Страници

неделя, 8 юли 2012 г.

Зелен фасул с джанки



Продукти
1 кг млад зелен фасул /или 1 консерва от 800 мл/
1 – 2  глави лук
1 глава чесън
1 - 2 домата /или от консерва, или 1 с. л доматено пюре/
1 - 2 моркова
15 - 20 зелени джанки
1 с. л. препечено на сух тиган брашно
копър
сол
0,5 ч. ч. олио

Приготвяне
Желателно е да се ползва фасул без конци. Почиства се от връхчетата, измива се и се нарязва на парчета.
Нарязаните лук и моркови се задушават в  олиото. Прибавят се зеления фасул, скилидките чесън, малко топла вода /да покрие леко/ и сол. Задушава се на тих огън до омекване на фасула. Добавят се рендосаните домати и след десетина минути размитото в съвсем малко студена вода препечено брашно и джанките. Ври още съвсем малко време - джанките трябва леко да омекнат, да не се преварят.
Отстранява се от огъня и се поръсва със ситно нарязан копър.

Джанките придават на ястието специфичен леко кисел вкус. По-вкусно е да се консумира леко охладено и е подходящо за горещите дни.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Едно от любимите ми летни ястия! Снимката е страхотна, tillia! Поздрави от мен и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Елти! Поздрави и от мен :)

    ОтговорИзтриване