгурът поеме водата.
Прибавят се едро счуканите орехи и сместа се разбърква добре.
С нея се пълнят чушките  (ако са сушени - предварително накиснати, за да поомекнат) и се потопява отвора в брашно, за да се запечата.

За варианта варени - Подреждат се в тенджера и се покриват с чиния. Налива се  топла, подсолена вода почти да ги покрие. Похлупва се с капак. След като заври водата, огънят се намалява и врат до готовност на булгура.


За варианта печени на фурна –  нареждат се в тава, налива се малко (около 1 см) подсолена вода, отгоре се поливат с тънка струйка олио и се пекат в умерена фурна, на 180 градуса С.



1 ч. ч. = 200 мл


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 27 декември 2016 г.

Постна содена питка с бакпулвер




За Бъдни вечер обикновено приготвям постни питки по рецептите Бъдник от Чипровско и Содена питка – с газирана вода, на Ева Тонева. Този път реших да променя и използвах рецепта, която видях при Диана . Още едно сполучливо предложение!

Продукти
Около 1 кг брашно
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. сода за хляб
1 бакпулвер (10 г)
2 с.л. оцет
5-6 с.л. олио
3 ч.ч. хладка вода (600 мл)

паричка
1 с.л. сусамово семе за поръсване
1 ч.л. олио за намазване

Приготвяне
Около 850 г от брашното се пресява с бакпулвера и солта. В средата се прави кладенче и в него се сипват содата, загасена в оцета, захарта, олиото и постепенно водата. Замесва се меко тесто, като се добавя от останалото брашно колкото е необходимо. Почива десетина минути. Отделя се малко от тестото за оформяне на украса, ако се прави такава.
Останалото тесто се разстила в намаслена тава и се притиска с ръка, за да се оформи питката. Пъхва се паричката, обвита във фолио.
От отделеното тесто се оформя украсата и се поставя върху питката. Намазва се с олио и се поръсва със сусамово семе.

Пече се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С.
Изпечената питка се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.


1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 23 декември 2016 г.

Постен кекс в 3 варианта- какаов, шарен и със сухи плодове и ядки



Освен че е постен, това е кекс от категорията на тези, при които смесваш продуктите и готово. Много добра структура на тестото  - умерено влажна и  не тежка.

Оригиналната рецепта е за шоколадов кекс. Такъв беше и първият кекс, който направих. След това реших да пробвам  с плодове и нашарен. Мисля още да експериментирам, защото наистина си заслужава, особено по време на пости.
Продуктите са за малки форми – кръгли с диаметър около 18 см и правоъгълни - 22 см /9 см. Чашата е от 200 мл.



Продукти за какаовия кекс
1,5 ч. ч. брашно (200 г)
3 с. л. какао на прах 
1 чаена лъжичка сода за хляб
щипка сол

1/4 чаша олио
1 чаша кристална захар  (200 г)
0,5 ч. л. разтворимо кафе
1 чаша хладка вода  (200 мл)
1 ч. л. лимонов сок или бял оцет

1 ванилия

Приготвяне
Смесват се сухите продукти – брашното, какаото, содата и солта. Пресяват се, за да няма бучки.
Смесва се олиото, захарта, разтворимото кафе, водата и лимоновия сок. Разбива се с миксер до пълното разтваряне на захарта. (Най-добре е да се ползва по-дълбок и тесен съд, защото количеството на продуктите е малко и доста пръска). Прибавя се и ванилията.
Двете смеси се съединяват и се разбиват до еднородна маса.
В зависимост каква форма ще се ползва, или се слага хартия за печене, или се намаслява и поръсва с брашно. Излива се кексовата смес и се пече в предварително загрята умерена фурна около 45 минути.
При мен загрях фурната на 170 градуса, оставих включено само долното нагряване и поставих  кексовата форма. След като кексът се надигна, след 30 минути, включих и горното нагряване. След 15 минути беше готов.
Оставя се върху скара да изстине напълно.


 Продуктите за другите два кекса – давам само разликата:
Брашно – 1,5 ч. ч + 3 с. л.; Без какаото и разтворимото кафе.
За кекса с нашарване – отделя се малко от готовото кексово тесто и се смесва с 1 пълна ч. л. какао. Във формата се налива половината бяло тесто, след това какаото и отгоре останалата половина бяло тесто.

За кекса със сухите плодове към готовото тесто се прибавя половин чаша сухи плодове и ядки по избор (стафиди, кайсии, фурми, червени боровинки, смокини и пр.), смесени с 1 ч. л. брашно. 



Източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!