Наскоро
по заръка на дъщерята търсех рецепта за чомлек със заешко месо и попаднах на
тази рецепта. Знаех ,че капризният по-малък
внук ще я одобри и така стана! Хареса я много! :)
Продукти
800
г заешко месо
1 дафинов лист
3 яйца
100 г брашно
100 г галета
200 г кисело мляко
100 г майонеза
по желание - лимонов сок или кисели краставички
сол
2 – 3 скилидки чесън
1 дафинов лист
3 яйца
100 г брашно
100 г галета
200 г кисело мляко
100 г майонеза
по желание - лимонов сок или кисели краставички
сол
2 – 3 скилидки чесън
копър
или магданоз
олио
Приготвяне
Заекът
се разделя на порции. Сварява се в подсолена вода, заедно с дафинов лист. За по-бързо използвах тенджера под налягане.
След
като месото поизстине, порциите (аз обезкостих месото) се овалват в брашно, в
разбитите с щипка сол яйца и след това в
галета. Оставят се 15 – 20 минути да престоят, за да може галетата да поеме от
яйцата и да не загаря бързо при пърженето.
Панираното
месо се изпържва в сгорещеното олио и се поставя върху кухненска хартия, за да
поеме мазнината.
За
млечно-майонезения сос се смесват киселото мляко, майонезата, пасирания чесън,
ситно нарязан копър и сол на вкус. По
желание може да се прибави малко лимонов сок или ситно нарязани кисели
краставички.
При
сервиране порциите се поливат със соса.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, и аз се присламчвам към малкия ти внук.И на мен ще ми хареса!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеНатали, радвам се че ти допада!
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Тили, знае какво да харесва малкия :)
ОтговорИзтриванеМного е апетитно!
Усмихната седмица от мен!
Нали! :) Обича панирани меса. Снощи като се върна от работа омете бързо порцията!
ИзтриванеБлагодаря, Дани и спорна седмица!
Изглежда неустоимо вкусно, апетитно и ароматно, Тилия,
ОтговорИзтриванепрекрасни снимки, чудесен избор на малкия... харесва ми!
Сърдечни поздрави, усмихната и хубава лятна седмица, Диана
Благодарпя, Диана!
ИзтриванеТо "малкият" е вече на 22, но-понеже има и по-голям /на сина, но живее на друго място/, така го титулувам! :)
Прегръдки и чудесна седмица!
Заешкото месо е страхотно! А как си го представила :) идва ми да му посегна :)
ОтговорИзтриванеИнче, защо го вариш? Достатъчно е само да се начука.... освен ако не е дърт зайо, но чак толкова възрастен не съм случвала.
Ще панирам и аз тия дни, чаках да си дойдат големите, та съм скрила цял пакет с филета само :)
Спорна седмица, Ина!
Благодаря, Пепа!
ИзтриванеЗаекът ни е даден от комшия, като си ходихме на село. Замразен. Не зная какъв е, но го сложих в тенджерата под налягане уж за малко, пък се отплеснах на компютъра, минаха 40 минути и още 10 докато поизстине и отворя капака. И пак не беше се сварил добре!
Надявам се твоите хора да харесат рецептата!
Успешна седмица!
А аз откога не съм хапвала заешко не помня, с тези моите капризни мъже.. как апетитно златисто хрупкави изглеждат тези месца. Искам и аз!
ОтговорИзтриванеСпечели ме още с първата снимка, Тили, великолепно предложение!
Мария, заповядай! :) Не вярвам капризите да не харесат предложението!
ИзтриванеБлагодаря ти и прекрасна седмица!
У дома обичаме заешко,но по този начин не съм го приготвяла,........голям пропуск!Тили,рецептата е превъзходна!Прегръдки:)))
ОтговорИзтриванеМиленче, благодаря! И аз за първи път го правя по този начин и подозирам, че останалото месо, а ако има и друг път подарък заек, ще ме карат по един и същи начин да го готвя! :)
ИзтриванеПрегръдки и хубава седмица!
О, Инче, накара ме да прегладнея с тези апетитни снимки, прелестен Зайко! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе! Ястието наистина е спорно и бързо свършва!
ИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Ехе, това май на всеки ще допадне!И аз го харесах!Благодаря за рецептата, Ина, ще пробвам !Поздрави!
ОтговорИзтриванеСонче, надявам се да ви допадне и на вас, като пробваш!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Невероятно вкусно предложение,Ина,истинско гурме!
ОтговорИзтриванеИ толкова атрактивни снимки,прелест!
Благодаря за споделената тънкост с панирането,ще имам предвид!
Сърдечна прегръдка и усмихната юлска седмица!
Много си мила, Роси! Благодаря ти!
ИзтриванеРадвам се че и аз допринасям с някои съвет!
Прегръдки и слънчева седмица!
Много апетитно предложение, Инче! Хрупкавата панировка и сосчето са чудни!
ОтговорИзтриванеЕдна студена бира към това мезе и лятната приказка е съвършена. :)
Приятна лятна вечер от мен! Прегръдки! :)
Благодаря, Светле! Панираното наистина е добро мезе за студена биричка!
ИзтриванеПрегръдки!
Много вкусно и така красиво поднесено! Все по-добри и красиви снимки правиш, Тили! Прегръдка и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани! Много ме радва оценката ти!
ИзтриванеСърдечни прегръдки!
Изглежда възхитително! А като си помисля, че заек не съм готвила никога.... отчитам го за голяма грешка! Поздрав, Тилия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марта! Опитай, заешкото месо е леко и вкусно, ще ви допадне!
ИзтриванеПоздрави и успешна сряда!
Обожавам заешко. Пържа го понякога, но никога не съм го панирала досега. Трябва да пробвам и този вариант :)
ОтговорИзтриванеИзглежда превъзходно!
Илианче, радвам се че ти давам идея! Благодаря ти, че намина в бога ми!
ИзтриванеПоздрави!