четвъртък, 1 февруари 2018 г.

Плетена питка



Това е питката за рождения ми ден. Начинът на оформяне го има на много места в интернет, така че не мога да посоча източник. Обяснявам го по начина, по който аз го направих.

Продукти
1 кг брашно
14 г суха мая
4 ч. л. захар
500 мл прясно мляко
2 яйца и 1 белтък
6 с. л. олио
2 ч. л. сол

за намазване на корите – олио; масло; мас
за намазване на питката - 1 жълтък, по няколко капки олио и прясно мляко

Приготвяне
Брашното се пресява. От продуктите, посочени по горния ред, се омесва меко, еластично тесто. Поставя се в намаслен съд, покрива се и се оставя на топло място да втаса (удвои обема си).
Втасалото тесто се прехвърля върху плота, отделя се една част (около 300 г).
Останалото тесто се разделя на 3 части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора с дължина около 40 см и ширина около 25 см. Две се намазват с избраната мазнина. Трите кори се поставят една върху друга, като най-горната не се намазва.

Разрязват се от двете страни, от средата към края, на ленти с ширина около 2 см. Преплитат се лентите.  Полученото руло се поставя в тава с диаметър 30 см и височина 7,5 см., върху хартия за печене.

Отделеното тесто се разточва на кора и се изрязват с чаша 5 кръгчета. Поставят се едно върху друго с леко застъпване, навиват се на руло по дължина. Леко се разделят листенцата и получената роза се поставя в средата на питката.
От изрезките се оформя друга вид роза - разточва се кора, разрязва на 4 части от периферията към центъра, да се образуват 4 трапеца и едно след друго се завиват листенцата. Получената роза се поставя да съедини двата края на рулото.
Снимката е от интернет

Така оформената питка се покрива и оставя на топло да втаса.

Втасалата питка се намазва с разбития с прясното мляко и олио жълтък

 и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна ( съобразете се с вашата фурна!).
Изпечената питка, след като леко се охлади, се прехвърля върху скара и се покрива с кърпа.


Приятен апетит!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

3 коментара:

  1. Тили, завидях и за питката, и за кокичетата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, не е сложна за направа питката. А кокичетата цъфтят още от Нова година. Много подраниха.
      Поздрави!

      Изтриване