Рецептата е за печени на фурна
картофени кюфтета. Но ми останаха няколко и ги изпържих. И в двата варианта са
вкусни.
Продукти
1 кг картофи
2 стръка праз лук
1 щипка копър
1 щипка чубрица
1 щипка джоджен
смлян черен пипер на вкус
100 г краве сирене
200 г извара
2 яйца
1 кг картофи
2 стръка праз лук
1 щипка копър
1 щипка чубрица
1 щипка джоджен
смлян черен пипер на вкус
100 г краве сирене
200 г извара
2 яйца
За
паниране:
3-4 с.л. брашно
3-4 с.л. брашно
1
яйце
3
– 4 с.-л. галета
2 с.л. олио за намазване
Приготвяне
Добре измитите необелени картофи се сваряват (които ме следят в блога знаят – дребни картофчета, на пара в тенджерата под налягане). Горещи се обелват и смачкват с преса.
Празът се нарязва на ситно и се претрива с малко сол.
Към картофите се добавят подправките, намачканата извара и сирене. Сместа се обърква се добре и се опитва на сол. След това се прибавя праза и леко разбитите яйца. Отново се разбърква добре и се оформят кюфтета.
Добре измитите необелени картофи се сваряват (които ме следят в блога знаят – дребни картофчета, на пара в тенджерата под налягане). Горещи се обелват и смачкват с преса.
Празът се нарязва на ситно и се претрива с малко сол.
Към картофите се добавят подправките, намачканата извара и сирене. Сместа се обърква се добре и се опитва на сол. След това се прибавя праза и леко разбитите яйца. Отново се разбърква добре и се оформят кюфтета.
Овалват
се последователно в брашно, яйце и галета.
Престояват
малко, за да може галетата да попие яйцето.
Тава се застила с хартия за печене, която се намаслява и кюфтета се подреждат върху нея. Намазват се равномерно с олио с помощта на четка.
Пекат се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса докато се зачервят.
Тава се застила с хартия за печене, която се намаслява и кюфтета се подреждат върху нея. Намазват се равномерно с олио с помощта на четка.
Пекат се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса докато се зачервят.
Може
и да се изпържат.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много апетитни, на цвят, на вкус, изобщо са чудесни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Жани!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесни са, Ина! С много апетитна коричка! Следващия път като правя картофени кюфтета ще пробвам с праз лук, сигурна съм, че и у нас ще се харесат.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека нощ на теб :)
Пепа, месце нямат, но пак са вкусни! :) Дано да ви харесат!
ИзтриванеПоздрави!
Много апетитни и вкусни изглеждат, а с тази коричка направо те приканват да си боднеш едничко. Страхотни са, Тили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! В оригиналната рецепта се овалват в брашно и яйце, но аз обичам след това да овалвам в галета (отнася се за доста панирани продукти, които правя). Така се получава една приятна хрупкава коричка.
ИзтриванеПоздрави!
Много вкусни изглеждат :) Одобрявам печенето на фурна като теб :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти! Избягвам пърженето, до колкото е възможно.
ИзтриванеПоздрави!
Много съблазнителни са станали, Ина! Обожаваме картофени кюфтета и ще опитаме и по твоя начин:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Варианти за картофени кюфтета има много, за всеки вкус!
ИзтриванеПоздрави!
Вкусни! Във фурната ще са по - полезни, отколкото печени. Рецептата е интересна, сега и е времето, докато се намира още праз. Въпреки че целогодишно вече може да се намери такъв по магазините. Снимките ти са много апетитни, Инче.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Габи! Определено печени са по-полезни, макар и да не са много привлекателни на вид!
ИзтриванеПоздрави!
Ех, как ни допадат картофените кюфтета! Ще опитаме варианта на фурна, другият ми е познат, макар да не съм слагала праз :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята, Тили! Поздрав!
Бени, и у нас са любими. Опитай и с праз.
ИзтриванеПриятна вечер!
Още снощи спретнах тези картофени кюфтета, Тили. Станаха наистина много вкусни, особено в комбинация с чеснов млечен сос :) Мерси за рецептата.
ИзтриванеПоздрав и от мен!
Еха, колко си бърза! Много се радвам че сте останали доволни!
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванехареса ми и Мандражийската ти салата и картофените кюфтета на фурна.Преди години, когато бях студентка моята съквартирантка - вегетарианка правеше картофени кюфтета на фурна с овесени ядки и орехи.От орехите никой не можеше да разбере, че не са от месо.Страхотни са рецептите !
Поздрави !
Виж, това е идея! Имам в блога кюфтета със зеленийки, овесени ядки и орехи. Ще пробвам и с картофи.
ИзтриванеБлагодаря ти и хубава вечер!
Много са любими у дома!
ОтговорИзтриванеМай са любими в доста домове!
ИзтриванеПоздрави!
Тази рецепта си я слагам в любими, защото и на вкус, и на визия , и като метод на приготвяне е толкова моя, колкото не можеш да си представиш. Благодаря, Тилия, отново!
ОтговорИзтриванеМарта, много се радвам че имаме еднакви вкусове!
ИзтриванеСпокойна вечер!
И двата вида няма да откажа. Чудесни са! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, не са за отказване! :)
ИзтриванеПоздрави!
Ще ги опитам и със праз лук и печени, въпреки, че у дома толкова рядко ядем пържено, че все си мисля, че можем да си го позволяваме от време на време, а пък са толкова вкусни пърженки ммм..., чудни
ОтговорИзтриванеПоздрави, Инче!
Избягвам пържено (задушавам), но си има неща които не може да не се пържат (като мекиците, например!). Така че от време на време човек може да си позволи и нещо не толкова здравословно, стига да е с мярка (както при всичко!) :)
ИзтриванеПоздрави!
Ааааааа страхотни Инче. Аз нещо ги пропуснах :(((..Ще се правят, това е :)))
ОтговорИзтриванеПри толкова много блогове и рецепти, нормално е да се пропусне нещо! :)
ИзтриванеАля, ще се радвам ако ти допаднат!
Поздрави!
Тези картофени кюфтенца стават много вкусни... Чудесни са ! Браво !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! Радвам се че ти харесват!
ИзтриванеПриятни почивни дни!