Февруарски поглед към околния свят!
Цветя за Рождения ден!
Разходки в близката околност
Бреза
Върба
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Страници
▼
четвъртък, 28 февруари 2013 г.
Задушено заешко в гювеч
Продукти
домашен
заек
1
ч.ч. олио
2
глави кромид лук
1
ч.л. червен пипер
4-5
картофи
10
зърна черен пипер
2-3
зърна бахар
1
дафинов лист
1
глава чесън
сол
по
желание малко вино
Приготвяне
Заекът
се вари в подсолена вода в тенджера под налягане за 15-20 минути.
В олиото се
запържва ситно нарязания лук. Поръсва се с червения пипер и се дръпва от огъня.
В
пръстен гювеч (или индивидуални гювечета) се слагат порциите месо, лука, картофите (обелени и нарязани на
парчета), обелените скилидки чесън, подправките. Залива се с бульон от варения
заек и се запича.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
неделя, 24 февруари 2013 г.
Броколи с картофи на фурна
Тази
рецепта си харесах преди време при Илиана - "Щъркелово гнездо". Приготвих я с малки изменения с
налични продукти. Получи се много вкусно ястие!
Илиана,
благодаря ти за лесната рецепта!
Продукти
500
г картофи
1 глава броколи - около 400 г (ползвах замразени броколи)
1 глава броколи - около 400 г (ползвах замразени броколи)
добавих
1 морков
300 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло плюс масло за намазване на тавата
черен пипер
щипка индийско орехче
сол
100 г кашкавал ( използвах извара)
300 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло плюс масло за намазване на тавата
черен пипер
щипка индийско орехче
сол
100 г кашкавал ( използвах извара)
Приготвяне
Картофите и морковът се сваряват за по-бързо на пара в тенджера под налягане. Картофите горещи се обелват и като поизстинат се нарязват на кръгчета или кубчета. От моркова се оставят 3 кръгчета за украса, останалото се нарязва. Смесват се с броколите и се посоляват. Зеленчуковата смес се разпределя в намаслен съд.
Картофите и морковът се сваряват за по-бързо на пара в тенджера под налягане. Картофите горещи се обелват и като поизстинат се нарязват на кръгчета или кубчета. От моркова се оставят 3 кръгчета за украса, останалото се нарязва. Смесват се с броколите и се посоляват. Зеленчуковата смес се разпределя в намаслен съд.
В
загрятото масло се изпържва брашното до леко покафеняване. Маха се от огъня и
се изсипва прясното мляко. Разбърква се добре и отново се връща на огъня. Ври
докато се сгъсти. Прибавя се изварата, подправките и сол, ако изварата е безсолна.
Разбърква се до хомогенна смес и полученият сос се излива върху зеленчуците.
Пече
се до зачервяване.
* Ако се ползват пресни броколи се почистват и
разделят на розички. Измиват се и се пускат във вряща подсолена вода за 5
минути и се изплакват със студена вода.
* Ако се ползва кашкавал, нарязва се на кубчета и се
прибавя към соса. Да се опита и ако е
необходимо да се досоли.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
неделя, 17 февруари 2013 г.
Пълнен домашен заек с бял ориз
Продукти
1 заек
1 ч . ч. ориз
1 – 2 глави кромид лук
дреболиите на заека
5 – 6 с. л. олио
по желание 5- 6 картофи
сол
подправки – черен пипер или други на вкус
масло
Приготвяне
Ситно нарязаните лук и дреболии се задушават в сгорещеното
олио. Прибавя се оризът и 1 – 1,5 ч. ч. вода. Като заври се овкусява със сол и
подправки. Ври на тих огън, докато оризът поеме изцяло течността.
Заекът се посолява леко от вътре, пълни се с плънката
и отворът се зашива.
Поставя се в подходяща тенджера, залива се с вода,
колкото да го покрие и се посолява. Ври докато стане почти готов. Аз добавям
морков, парче целина, глава лук. Така
бульонът става вкусен.
Свареният заек се прехвърля в тава за печене /или
гювеч/. Намазва се с масло, налива се
малко от прецедения бульон и ако се ползват картофи, те се нарязват на филийки или
на едри кубчета и се нареждат около заека.
Пече се до зачервяване. Ако е необходимо месото се покрива с фолио, за да не изгори. Обръща се от другата страна,
намазва се с масло и се допича.
Поднася се порция месо, част от плънката и салата или
туршия.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
сряда, 13 февруари 2013 г.
Запечени зеленчуци със сметана
Имах
сметана, на която наближаваше срокът на годност да изтече. И с наличието на
други продукти се направи това бързо и вкусно ястие :)
Продукти - За
2 порции
3
– 4 картофи
200
г консерва грах
200
г консерва карфиол
зелените
листа на малък стрък праз лук
парче
морков
сол
и подправки на вкус
около
150 мл сметана за готвене
50
г кашкавал
Приготвяне
Картофите
се сваряват, обелват и нарязват на кръгчета.
Листата
на праза се нарязват на ситно, морковът се рендосва на ситно ренде.
Смесват
се с изцедените от течността зеленчуци от консервите. Овкусява се със сол и подправки.Всички зеленчуци
се изсипват в тавичка. Не
се добавя мазнина или течност.
Отгоре се разпределя сметаната.
Пече
се първоначално в силна фурна, като започне да се зачервява, температурата се
намалява на умерена.
Няколко
минути преди да се изключи фурната, ястието се поръсва с едро настъргания
кашкавал
и се допича.
Може
да се ползват и други зеленчуци, пресни или замразени.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!