Вкусна
и полезна салата, комбинация от изискания вкус на черната леща с пресни домати
и солено сирене!
Продукти
1
ч. ч. (180 г) черна леща (белуга)
1
глава червен кромид лук
2
– 3 бр. домати (350-400 г) или чери доматчета
100-150
г сирене фета (краве; овче; козе)
сол
ябълков
оцет (или бял балсамов оцет)
2
с. л. зехтин
зелена
подправка - босилек; копър; магданоз;
Приготвяне
Измитата
леща (без да се накисва предварително) се поставя в кипяща подсолена вода, в
съотношение 1:2 (2,5). Ври около 15 - 20 минути до готовност. Сварената леща се
отцежда хубаво и се оставя да изстине.
Лукът
се нарязва на тънки полумесеци, залива се с кипяща вода леко да го покрие и се добавя 1 с. л. ябълков оцет. След
десетина минути се отцежда от маринатата.
На
доматите се премахва семенната част и се нарязват на кубчета. Ако се ползват
чери доматчета, те се разрязват на половинки.
Смесват
се лещата с лука и доматите. Овкусяват се със сол и оцет.
Салатата
внимателно се разбърква и се полива с тънка струя зехтин.
Поднася
се с нарязано на кубчета бяло сирене (ползвах домашно прясно краве сирене) и
ситно нарязана зелена подправка.
Салата
се сервира на стайна температура.
Приятен
апетит!
По
идея от източник
1 ч. ч. = 200 мл
обем
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!