Страници

сряда, 5 август 2015 г.

Печени патладжани със зеленчуков пълнеж



За съжаление у дома патладжана само аз го харесвам и не мисля да се лишавам от вкуса му! Така че рецептите ще са за по-малко порции.

Продукти  за 2 порции
300 г патладжан
100 г тиквичка
1 глава кромид лук
1 чушка
2 – 3 скилидки чесън
парче или стрък целина
4 – 5 пълни супени лъжици замразен микс - грах, морков, царевица (или 1 пресен морков, грах и царевица от консерва)
2 с. л олио /зехтин/ + за намазване
подправки по избор – магданоз; копър; босилек; риган; черен пипер
сол
пресен домат, галета
кашкавал

Приготвяне
Патладжаните се измиват и се разрязват по дължина на половинки. С лъжичка се издълбава сърцевината. 

Патладжаните и сърцевината се посоляват и се оставят около 30 минути, за да излезе горчивината им, след което се измиват обилно с вода и се отцеждат.
Патладжаните се намазват  с олио /зехтин/  и се слагат да се запекат  във фурна, загрята до 180 - 200° С, докато леко омекнат.
През това време се приготвя плънката.
В мазнината се задушават последователно нарязаните на ситно или на кубчета лук, морков (ако не е в микса), целина, чушка и издълбаната вътрешност на патладжаните,  докато омекнат. Накрая се прибавя нарязания или смачкан чесън и замразения микс зеленчуци (или грах и царевица от консерва). Задушаването продължава, докато се изпари течността и сместа остане на мазнина. Посолява се на вкус и се добавят избраните подправки.
С така приготвената плънка се пълнят патладжаните.
Нареждат се в тава със съвсем малко вода. Ако има останала плънка, тя се разпределя между патладжаните.
Вариант  1 – върху плънката се нарязват кръгчета домат и се поръсват с галета.
Вариант 2 – след като се позапекат патладжаните,  отгоре се поръсва с едро настърган или нарязан на филийки кашкавал и се допича още 5 минути.


Пекат се на фурна, предварително загрята на 180 – 200 градуса С.

При сервиране се поръсва със ситно нарязана прясна подправка.




По същият начин може да се приготвят и тиквички.
 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Тили, чудесни са патладжанчетата! И много хубаво правиш, невинаги може да се угоди на всички. :) Но пък и готвачът трябва да е доволен, нали така!
    Само бих искала да те попитам с какво си поръсила, каква е прясната ти подправка?
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, понякога трябва да се угоди и на готвача! :)
      Поръсих със смес - босилек и магданоз. По малко, да не доминира нито едната, нито другата.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Пък ние всичките сме фенове на патладжаните. И твоето предложение ще опитаме някой ден, Тили! Изглежда много апетитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще се радвам да ви хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Чудно, чудно вкусно!
    Останалите нищичко не разбират от вкусотии :)

    ОтговорИзтриване
  4. Разбира се, че няма да се лишаваш, Тили!
    И аз обожавам патладжан. И у дома всички го харесваме! По всякакъв начин, само в туршии не, но аз май с малки изключения не харесвам :)
    Твоите два варианта са много вкусни и дори сега, доволно хапнала патладжанени филийки, не бих отказала една комбинирана порция :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, хубаво е когато повече хора в семейството имат еднакъв вкус. По-лесно е за готвене . :)
      Ще се радвам ако опиташ и тези варианти.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Еееее,остана ли и за мен нещичко?!
    Превъзходно приложение на този ,толкова любим патладжан......Прегръщам те мила,Тили!Златни ръце имаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не остана, Миленка, че и без това беше малко, но с удоволствие ще направя пак и ще те почерпя! :)
      Благодаря ти и прегръдка!

      Изтриване
  6. Вкусен пълнеж за патладжани си измислила, Инче!
    Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо по-различно от обичайните сирене и яйца или кайма.
      Хубав ден, Габи!

      Изтриване
  7. Така у дома сме с броколито-сама си го ям;) Но не се лишавам. приказна идея, Тилия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, там е работата, че много взехме да се разминаваме! :) Когато някое ястие се вари или пържи, добре, но за 1 патладжан да се пали фурната не върви. Все трябва да измислям какво още може да се пече, та да съчетая. :)
      Приятна вечер!

      Изтриване
  8. Права си, че не се лишаваш от този вкусен зеленчук, Инче :) А във фурната винаги ще намериш какво да сложиш да домочадието :)
    Много апетитно поднесено ястие от теб, както винаги и (любим) патладжан с интересна плънка!
    Поздрави и хубав петък на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, то ако в този сезон не го опитам, после на вносните ли! :)
      Приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  9. Тили,
    прекрасна идея за патладжанчета.Ще ги приготвя скоро, след като наедреят малко патладжаните в градината.
    Весели и слънчеви летни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, облазявам те за собствената продукция!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  10. Тили, снимките ти са прекрасни, както и самата гозба, и в двата варианта.
    Аз вчера пълних с кайма, но и на тези не бих отказала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, с кайма също ги обичам. Тези са с по-нетрадиционна плънка.
      Хубав следобед!

      Изтриване