За
съжаление у дома патладжана само аз го харесвам и не мисля да се лишавам от
вкуса му! Така че рецептите ще са за по-малко порции.
Продукти за 2 порции
300
г патладжан
100
г тиквичка
1
глава кромид лук
1
чушка
2
– 3 скилидки чесън
парче
или стрък целина
4
– 5 пълни супени лъжици замразен микс - грах, морков, царевица (или 1 пресен морков,
грах и царевица от консерва)
2
с. л олио /зехтин/ + за намазване
подправки
по избор – магданоз; копър; босилек; риган; черен пипер
сол
пресен
домат, галета
кашкавал
Приготвяне
Патладжаните
се измиват и се разрязват по дължина на половинки. С лъжичка се издълбава
сърцевината.
Патладжаните и сърцевината се посоляват и се оставят около 30
минути, за да излезе горчивината им, след което се измиват обилно с вода и се
отцеждат.
Патладжаните
се намазват с олио /зехтин/ и се слагат да се запекат във фурна, загрята до 180 - 200° С, докато
леко омекнат.
През това време се приготвя плънката.
В мазнината се задушават последователно нарязаните
на ситно или на кубчета лук, морков (ако не е в микса), целина, чушка и издълбаната
вътрешност на патладжаните, докато омекнат.
Накрая се прибавя нарязания или смачкан чесън и замразения микс зеленчуци (или грах
и царевица от консерва). Задушаването продължава, докато се изпари течността и
сместа остане на мазнина. Посолява се на вкус и се добавят избраните подправки.
С така приготвената плънка се пълнят
патладжаните.
Нареждат
се в тава със съвсем малко вода. Ако има останала плънка, тя се разпределя
между патладжаните.
Вариант 1 –
върху плънката се нарязват кръгчета домат и се поръсват с галета.
Вариант 2 – след като се позапекат патладжаните, отгоре се поръсва с едро настърган или
нарязан на филийки кашкавал и се допича още 5 минути.
Пекат
се на фурна, предварително загрята на 180 – 200 градуса С.
При
сервиране се поръсва със ситно нарязана прясна подправка.
По същият начин може да се приготвят и тиквички.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, чудесни са патладжанчетата! И много хубаво правиш, невинаги може да се угоди на всички. :) Но пък и готвачът трябва да е доволен, нали така!
ОтговорИзтриванеСамо бих искала да те попитам с какво си поръсила, каква е прясната ти подправка?
Поздрави! :)
Гери, понякога трябва да се угоди и на готвача! :)
ИзтриванеПоръсих със смес - босилек и магданоз. По малко, да не доминира нито едната, нито другата.
Поздрави!
Пък ние всичките сме фенове на патладжаните. И твоето предложение ще опитаме някой ден, Тили! Изглежда много апетитно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ще се радвам да ви хареса!
ИзтриванеПоздрави!
Чудно, чудно вкусно!
ОтговорИзтриванеОстаналите нищичко не разбират от вкусотии :)
Ил, напълно те подкрепям! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Разбира се, че няма да се лишаваш, Тили!
ОтговорИзтриванеИ аз обожавам патладжан. И у дома всички го харесваме! По всякакъв начин, само в туршии не, но аз май с малки изключения не харесвам :)
Твоите два варианта са много вкусни и дори сега, доволно хапнала патладжанени филийки, не бих отказала една комбинирана порция :)
Бети, хубаво е когато повече хора в семейството имат еднакъв вкус. По-лесно е за готвене . :)
ИзтриванеЩе се радвам ако опиташ и тези варианти.
Хубава вечер!
Еееее,остана ли и за мен нещичко?!
ОтговорИзтриванеПревъзходно приложение на този ,толкова любим патладжан......Прегръщам те мила,Тили!Златни ръце имаш!
Не остана, Миленка, че и без това беше малко, но с удоволствие ще направя пак и ще те почерпя! :)
ИзтриванеБлагодаря ти и прегръдка!
Вкусен пълнеж за патладжани си измислила, Инче!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубаво лято!
Нещо по-различно от обичайните сирене и яйца или кайма.
ИзтриванеХубав ден, Габи!
Така у дома сме с броколито-сама си го ям;) Но не се лишавам. приказна идея, Тилия.
ОтговорИзтриванеМарта, там е работата, че много взехме да се разминаваме! :) Когато някое ястие се вари или пържи, добре, но за 1 патладжан да се пали фурната не върви. Все трябва да измислям какво още може да се пече, та да съчетая. :)
ИзтриванеПриятна вечер!
Права си, че не се лишаваш от този вкусен зеленчук, Инче :) А във фурната винаги ще намериш какво да сложиш да домочадието :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно поднесено ястие от теб, както винаги и (любим) патладжан с интересна плънка!
Поздрави и хубав петък на теб!
Пепа, то ако в този сезон не го опитам, после на вносните ли! :)
ИзтриванеПриятна петъчна вечер!
Тили,
ОтговорИзтриванепрекрасна идея за патладжанчета.Ще ги приготвя скоро, след като наедреят малко патладжаните в градината.
Весели и слънчеви летни дни !
Елена, облазявам те за собствената продукция!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, снимките ти са прекрасни, както и самата гозба, и в двата варианта.
ОтговорИзтриванеАз вчера пълних с кайма, но и на тези не бих отказала.
Веси, с кайма също ги обичам. Тези са с по-нетрадиционна плънка.
ИзтриванеХубав следобед!