Страници

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Месо със зеленчуци в плик за печене





Отдавна ползвам пликове за печене. Удобни са ми  поради това, че слагам всички продукти  едновременно вътре, без предварителна топлинна обработка, заради вкуса и аромата, които се получават при задушаването и печенето на продуктите, пък и намаляват миенето на тавите след това :).
Зеленчуците са пресни - според сезона; замразени или смес. Каквото имам под ръка, това слагам.
Продукти за 2 порции
300 – 400 г месо (свинско, пилешко); риба; колбас;
микс от зеленчуци – моркови; царевица; грах; броколи; карфиол; зелен боб; тиквички; и пр.
1 – 2 бр. картофи
1 чушка
парче от корен целина, или стрък
1 глава лук
1 – 2 скилидки чесън
сол
1 – 2 с. л. олио
подправки по желание
пресен магданоз

Приготвяне
Месото се нарязва на хапки; лукът на ситно, чесънът и чушката нарязани на кръгчета; целината – на ситни кубчета, ако е корен или на ситно, ако е стрък; картофите – на кубчета.
Всички съставки си смесват. Сместа се подправя на вкус със сол и подправки  и накрая се добавя малко олио. Обикновено, особено ако ползвам замразени зеленчуци, не добавям течност , но ако се пече свинско или пилешко месо, се добавят 2 – 3 с. л. вода, вино или бира.

Овкусената смес се прехвърля в плик за печене и се завързва добре. Правят се няколко дупки с игла.  Поставя се в тавичка. 

Пече се на силна температура 220 градуса С, в предварително загрята фурна( ако се използва керамичен или стъклен съд, фурната трябва да е студена), докато започне да ври сместа. След това температурата се намалява на 180  градуса С. Пече се докато омекне месото и зеленчуците (при свинското месо повече време, при риба и колбас – по-малко).

При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. И аз харесвам ястията в плик, Инче, най-вече, защото месото, не изсъхва и остава сочно и крехко. :) Чудно предложение за вкусно и бързо ястие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! То едва ли има някой, който да е ползвал тези пликове и да не е останал доволен.
      Хубава съботна вечер!

      Изтриване
  2. Тили, наскоро си говорихме, че имаше навремето хартиени пликове, в които слагахме пилетата, сега не съм убедена, че тези пластмасови са особено здравословни, но иначе е вкусно, ползвам ги и аз. Твоето ястие изглежда много пъстро и апетитно, страхотни са и снимките ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, в книжните и аз съм пекла пилета. Вкусно ставаше. Не знам дали така със зеленчуци ще стане нещо. Имам няколко големи пликове за писма, може да пробвам.
      Книжните пликове заместиха с найлонови, за да се пести дървесината. Препоръчваха се найлоновите; сега найлоновите се махат, за да спасим природата от замърсяване; Месо, зеленчуци, мляко и млечни продукти - замърсени, с изкуствени добавки - то човек не знае какво да ползва. Не зная и хартията за печене, фолиото, силиконовите съдове, в които печем колко са полезни. Дълга тема...

      Изтриване