понеделник, 30 януари 2017 г.

Езогелин




Вкусна, засищаща супа от турската кухня, леко пикантна от лютия пипер и както обичам – гъста.
Много подходяща за тези студени дни.
Както при нашите супи и при тази има различни варианти. Комбинирах така продуктите и начина на готвене, както е най-близко до нашия вкус.
Използвах обикновена леща, защото нямах червена.

Продукти
 1  ч. ч. леща (червена)
¼ ч. ч. булгур
¼ ч. ч. ориз
6 ч. ч. вода
1 картоф

4 с. л. зехтин (олио)
1 глава кромид лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 с. л. доматено пюре (или 1 ч. л. доматено пюре и 1 ч. л. лютеница)
1 ч. л.  червен пипер
черен пипер
сол
1 ч. л.  лют червен пипер
1 ч. л. сух джоджен

Приготвяне
Измитите и отцедени леща, булгур и ориз се сваряват  в 6 чаши вода. Когато са почти готови се добавя настъргания на едро ренде картоф. Ври докато омекне и той.
В олиото се задушават до омекване  ситно нарязания лук и рендосания на едро ренде морков. Прибавя се ситно нарязания чесън и след 1 – 2 минути доматеното пюре (лютеница) или по 1 ч. л. от двете; червения пипер, лютия червен пипер, черния пипер, джоджена и сол. Разбърква се, за да се смеси и се добавя 1-2 черпака от водата на сварената леща .
 ( Използвах 1 с. л. от подправката на  Maggi  "Всичко в едно" и  с нея заместих червения, черния пипер и част от солта. Тази подправка е много добра комбинация и точно съотношение от най-често използваните подправки в българската кухня -  сол, черен пипер, червен пипер и чубрица). 

Цялата смес се излива в супата. Пробва се на сол. Ако супата евентуално е гъста,  се добавя гореща вода до предпочитаната гъстота. Ври десетина минути на тих огън, за обединяване на вкусовете и ароматите. Готовата супа може да се пасира.  Предпочетох да я оставя така.
При поднасяне по желание  се подправя с лимонов сок.



1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 18 януари 2017 г.

Кифлички или соленки от тесто с извара, без набухвател




Това са известните  „Соленки с извара” на Лабрекс. Не се ползва набухвател и въпреки това са много крехки и меки. 
Много харесвам тестото и затова го използвам  и за приготвяне на кифлички със сладък пълнеж.

Продукти
250 г брашно
250 г извара
150 г масло (мас)
1 яйце
сол   
За поръсване:  сусам; мак; ленено семе; едра сол; ким;  кашкавал;
Плънка за сладките кифлички – конфитюр; шоколад и орехова ядка; локум и орехова ядка и пр.

Приготвяне
В оригиналната рецепта в тестото се прибавя жълтъка, а с белтъка се намазват преди печене. Аз ползвам и друг вариант – белтъка в сместа, а с жълтъка намазвам и така ни харесва повече.
Относно солта – ако ползвам тестото за соленки, прибавям 1 ч. л. Ако прибавям при оформянето на солените кифлички настърган кашкавал – намалявам. Също по-малко сол прибавям и ако приготвям кифлички със сладък пълнеж – около ¼ ч. л.


В купа се смесват брашното, солта, изварата, меката мазнина и съответно – белтъка или жълтъка. Омесва се меко, леко лепнещо тесто. Не се меси много, просто да се съединят равномерно съставките. Покрива се със стреч фолио и е добре да престои няколко часа в хладилника. Обикновено го приготвям вечер и на сутринта го използвам.
В зависимост каква форма ще се придаде на соленките (кифличките) е и начина на оформяне на тестото:
- В оригиналната рецепта – тестото се дели на 4 части, всяка част се разточва на рулце и нарязва на 8 парченца. От всяко парче се оформя подкова;
- Ако се изрязват с формички за сладки – тестото се разточва върху леко набрашнен плот с дебелина около 7 - 10 мм.;
- За по-лесно оформяне на кифличките, независимо солени или сладки, тестото се дели на 2. Всяка половина се разточва на кръг върху леко набрашнен плот. Всеки кръг се разделя на 12 триъгълника. В основата се слага от избрания  сладък пълнеж.
   За солените кифлички може да се поръси с настърган кашкавал или да се навият без никаква плънка.



Оформените кифлички (соленки) се нареждат в тава, върху хартия за печене. Въпреки, че не се надуват много при печене, оставя се малко разстояние  между тях. Намазват се по избор с разбития белтък или жълтък. Поръсват се с избраната поръска.

Пекат се в предварително загрята на 170 – 180 градуса С фурна, до златисто. При мен, в зависимост от начина на оформяне, това е около 20 – 30 минути.
 
Приготвени със смес от бяло и типово брашно, намазани с белтък


Изрязани с форми за сладки и оформени като подкови. Намазани с белтък.

Приготвени с мас. Намазани с жълтък

Източник
   При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 15 януари 2017 г.

Питки „Ветропоказател”





Меки и много пухкави питки. Могат да се направят без плънка, както и със сладка или солена плънка.

Продукти
1 яйце
1 чаша топло мляко
1 чаена чаша топла вода
¼ чаша растително масло
7 г суха мая 
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
4,5 – 5 ч. ч. брашно 

жълтък за намазване

Приготвяне
В последователността, както са показани продуктите (без брашното), се поставят в по-голяма купа. Смесват  се с ръка, като се разбъркват с въртеливи движения.
 На части се прибавя брашното и се размесва с ръка. Получава се меко, гладко тесто.
Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 35 – 40 минути.
Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнен плот, премесва се  и се разделя на 18 еднакви парчета, които се оформят на топки.
Всяка топка се разточва на кръг с диаметър около една педя (20 см) и на единия край се поставя ред от плънката. Подгъва се тестото от двата края върху плънката, за да не изтече и след това се навива на руло до половината на кръга.



Останалата половина от кръга се разрязва с остър нож на ленти. Всяка лента се усуква в една и съща посока по 1 път и се увива върху рулото, като края ѝ се подпъхва под него. Съединяват се двата края на рулото и се оформя питка.


Оформените питки се поставят на разстояние една от друга в тава, постлана с хартия за печене и се оставят 15 минути да втасат. След това се намазват с жълтък, разбит с малко прясно мляко или олио. 

Пекат се в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса С, за 30 – 35 минути, до златисто.



1 ч. ч. = 200 мл

  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!