Страници

сряда, 5 ноември 2014 г.

Крем супа от нахут




Засищаща и сгряваща супа за студените дни!
Продукти
1 ч.ч. нахут
1 стрък праз (бялата част) или глава кромид лук
1 морков
по 1 щипка къри, куркума, кимион, джинджифил, черен пипер
3 скилидки чесън
3 с. л. олио (зехтин)
сол
магданоз
лют червен пипер
слънчогледово семе

Приготвяне
Нахутът се накисва в студена вода за 12 часа. Измива се, налива се нова вода и се сварява (използвам тенджера под налягане).
В загрятото олио се задушават едро нарязания праз (кромид лук), рендосания на едро ренде морков и целите скилидки чесън. За 20 – 30 секунди се запържват и подправките – къри, куркума, кимион,  джинджифил, черен пипер. Добавя се сварения нахут,  2-3 чаши от течността и сол на вкус. Ври десетина минути, след което се пасира.
Ако супата е гъста, може да се добави от нахутената вода. Ври още няколко минути.
При поднасяне може да се поръси със ситно нарязан магданоз и с добавка на крутони 

или да се поръси с лют червен пипер и предварително препечено в сух тиган слънчогледово семе.
 
* Понеже нямах лют червен пипер, препекох сухо люто чушле и нарязах на ситно.

Комбинирала съм от тези  източници:
 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Обичам крем супа от нахут :)
    Чудесна е твоята, Тили!
    Понякога добавям и печени червени чушки от фризера!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, определено ще правя още варианти на супи с нахут, така че ще пробвам и с чушки!
      Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Инче, чудна супичка! Много ми хареса идеята на Дани за печените червени чушки, ще я овкусят допълнително. Непременно ще опитам. Приятна вечер и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, и тук ще пиша - като подкокоросваш с твоята супа, да не остана по-назад! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. И аз съм и фен, Инче! Много добре изглежда супичката. Миналата година ходихме на сватба и едно от топлите предястия беше супа от нахут с миди, страхотна беше! Все се каня да пробвам и в къщи така:)!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно как ли ще е вкусът с миди? Ив, пиши като пробваш!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  4. Определено ще е засищаща. Опитах да си направя крем супа с червен боб и наистина е доста засищащо. А с нахут сигурно е още по-приятно. :)
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, поне няма страничните "ефекти", като при боба! :) Аз все повече се ориентирам към нахута.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. 100% ще е засищаща, предвид това какъв е нахута. Ще я пробвам, защото отдавна мисля да направя точно такава супичка.
    Поздрави и усмихнат ден, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, радвам се че те подсещам. Надявам се да останеш доволна.
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  6. Наистина доста питателна е тази супичка и изключително вкусно изглеждаща! Неустоими снимки и както е мъгливо навън, направо ми се ще да е пред мен поне една от тези купички:))) Прегръдки, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, наистина на това мъгливо време една такава супа е много подходяща!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. И на мен ми хареса, Тили. Макар досега само веднъж да съм готвила нахут ми допадна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, като сготвиш повече неща с нахут, още повече ще ти допадне!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Траяна, така е - и апетитна, и сгряваща от подправките!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Миленка, радвам се че ти харесва!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  10. Тили, много сладко предложение. не бих отказала купичка от топлата ти супичка за обяд. Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! С удоволствие бих те почерпила! :)
      Прекрасна вечер ти желая!

      Изтриване
  11. Супата със сигурност може да ми стане любима, като имам пред вид продуктите от които е приготвена.
    В този сезон супите са ми любимата храна, ще опитам с удоволствие и тази!
    Поздрави, Тилиа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, така е - през студените сезони - супичка, през топлите - таратор и пресни салати!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  12. Чудесна!
    Половинката е голям почитател на нахута, ще се възползвам от рецептата, Тили, благодаря ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че има още един почитател на нахута! Надявам се да му хареса супата!
      Спокойна вечер, Лети!

      Изтриване