Страници

четвъртък, 20 февруари 2020 г.

Яхния с карфиол и кайма




Това предложение на Turkan Seven  в една от кулинарните групи веднага грабна вниманието ми. То ме провокира да потърся още рецепти  с карфиол и се оказа че има богат избор на ястия с този може би недооценен  зеленчук, с които може да се обогати менюто.
Приготвих го и в постен вариант, който ще кача по-късно и много ми харесаха и двата варианта.

Продукти
800 г  карфиол
250 г кайма
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
1 с. л. доматено пюре или  лютеница за мазане  (може 1-2  пресни домата или от консерва)
1 с. л. препечено брашно
50 мл олио
сол

Приготвяне
В сгорещеното олио се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се нарязаните на кръгчета скилидки чесън и предварително размитата  с малко  вода (за да не стане на гранули) кайма.
След като каймата се запържи се добавя накъсания на розички карфиол, 1 чаша гореща вода (или малко повече, ако искате повече сос) и сол.
Ястието ври докато карфиолът омекне, но да остане леко хрупкав.
Накрая се прибавя  доматеното пюре, размито с брашното и 1 с. л. вода. Готви се няколко минути за обединяване на вкусовете и се поднася.


Приятен апетит!

По идея от  източник



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 14 февруари 2020 г.

Лек от джинджифил, мед и лимон




Измина доста време от последната публикация. Причини различни - здравословни, технически ... Надявам се да успея поне част от сниманите ястия да намерят мястото си в блога. Задръстих папките с рецепти и ястия, има и такива снимки, които не зная към коя рецепта са :). 
   И така - този лек е ароматен, загряващ и леко парлив. В интернет може да се намери писано за ползата от тази комбинация за много болести, аз по-специално я употребявам против простудни и грипни състояния и за подсилване на имунната система.
Рецепти има най-различни – както в съотношенията на продуктите, така и в добавката на още съставки: орехови ядки; кайсиеви ядки; канела; куркума; смлян карамфил; тиква; чесън и пр.
Употребявам го обикновено сутрин, на гладно, преди закуска, с чаша топла вода или чай, по 1 пълна чаена лъжичка. Но е приятна добавка и към плодови салати; към закуски, които приготвям с елда или булгур с различни сезонни плодове, или просто да си хапна от него, когато ми се прияде нещо сладко и парливо. :)
Не се приема преди лягане, защото действа ободряващо.
Продуктите ми са ориентировъчни. Балансирам по моя вкус.
Продукти
1 корен джинджифил  (около 100 г)
1 лимон  (около 200 г)
100 г мед (или на вкус)

Приготвяне
     Избирам корена джинджифил да е твърд, гладък и с по-дребни разклонения – ако е дебел, значи че е по-стар и в него има повече власинки. Вярно, че е по-труден за обработка, но си заслужава. Измивам го хубаво и го остъргвам от кората с помощта на малка лъжичка или с опъковата (тъпата) страна на ножче, след което го рендосвам на ситно ренде.
     Лимонът измивам много хубаво с препарат за ръце или сапун, изплаквам много добре, накисвам за няколко минути в гореща вода, след което го прехвърлям  в студена вода, с разтворена в нея сода за хляб, за около половин час. Отново го изплаквам хубаво, подсушавам, нарязвам на парченца, почиствам от семките  и го блендирам.
     В стъклен буркан смесвам джинджифила, лимоновата каша и мед на вкус. Тази смес може да се пасира, ако не ви харесват парченцата лимонова кора.


Пожелавам ви здраве!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!