сряда, 29 март 2017 г.

Яхния от праз лук




Обикновена и много лесна рецепта за яхния, подходяща за тези, които постят, както и за тези, които обичат готвен лук.

Продукти 
5 стръка праз
4 бр. домати от консерва ( 1 с. л. доматено пюре)
5 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
сол
1 с.л. препечено брашно


Приготвяне
Изчистеният и измит праз лук се нарязва по диагонал на парчета с дължина 3-4 см и се задушава в сгорещеното олио.
След като омекне се добавят ситно нарязаните домати (или доматеното пюре, размито в малко вода).
Задушаването продължава, докато се поизпари течността от доматите (или докато пюрето стане сипкаво).
Поръсва се с червения пипер, разбърква се  и след около 1 минута се добавя малко гореща вода и сол.
Ври на тих огън няколко минути.
Добавя се размитото в малко вода препечено брашно и ври още 5 минути, да се посгъсти яхнията.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 26 март 2017 г.

Чийзкейк с извара и шоколадови бисквити и 5 години блог




Това е вариант на  Käsekuchen (Кезекухен), като в изварената плънка са подредени шоколадови бисквити  тип сандвич с ванилов крем, които правят този чийзкейк интересен на вкус и ефектен при разрязване.
С този десерт отбелязвам  5-та годишнина от създаването на блога,  с благодарност към всички , които са го посетили, коментирали или ползвали рецепти от него! Благодаря за добрите думи, вниманието, подкрепата, насърчението!


Продукти
Основа
240 г бисквити Petit beurre
150 г масло
3 с. л. какао Dr. Oetker
галета

Крем
500 безсолна извара
200 г сметана (течна или заквасена)
130 г захар
3  бр. яйца
40 г пудинг ванилия на Dr. Oetker
2 ванилии

140 г кръгли шоколадови бисквити  тип сандвич, с ванилов крем

Шоколадова глазура
100 г шоколад кувертюр
100 г течна сметана  

За украса
Филирани бадеми; кокосови стърготини

Приготвяне
Дъното и стената на форма с подвижно дъно и диаметър 25 см се намазват с масло и обилно поръсват с галета.
Бисквитите за основата се смилат на трохи в чопър (блендер), заедно с какаото. Смесват се много добре с омекналото на стайна температура масло.
Бисквитената смес се разстила на равномерен, плътен пласт във формата, като се оформя и невисок  ръб (борд) по стената. Формата се оставя в хладилника.

Изварата се разбива на крем със захарта. Един  по един се прибавят жълтъците и след като напълно се усвоят от сместа - ванилията, пудинга и сметаната.
Белтъците се разбиват на гъст сняг. Прибавят се на 2 – 3 пъти, като внимателно се разбърква с шпатула в посока отгоре надолу.
Изважда се формата от хладилника. Половината от получената смес се разстила върху бисквитената основа. Отгоре с леко притискане се подреждат кръглите бисквити. Върху тях внимателно се изсипва останалата половина от изварената смес и се заравнява повърхността.


      От тук натам стриктно следвах указанията на Петя Аргирова за печене на Käsekuchen.
Пече се в предварителна загрята на 150 градуса С фурна.
30 минути след началото на печенето, сладкишът за кратко време се изважда от фурната и само с върха (не повече от 0,5 см) на ножче  се отделя крема от стената на формата. Това се прави, за да се избегне  (или поне намали) напукването в средата на сладкиша.
Печенето на чийзкейка продължава точно 90 минути, до леко тъмно-златист цвят.  Не се прави проверка с дървен шиш.
(Аз го пекох 85 минути и оставих 5 минути в изключената фурна, която през това време все още поддържа необходимата температура).
Открехва се вратата на фурната и след около 5 минути се отваря цялата врата. След около още 5-10 минути  формата се изважда от фурната и се поставя върху скара, да поизстине.
Сладкишът внимателно се отделя от стената с нож и се маха обръча. Оставя се напълно да изстине, за да стегне.

За глазурата - сметаната (използвах течна готварска сметана Hopla) се загрява почти до кипване (но да не кипне!) и се изсипва върху начупения на парченца шоколад. Разбърква се, докато шоколадът се разтопи и сместа се сгъсти.
С охладената глазура се полива отгоре напълно изстиналия чийзкейк. Украсява се с филирани бадеми и кокосови стърготини.




