Страници

понеделник, 19 декември 2016 г.

Крем-супа от картофи,тиквичка и моркови




В последно време у дома почти не се ядат супи. Дъщерята не обича, внукът признава само картофена крем-супа с доста крутони. Аз пък комбинирам различни зеленчуци, които имам в момента под ръка и винаги се получават ароматни и вкусни супи.
Това предложение е с картофи, моркови, тиквичка и лук. Внукът така и не разбра, че не е чисто картофена крем-супа! :)

Продукти
400 г картофи
150 г тиквичка
150 г моркови
1 средно голяма глава кромид лук
30 г масло
сол
200 мл прясно мляко (или 100 мл сметана)
черен пипер; индийско орехче
по желание – сирене

За крутоните
4 филии хляб
1 – 2 с. л. олио (зехтин)
сухи подправки – чесън на прах; шарена сол; чубрица; риган; мащерка…

Приготвяне
Измитите зеленчуци се обелват, нарязват на едро и се поставят в 4 чаши (800 мл) вряща, леко подсолена вода. Когато зеленчуците са напълно сварени, се пасират. Добавя се горещото мляко, ако е необходимо гореща вода до исканата гъстота, опитва се на сол и се оставя да кипне.
Прясното мляко може да се замести със сметана, която да се прибави при поднасянето.
За крутоните се използва престоял, стар хляб, нарязан на филии и след това на кубчета. Може да се овкусят с подправки по избор, поръсват се с олиото размесват се хубаво и се запържват  (по-скоро запичат) в тиган или се запичат във фурна до златисто.
Супата се  сервира поръсена със смлян черен пипер или настъргано индийско орехче  и крутони, по желание – натрошено сирене.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар