Страници

сряда, 30 януари 2013 г.

Риба с чесън и кашкавал




Продукти
600 – 800 г филе от риба
брашно за паниране
3-4 скилидки чесън
кашкавал (топено сирене или друг вид сирене)
олио за пържене
За марината:
1 голяма глава лук
2 с.л. соев сос
сол, черен пипер, копър (девисил или подправка за риба)
1 дафинов лист
сокът на 1/2 лимон
може малко бяло вино


Приготвяне
Рибата се нарязва на порции, лукът се нарязва на полумесеци. Всички съставки за маринатата се размесват. Рибата се маринова не по-малко от 1 час.


След това се отцежда добре, овалва се в брашно и се пържи от двете страни до златиста коричка. 2-3 минути преди да стане напълно готова, на всяка порция се слага пасиран чесън и веднага отгоре парче или настърган кашкавал (сирене). Огънят се намалява до минимум, покрива се тигана с капак и се изчаква сиренето да се разтопи.
Това е оригиналната рецепта.

Но аз правя и друг вариант – пека рибата.
Набрашнената риба се нарежда  в намаслена тавичка. Отгоре всяко парче се намазва с олио.


Пече се до зачервяване. Няколко  минути преди да се изключи фурната, рибата се намазва с пасирания чесън и отгоре се нарежда кашкавал на парчета или рендосан,  или друго сирене. Запича се.


Още един вариант – пасираният чесън се смесва с намачкано сирене и се нарежда върху парчетата риба. Запича се.




Източник: точен линк не мога да дам, отдавна имам рецептата преведена и записана, но е от  сайта на Ирина Кутова.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

13 коментара:

  1. О, много вкусно, особено с добавката от чесън сигурно става много ароматна и приятна рибката и в трите варианта.

    Усмихнат четвъртък :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми хареса!Ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно ми звучи, tillia! Такава комбинация не съм опитвала никога и ще ми е любопитно да разбера как е. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава идея, Тили! Снимките ти са чудесни!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Харесаха ми и трите варианта на приготвяне Тили .Най ми допадна вариант за пекана рибка,ще я опитам задължително.Поздрави и хубава вечер Тили!

    ОтговорИзтриване
  6. Тили, това е страхотна вкусотия!
    Ще пробвам следващия път!

    ОтговорИзтриване
  7. Тилия, изглежда прекрасно. Тъкмо тези дни смятах да сме на риба;)
    Ще пека и ще ръся с чесън;)

    ОтговорИзтриване
  8. А, това ако може сега да ми се поднесе!!! Честно казано ако имах рибка бих се запътила към фурната! Но ще почакам засега и ще се наслаждавам на твоята! Тези дни определено тази рецепта ще се върти в много кухни:)

    ОтговорИзтриване
  9. Инче,
    Траяна,
    Снеже,
    Дани,
    Таня,
    Бети,
    Марта,
    Кате !
    Благодаря ви, момичета!
    Истински се радвам че ви е харесало предложението ми! Надявам се да съм била полезна!
    Прегръдки за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Тили, тази вечер ще сме на твоята печена рибка с чесънче и кашкавал:)
    Чудесно предложение , което много ми допада вкусово!
    Търсих нещо по-различно и го намерих при теб:) Прегръщам те:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам че предложението ми ти е допаднало!
      Да ви е сладко!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  11. Ина невероятна риба! Много ми хареса и ще пробвам непременно. Благодаря за рецептата :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Надявам се да я опиташ ! :)
      Прегръдки!

      Изтриване