 1 ч. ч. = 200 г
  По идея от https://webspoon.ru/receipt/syrnik-s-shokoladnym-pechenem-v-multivarke
 Насоки за изпичането на чийзкейка - http://uhaena.blogspot.bg/2015/05/kasekuchen-landhaus.html?m=1
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 22 март 2017 г.

Печена кайма със зеленчуци




Ястие от типа на „мързеливите” – смесваш всичко и слагаш да се пече. В резултат – вкусно ястие, с което и гости може да се посрещнат!
Тук е още един не по-малко вкусен вариант на печена кайма - Кайма на фурна с домати  .

Продукти
500 г кайма
1 яйце
1 глава лук
1  морков
магданоз
1-2 скилидки чесън
сол
черен пипер
0,5 ч. ч.  галета
0,5 ч. ч. грах и царевица (консерва или замразени)


За намазване
1 пълна ч. л. доматено пюре
1 пълна ч. л.  чили паста
1/4 чаша вода

1 с. л. масло

За украса
1  домат
2 тънки дълги зелени чушки (сиврия)

В купа се смесват каймата, яйцето, настъргания лук, настъргания на едро ренде морков, нарязания на ситно магданоз, пресования чесън, сол (ако каймата не е солена), черен пипер (аз заместих с кимион) и галетата. Сместа се омесва добре. Накрая се прибавя грахът и царевицата.
Добре покритият съд се оставя в хладилника поне за половин час, след което сместа се прехвърля в леко намазнена тава и равномерно се разпределя в нея, като се притиска добре да се уплътни.
Доматеното пюре и чили пастата се размиват във водата. Сместа се изсипва върху каймата и се разпределя равномерно навсякъде.
Доматът се нарязва на филии с дебелина 5-6 мм, които се нареждат върху каймата. Между тях се слагат от зелените чушки, нарязани на около 6 см дължина.
В свободните места се разпределя накъсаното на малки парченца масло.

Ястието се пече първоначално на силна температура – 200–220 градуса, докато заври, след което се допича на умерена фурна – 180 градуса, за около 35-40 минути.


1 ч. ч. = 200 мл
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 19 март 2017 г.

Кадънски устни, корекомки, пачи крачета



Още едно предложение от старите тетрадки. Тези вкусни, хрупкави сладки се срещат с различни имена - кадънски устни (целувки); корекомки, балеринки, захаринки, изварени триъгълничета, гъши (пачи)  крачета…
Обожавам това тесто! Без яйца, без набухвател, лесно за приготвяне и за работа, а в зависимост от оформянето му се получават най-различни печива. С него съм правила Кифлички или соленки от тесто с извара, без набухвател  и   Изварени соленки - спирали .

Продукти
2,5 ч. ч. брашно (около 320 г)
250 г извара (крема сирене)
200 г мас (масло) 
сол
 
кристална захар за овалване


Приготвяне
В купа се смесват изварата (крема сиренето),  маста (маслото) и брашното. Омесва се меко, леко лепнещо тесто. Не се меси много, просто да се съединят равномерно съставките. Оформя се на топка, покрива се със стреч фолио и престоява в хладилника поне 30 минути. Може да се приготви вечерта и на сутринта да се използва.

Охладеното тесто се разточва на кора  
- за кадънските устни с дебелина 5 мм и се изрязват с чаша  с диаметър 5 см;
-за триъгълниците  (корекомките)  и гъшите (пачите)  крачета – с дебелина около 3 мм и се изрязват с чаша с диаметър 7 см;

Приготвя се чиния със захар (може да се ползва кафява захар, или да се добави малко канела).


За кадънките- кръгчето се притиска от едната страна в захарта, прегъва се на две, като озахарената част остава от вътрешната страна и леко се притиска прегъната част (да се получи формата на устни).

За корекомките (триъгълничетата)  – кръгчето се притиска в захарта, прегъва се на две, като озахарената част остава от вътрешната страна. Получената половинка кръгче отново се притиска в захарта, прегъва на 2 и с едната страна пак се притиска в захарта. С неозахарената страна се поставя в тавата.

За гъшите (пачите) крачета също като корекомките, но след като се поставят в тавата, с вилица се притискат в широката час (получават се 4 шарки) или с нож се разрязват на две места, така се оформят „крачетата”

Сладките се подреждат на малко разстояние в тава, покрита с хартия за печене.


Пекат се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса, около 15 минути.
1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!