Страници

сряда, 20 декември 2017 г.

Каша със сирене



Лесна за приготвяне и вкусна!
Тази каша ни е спомен от баща ми. Били са 3 деца, рано са останали без майка и техният баща им я е правил. Бях доста малка, когато за пръв път я приготви и си спомням, че първо много се почудихме с майка ми, какво ще представлява, като у нас се готвеше само бяла пилешка каша. След това се уверихме във вкуса ѝ и от тогава се включи в менюто ни.

Продукти  
5-6 с.л. брашно
7–8 с.л. олио
1 ч.ч. сирене
60 г масло
1 ч. л. червен пипер

Приготвяне
Брашното се запържва в загрятото олио до бледо кремав цвят. Постепенно се добавя  гореща вода и се разрежда до желаната гъстота, като енергично и непрекъснато се разбърква с тел, за да не се образуват бучици, а да стане гладък сос. Ври на слаб огън 10-на минути – готова е когато избие мазнината на повърхността.
Прибавя се натрошеното сирене и се разбърква. Ако е необходимо се посолява и след 2-3 минути се отстранява от огъня.
Маслото се разтопява, преди да започне да се пържи се слага червения пипер, разбърква се и веднага се маха от огъня.

Кашата се сервира, като всяка порция се полива отгоре с по 1 ч.л. от запръжката.

Приятен апетит!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    преди години моята майка правеше подобна , но по - рядка каша.Слагаше червения пипер и малко чубрица направо в кашата, без запръжка.Твоята каша също е интересна и много лесна и вкусна.Бързо се приготвя и е много засищаща тази каша.Чудесна е когато бързо трябва да приготвим нещо за хапване.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много варианти има за подобна каша. Някои слагат черен пипер, вместо червен; чесън; прясно мляко; яйца; В коментарите в кулинарните групи подсказаха за зелев сок; Основата е брашно, мазнина, сирене. После - който както си знае. :)
      Весели празнични дни!

      Изтриване
  2. Чувала съм за такава каша, но май не съм опитвала, поне не помня, баба правеше каша от киселец, която обожавам.
    Ще опитам и тази, лесно и бързо, когато се наложи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, подходяща е когато няма нищо сготвено и човек бърза. Пък е и вкусна! :)
      Поздрави!

      Изтриване