Страници

петък, 8 февруари 2019 г.

Салата от черна леща (белуга) с домати и сирене


Вкусна и полезна салата, комбинация от изискания вкус на черната леща с пресни домати и солено сирене!

Продукти
1 глава червен кромид лук
2 – 3 бр. домати (350-400 г) или чери доматчета
100-150 г сирене фета (краве; овче; козе)
сол
ябълков оцет (или бял балсамов оцет)
2 с. л. зехтин
зелена подправка - босилек; копър; магданоз;

Приготвяне
Измитата леща (без да се накисва предварително) се поставя в кипяща подсолена вода, в съотношение 1:2 (2,5). Ври около 15 - 20 минути до готовност. Сварената леща се отцежда хубаво и се оставя да изстине.
Лукът се нарязва на тънки полумесеци, залива се с кипяща вода леко да го покрие  и се добавя 1 с. л. ябълков оцет. След десетина минути се отцежда от маринатата.
На доматите се премахва семенната част и се нарязват на кубчета. Ако се ползват чери доматчета, те се разрязват на половинки.
Смесват се лещата с лука и доматите. Овкусяват се със сол и оцет.
Салатата внимателно се разбърква и се полива с тънка струя зехтин.
Поднася се с нарязано на кубчета бяло сирене (ползвах домашно прясно краве сирене) и ситно нарязана зелена подправка.
Салата се сервира на стайна температура.


Приятен апетит!

По идея от  източник

1 ч. ч. = 200 мл обем
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!