Още една семейна рецепта! Обичаме картофените кнедли, независимо дали са с плодове или поднесени така - с кисело зеле.
Някога, родителите ми правеха пръжки, но си спомням че горещи ги изстискваха много добре с пресата за картофи и те оставаха без никаква мазнина, сухи. Осоляваха ги и ги съхраняваха продължително време. От тези пръжки майка ми слагаше в кнедлите, когато ги готвеше със зеле.
Продукти
1,5
кг кисело зеле
2-3
глави лук
0,5
ч.ч. олио
По
желание:
1
ч.л. доматено пюре (1 ч.л. червен пипер)
5-6
зърна черен пипер
2
зърна бахар
1
дафинов лист
Тесто
за кнедлите:
1
кг картофи
1
– 2 яйца
1
ч.ч. брашно
1
ч.л. сол
олио
за пържене
Приготвяне
В
сгорещеното олио се задушава ситно нарязания лук. Прибавя се нарязаното на тънки
ивици или на ситно кисело зеле. Слагат се подправките, залива се с малко топла
вода да го покрие и се задушава, докато зелето омекне.
Прибавя се доматеното
пюре (червения пипер), пробва се на сол,
изсипва се в тавичка и се запича.
Картофите
се сваряват, обелват се още докато са горещи и веднага се смачкват с преса или
с решетъчния прибор от кухненски набор.
Прибавят
се солта, яйцето и постепенно брашното. Омесва се меко тесто.
Гребва се с намокрена лъжица от тестото и с намокрени ръце се
оформя топка с големината на топка за тенис, която се пуска във вряща подсолена
вода.
Това продължава, докато стане един ред кнедли в
съда за варене. Трябва да има свободно място между тях, понеже като станат
готови, изплуват на повърхността и сами се обръщат 1, 2 пъти.
Варят
се няколко минути.Изваждат се с решетъчна лъжица, като се изцеждат добре.
Така
продължава варенето на порции, докато се сварят всички кнедли (обикновено на 2
или 3 пъти).
Сервират се по 2 начина:
- Горещи със задушеното зеле.
Сервират се по 2 начина:
- Горещи със задушеното зеле.
- След като изстинат, се нарязват на филийки с дебелина около 5-6 мм. Пържат се до златисто от двете страни.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Аз не си падам по картофените кнедли, но вариантът с изпържването ми харесва - сигурно стават доста вкусни, а и каква коричка само имат... вкусотия :)
ОтговорИзтриванеУсмихната неделя, Тили :)
Ина, ние сме свикнали с тях и вероятно затова толкова ги харесваме :)
ИзтриванеПриятна неделна вечер!
Много хубави са станали! Прекрасно са се зачервили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеНямам спомен да съм съчетавала зеле и картоф, но за пръжките си спомням Тили:)
ОтговорИзтриванеТака беше в миналото и пръжките си хапвахме, но сега….почистваме всяко месце от мазнината:(
Обаче тези кнедли със зеле ще ги пробвам да знаеш!
И аз почиствам месото от мазното, но с удоволствие бих хапнала малко пръжки, само че от мамините,без никаква мазнина! :)
ИзтриванеДани, надявам се да ти харесат!
Хубава вечер!
Тили ,това с пръжките го обожавам ,също и зелето ,но кнедли никога не съм правила и много ми хареса рецептата.
ОтговорИзтриванеЩе ги пробвам непременно.
Прегръдки!
Здравче,това ястие не е много познато в България и затова се посреща с малко недоверие. Просто е въпрос на вкус, както за многото непознати ястия, които навлизат в кухнята ни !:)
ИзтриванеЩе се радвам, ако я направиш и още повече - ако ви хареса:)
Прегръдки!
Хареса ми рецептата ,Тили ! А кнедлите (без пържене ) ми напомнят тукашните ньоки . А пръжчици как обичамммм .....ама ,нали внимавам заради пусти холестерол та отдавна не съм хапвала :) !
ОтговорИзтриванеЧао ,Тили и хубав ,мързелив неделен следобед :) !
Харесвам и ньоки, но не съм правила скоро. А холестеролът не е само от пръжчиците :)
ИзтриванеПриятна неделна вечер, Ив!
Абе знам си аз, че ти ще ме научиш на нещо нново и вкусно;) Идеята много ми допада. И ще я опитам.
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Тилия!
Марта,ще е удоволствие за мен, ако съм полезна!
ИзтриванеСпокойна вечер и успешна седмица!
Много интересно и зимно с кисело зеленцеее :)Хм страхотно е и този загра по картофените кнедли. Ще се пробва :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!!
Благодаря, Марина!
ИзтриванеПриятна вечер!
Кнедли никога не съм яла-виж пръжки обичам и с кисело зеле-мноооого вкусно.
ОтговорИзтриванеХубав ден,Тили!
Живе, никога не е късно да се опита :)))
ИзтриванеПриятна вечер!
Оооо,че вкусно ухае тук,Тили,особено тези джъзнатите с този златист тен са неустоими!Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! И ние тях ги предпочитаме :)
ИзтриванеЛека вечер!
naistina uhae vkusno. trjabva da opitam. ne sam opitvala dosega. hubava vecher
ОтговорИзтриванеdesign elements, много се надявам да ви допаднат!
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!