tag:blogger.com,1999:blog-1709570157432741142.post346954644655826935..comments2024-03-02T02:07:59.091+02:00Comments on В кулинарния свят на tillia: Нокли (Васершпатцен)tilliahttp://www.blogger.com/profile/10460559569692612965noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-1709570157432741142.post-81984711987901642272012-11-28T21:56:43.775+02:002012-11-28T21:56:43.775+02:00Ирма, много се радвам че си писала!
Зеле скоро пра...Ирма, много се радвам че си писала!<br />Зеле скоро правих,но с готова юфка. Планувам го в най-скоро време :)<br />Нокли правим най-често пролетно време, при появата на пресните домашни краставици.Но съм крайно заинтересувана от рецептата ти за яхнията.Хайде, качи я в блога !:)<br /> Моля те ,дай ми линк да видя снимката! Сериозно ме запалваш! :)<br />Сърдечни прегръдки и приятна вечер!tilliahttps://www.blogger.com/profile/10460559569692612965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709570157432741142.post-41095660964144307492012-11-27T21:31:06.241+02:002012-11-27T21:31:06.241+02:00Тили, вчера правих нокедли с пиле яхния, но снимка...Тили, вчера правих нокедли с пиле яхния, но снимка съм качила за сега в групата. А това със прясното зеле и при нас е точно юфка - домашна, нарязана на малки квадратчета по 1см. Не го уточних, да не става много дълго :) Явно родата ни е горе-долу в един регион, макар от двете страни на границата - ние сме потомци на Капошвар и Надьканижа (Унгария)<br />Не знам кога ще пусна публикация в блога, но ако често правиш нокедли и ако искаш скоро да опиташ моите, ето:<br /><br />това е по-голямо количество(за 8 порции)<br />500 гр. брашно<br />2 яйца (най-добре домашни, ако не - 3 жълтъка)<br />1/2 ч.л. сол<br />около 300 мл. студена вода<br />Гъстотата я знаеш, нататък както при тебе. <br />Готвя малко яхния (само за сос - колкото да покрие месото, за да е с по-наситен вкус, но с никакви домати) от пиле, заек(най-вкусно е), може свинско или телешко.. и сервирам по отделно, всичко на масата. Всеки си слага по колкото желае нокедли, добавя месо и чак тогава поливаме със соса на яхнията. Понякога месото е само изпържено, а в мазнината му правя "постна" кромид яхния с гъби. <br />Много върви натурална салата от прясно зеле, поръсена сериозно с черен пипер ;)<br /><br /><br />Irmahttps://www.blogger.com/profile/13432835081074381138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709570157432741142.post-1117496999752733332012-11-24T22:15:48.173+02:002012-11-24T22:15:48.173+02:00Ирма, с голямо удоволствие прочетох коментара ти! ...Ирма, с голямо удоволствие прочетох коментара ти! Винаги е приятно да срещнеш човек, който е запознат с вкуса на това необичайно за българите ястие! Сега и аз вече ще слагам яйце в тестото! Много ми харесва предложението за гарнитура към яхнии, както и за зелето /със прясно зеле имам още една интересна рецепта, останала от мама, за която вярвам ще си допаднем - като твоята, но с юфка/.<br />С най-голямо нетърпение чакам рецептите ти!!! Знам че ще ни допаднат!<br />Сърдечни прегръдки и от мен!tilliahttps://www.blogger.com/profile/10460559569692612965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709570157432741142.post-43294086652894802732012-11-24T05:53:04.312+02:002012-11-24T05:53:04.312+02:00А сега де! Я, какво имало тук - нокЕДли! :) Така г...А сега де! Я, какво имало тук - нокЕДли! :) Така ги знам аз, Тили - израсла съм с тях. В някои части на Унгария (Somogy) ги наричат така. Много, много вкусно и апетитно ястие! Правим ги точно така и в такъв тиган, но слагаме в тестото 1 яйце (малка разлика). Но, после вече ги гарнираме малко по-различно - примерно: ползваме ги като гарнитура на яхнии(пилешка, заешка, гулаш...) или ги смесваме с изпържено, прясно зеле, поръсваме с черен пипер и печем докато станат леко хрупкави. Ммм... Я, какво ме подсети, че не съм правила отдавна :) Скоро ще покажа и мои варианти, а ти следи ако ти е интересно. Благодаря ти за намигването, мила!<br />Хубав уикенд! Прегръдки!Irmahttps://www.blogger.com/profile/13432835081074381138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709570157432741142.post-79832420789058750232012-07-29T22:35:34.243+03:002012-07-29T22:35:34.243+03:00Така е - интересни са, защото не са познати в бълг...Така е - интересни са, защото не са познати в българската кухня. Понеже свареното тесто е малко тежко за ядене, много добре се допълва със свежестта на краставичките и киселото на оцета.<br />Надявам се да ви допаднат :)<br />Таня, Дани, сърдечни поздрави!tilliahttps://www.blogger.com/profile/10460559569692612965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709570157432741142.post-21725375871456909572012-07-28T13:39:17.433+03:002012-07-28T13:39:17.433+03:00Много интересно пределожение. Никога не съм опитва...Много интересно пределожение. Никога не съм опитвала нещо подобно, трябва да се възползвам! :)Dani Bhttps://www.blogger.com/profile/02309842102382746949noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709570157432741142.post-68442310505173085142012-07-27T21:10:22.329+03:002012-07-27T21:10:22.329+03:00Привет Тилия.Много интересни Нокли,не съм опитвала...Привет Тилия.Много интересни Нокли,не съм опитвала до сега ама..като ги гледам такива апетитни ми се приядоха и ще ги приготвя през почивните дни.Лека вечер от мен и прекрасен уикенд.Вкусно и сладко кулинарни рецептиhttps://www.blogger.com/profile/18146044875176084911noreply@blogger.com